BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,75
ALTIN 2.505,90

Okula başlama yaşı nasıl hesaplanır?

Okula başlama yaşı nasıl hesaplanır sorusunun yanıtı kendi çocuğunuzda gizli. İşte bizim deneyimimizin detayları

Size geçen hafta kızımla aramızda geçen bir konuşmayı anlatmak aktarmak istiyorum. Bizim beynimizde kırk tilki dolanırken onlar aslında kendileri için neyin iyi olduğuna kolaylıkla karar verip bize gösteriyorlar. 

Olay bir akşam yemek masasında vuku buldu.

Kızımın devam ettiği anaokulundan mezun olup ilkokula başlayan bazı büyük ağabeyleri ablaları var. Okul sonrası çocuklarını bırakacak yeri olmayan bazı ebeveynler ders çıkışlarında onları anaokuluna emanet etmeye devam ediyorlar. O çocuklardan birinin matematik ödevine okuldaki öğretmenler yardımcı olurken kızım da onları izliyor.

Bana anlatışını aynen yazıyorum.

“Anne bak şimdi!

Efe’nin ödevini yapıyorlardı. Öğretmen yardım ediyordu ben de onları izledi.

Soru şu; Efe’nin 10 tane simiti varmış, yarısını yemiş kaç kalmış? Efe kağıda ‘5’ yazdı. 5 olur mu hiç anne. SİMİTİN YARISINI YEMİŞ! 5 OLMAZ Kİ! SİMİTİN YARISI KALMIŞ.”

BİR KÜÇÜK PARANTEZ AÇALIM: Bizim bücür 5 yaşında son 3 yıldır aralıksız okul öncesi eğitimi alıyor. 100’e kadar sayabiliyor. 20’ye kadar yazabiliyor. Sayıları tanıyor ve ayırt edebiliyor.

Ama Efe’nin kalan simitlerini hesaplaması için gerekli olan soyut düşünme, bağlantı kurabilme yeteneğini henüz kazanmış değil!

Nedeni ise bunun için daha zamanının olması!

Okul öncesi dönemdeki çocuklar belki bizim çocukluğumuzda yapamadığımızı düşündüğümüz çok şeyi yapıyor olabilirler ancak bu onların ilkokula erken başlamaları için her zaman yeterli olmayabilir. Okul öncesi dönemdeki çocuklar kavramları ‘somutlaştırdıkça’ öğrenirler. Soyut düşünme yeteneği ise yaşla paralel gelişim gösterir. Yani bu yetisi gelişmemiş bir çocuğun ilkokulda akademik başarısının düşük olması yüksek olasılıktır.

Peki dünyanın bir çok ülkesinde okula başlama yaşı 5 yada 6. O çocuklar nasıl oluyor da başarılı oluyorlar? derseniz.

Güzel soru derim!

Burada işin içine eğitim müfredatı giriyor. Okul öncesi eğitim veya erken yaş eğitimi çocukların hem kişilik hem de akademik gelişimleri için çok önemli. Eğer ilkokula başlama yaşını 5’e düşürürseniz müfredatı ve derslerin işlenişini de o yaş grubuna göre yeniden dizayn etmeniz gerekir. Bunu başaran ülkelerin çoğunda sınıfların tasarımından, derslerin sürelerine, kullanılan materyallerden öğretmenlerin eğitimine kadar her şey çocukların yaşlarının getirdiği özelliklere göre tasarlanmaktadır. Öyle ki bu işi başarmış ülkelerin okullarında erken dönemdeki çocukların masalarda değil, yerde öğrenme eğilimde oldukları bile fark edilmiş ve sınıfların bir bölümü yerde oynamaya ve öğrenmeye uygun hale getirilmiştir. Aşağıdaki örnek İngiltere’deki bir okuldan.

Yıllar önce 4+4+4 eğitim sistemi tartışmaları yapılırken bir makale okumuştum. Hatırımda kaldığı kadarıyla erken okula başlayan çocuklarla ilgili yaşanacak en yaygın sorunun okuduklarını anlamamaları olacağıydı. Bunun nedeni de Türkiye’deki eğitim sisteminde kullanılan kitapların içeriklerinin 7 yaş ve sonrasına göre hazırlanmış olması. Yani 66 aylık bir çocuk okula başlayabilir sorunsuzca okuma-yazma öğrenebilir ancak yüksek olasılıkla okuduklarını anlamayacaktır.

Yani özetlesi bu okula başlama yaşı büyük mesele! Yanıt da çocuğunuzun kendisinde!