BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,74
ALTIN 2.498,49
HABER /  DÜNYA

O ülkenin ismi değişmiyor! Cumhurbaşkanı reddetti...

Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov, Yunanistan’la yaşanan kriz yüzünden ülkenin isminin değiştirilmesini kabul etmediğini açıkladı. Başbakan, "Halk referandumda anlaşmayı onaylamazsa istifa edeceğim" resti çekti...

Abone ol

DÜNYA kamuoyu Makedonya’nın isminin değiştirilerek, bu ülkenin Yunanistan’la yaşadığı krizin biteceğini beklerken, Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov’dan beklenmedik bir hamle geldi. Muhafazakar eğilimli Cumhurbaşkanı İvanov, Makedonya'nın isminin 'Kuzey Makedonya Cumhuriyeti' olarak değiştirilmesini öngören ve Makedonya Meclisinde 20 Haziran'da onaylanan anlaşmayı imzalamayı reddetti. Başbakan Zoran Zaev ise anlaşmanın referandumda halk tarafından reddedilmesi halinde istifa edeceğini söyledi.  

'BAĞIMSIZLIĞIMIZA TEHDİT'... İvanov açıklamasında "Makedonya'nın ulusal kimliğine, Makedonya ulusunun özelliklerine, Makedoncaya ve birlikte yaşamanın Makedon modeline zarar veren fikirleri ya da önerileri kabul edemem" dedi. İvanov, anlaşmanın 'Makedonya Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tehdit ettiğini ve ülkeyi Yunanistan'a bağımlı hale getiren bir pozisyona soktuğunu' ifade etti. İvanov haziran başında da 'zarar verici' olduğunu savunduğu anlaşmayı imzalamayacağını açıklamış ve anlaşmanın 'anayasayı ve kanunları ihlal ettiğini ve devlet kurumlarını yok ettiğini' öne sürmüştü.

PARLAMENTO 2. KEZ ONAYLARSA RET HAKKI YOK... İvanov'un anayasaya göre anlaşmayı yeniden gözden geçirmesi için parlamentoya geri gönderme hakkı var ancak süresiz olarak veto etme yetkisi bulunmuyor. Milletvekilleri yeni bir oturum yapıp anlaşmayı yeniden onaylarsa İvanov isim değişikliğine engel olamayacak.

Makedonya parlamentosu sözcüsü Talat Caferi de Associated Press'e (AP) yaptığı açıklamada gelecek hafta milletvekillerinin yeniden anlaşmayı oylayabileceğini söyledi.

YENİ ADI NE OLACAKTI?.. Makedonya parlamentosu, Yunanistan ile uzun yıllardır yaşanan isim sorununun çözümüne ilişkin 17 Haziran'da imzalanan ve ülkenin adının 'Kuzey Makedonya Cumhuriyeti' olarak değiştirilmesini öngören anlaşmayı 20 Haziran'da onaylamıştı.

Makedonya'nın sol eğilimli Başbakanı Zoran Zaev, milletvekillerine yaptığı konuşmada Atina ve Üsküp'ün 'iki ülke için de kabul edilebilir ve değerli bir anlaşma' imzaladığını söylemiş ve "Bu çözümle sadece bir başka dost ve stratejik ortak kazanmadık aynı zamanda NATO ve AB'nin kapılarını açtık" diye konuşmuştu.

İsim sorunun çözümü ve stratejik ortaklık anlaşmasının oylandığı meclis oturumuna, 120 milletvekilinden 69'u katılmıştı. Ana muhalefetteki VRMO-DPMNE partisinden milletvekillerinin katılmadığı oturumda yer alanların tamamı 'evet' oyu kullanmıştı.

SONBAHARDA REFERANDUM YAPILACAK... Anlaşmanın tam olarak yürürlüğe girmesi için Makedonya'nın anayasasını değiştirmesi lazım. Bu yüzden ülkede sonbaharda bir referandum yapılacak. Eğer anlaşma onaylanırsa bu kez Yunanistan parlamentosu aynı şekilde anlaşmayı oylamaya sunacak.  

BAŞBAKAN: REFERANDUMDAN RET ÇIKARSA İSTİFA EDERİM... Bu arada Başbakan Zaev televizyonda yaptığı açıklamada anlaşmanın referandumda reddedilmesi halinde istifa edeceğini söyledi. Makedonya Başbakanı " Evet, eğer halk oylaması başarısız olursa istifa edeceğim. Ancak başaracağımızdan eminim. Halkın başka seçeneği yok" dedi.