BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.510,73

Nihayet! Akademik ilanlarda lisans mezuniyeti/lisansında Y.L./Dr./Doç./Prof. öncelenmeye başlandı...

Yanlış yapan idareci cezalandırılmazsa, kurumsallaşma olmaz!..

MUTLU VE SAĞLIKLI YILLAR…………..

Uzun süredir bir "yanlış uygulamayı", ya da "yöneticiler tarafından delinen bir yönetmeliği" anlatmaya, "kurumsallaşmaya dikkat çekmeye" çalışıyorum. Nihayet; çoğu üniversite akademik ilanlardaki;

1/ “Lisans mezuniyeti” dikkate alınmaya başladı.

2/ Lisans alanında Yüksek Lisans mezuniyet,

3/ Lisans alanında Dr./Sy mezuniyeti,

4/ Doç. ve Prof. lukta; Lisans/Y.L.,Dr./Sy. alanında mezuniyet şart olarak konulmaya başlandı, elbette çok  sevindik..

Bizim yazılarımız da etken oldu ki; “Yönetmelikler uygulamaya geçti”

Son yıllarda, özellikle “sanat alanında” bu yanlışlar çok fazla yapıldı.

Ancak, geriye dönük olarak “Yönetmeliklere uymadan alım yapanlar” tespit edilmeli ve  gerekli “Disiplin cezaları” verilmelidir. Çünkü; kul hakkı yenmiş, kanunsuzluk yapılmıştır. Üzerine yatılmamalıdır. İşini doğru yapanın ödüllendirilmediği, işini yanlış yapanın cezalandırılmadığı sistem kaos yaratır.

https://www.internethaber.com/drogruyve-doc-aliminda-bazi-universiteler-neden-farkli-uygulama-yapiyor17-1912940y.htm

2018 boyunca; yine “kurumsallaşmaya” önem verdik, “ben” değil, “biz” diyenlerin yanında olduk…

İyi çalışmaları/örnek davranışları tebrik ettik, kötü uygulamaları eleştirdik. Kimsenin kul hakkını yemedik, yalan beyanda bulunmadık, doğruluktan ayrılmadık. Paylaşım sayısının, birçok köşe yazarından çok fazla olması sevindirici. Eleştirilerimizin uygulamalara etki ettiğini görünce mutlu oluyoruz. Ki, bu yazımız lisansın önemini anlatmaktı, anlatabildik, birçok kurumda bu yönetmeliklerin delinmesi ile kadro alan akademisyenler var. Elbette, onların kadroları alınmayacaktır, ama yanlışların faturası o zamanki yöneticilere kesilmelidir. 2023’ü hedefleyen Türkiye’de; “Atı alan Üsküdar’ı geçmemelidir.”

Yanlışlarını yazdığım, arkadaşlarım/dostlarım küsmesinler/kızmasınlar; sadece bir daha uygulamalarına dikkat etsinler. Özellikle unvanlı akademisyenler, daha dikkatli olmalı.

Şimdi, tweet attığım birkaç notu veriyor; “yeni yılın sağlık, mutluluk, üretimle dolu olmasını, liyakatlı-etik kişilerin görevlere atanmasını diliyorum.”

1/ Gebze Teknik Üniversitesi'ne; lisansı ve lisans alanı YL./Dr.yı öncelediği ve Yönetmeliğe Uygun akademik ilan verdiği için teşekkürler.

2/ Muş Alparslan Üniversitesi'ne; lisansı ve lisans alanı YL./Dr.yı öncelediği ve Yönetmeliğe Uygun akademik ilan verdiği için teşekkürler.

3/ Hitit Üniversitesi'ne; lisansı ve lisans alanı YL./Dr.yı öncelediği ve Yönetmeliğe Uygun akademik ilan verdiği için teşekkürler.

4/ Bahçeşehir Üniversitesi'ne; lisansı ve lisans alanı YL./Dr.yı öncelediği ve Yönetmeliğe Uygun akademik ilan verdiği için teşekkürler.

5/ Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi  akademik ilanlarda;  lisansı ve lisans alanı YL./Dr.yı öncelememiş, ama, "... alanda çalışmaları olmak" gibi şahıs belirleyici şart koşmuş ve Yönetmeliğe Uygun davranmamıştır. Düzeltilmesi gerekir.

6/ Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi akademik ilanlarda;  lisansı ve lisans alanı YL./Dr.yı öncelememiş, "... alanda çalışmaları olmak" gibi şahıs belirleyici şart koşmuş ve Yönetmeliğe Uygun davranmamıştır. Düzeltilmesi gerekir.

7/ İskenderun Teknik Üniversitesi'ne;  lisansı ve lisans alanı YL./Dr.yı öncelediği ve Yönetmeliğe Uygun akademik ilan verdiği için teşekkürler. 

8/ İğdır Üniversitesi, akademik ilanlarda; lisansı öncelememiş ve sadece ilgili alanda Dr. ve Yönetmeliğe Uygun davranmamıştır. Düzeltilmesi gerekmektedir.

9/ Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi akademik ilanlarda; Lisans, alanda;Y.L.,Dr. mezuniyeti aramamış, sadece "...çalışmış/yapmış olmak" gibi göreceli  şart koşularak kişi(ler) gözetilmiştir. İlan acilen düzeltilmelidir.

10/ Ankara Üniversitesi ilanlarında; tiyatro, eczacılık, eğitim bil., GSF, ilahiyat, mühendislik, sağlık, siyasal, veteriner ve yüksek okullarda, Lisans mezuniyetine önem verilmiş, ama diğer Fak.'de Y.L./Dr.yapmış olmak şartı getirilmiştir. Yanlıştır, düzeltilmelidir.