BIST 9.808
DOLAR 32,49
EURO 34,94
ALTIN 2.431,20

Neşet Ertaş ve “taziye mesajları” üzerine…

Neşet, mesajlar, araştırma

Bir olay karşısında mesaj yayınlamak sorumluluk isteyen önemli bir iştir. Özellikle taziye mesajlarında içerik/anlam/mana/paylaşım dah çok aranır. Kişi, durumu iyiyken sormayanlara/aramayanlara küsmez  ama, işleri bozulunca aramayanlara gönül koymaya başlar, çünkü; iyi/güzel/acılı/kederli günler hayatın gerçekleridir ve hepimiz için geçerlidir..

Basında yer alan bilgilere göre (05.10.2012)* Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Meslek Yüskekokulu Radyo ve Televizyon Programcılığı öğrencileri, halk ozanı Merhum  Neşet Ertaş'ın Kırşehir'deki cenaze törenine (bir gün sonraki) ilgisini araştırmışlar; haber, fotoğraf, köşe yazısı, manşet, sürmanşet ve alt manşet kategorilerin değerlendirmişler. Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Mehmet Özdemir’in verdiği bilgi şöyle; “Toplamda 11 gazete incelenmiştir. Baktığımızda gazetelerin hepsi kamuoyu tarafından yakından ilgilenilen gazetelerdir. Bu gazetelerin 27 Eylül 2012 tarihindeki toplam sayfa sayısı 308'dir. 308 sayfanın sadece 6 sayfasında Neşet Ertaş'ın cenaze törenine yer verilmiş. Bu sonuca göre Neşet Ertaş'ın cenaze töreni gazete sayfalarının sadece yüzde 2'sini işgal etmiş. Gazeteler toplamda 967 haber yayımlarken bu haberlerin sadece 24'ü Neşet Ertaş'ın cenaze töreniyle ilgili. Yine gazetelerde toplamda 946 fotoğraf yayınlanırken bu fotoğrafların sadece 39'u Neşet Ertaş'ın cenaze töreniyle ilgili. Gazetelerde 130 köşe yazısı yazılmıştır ancak köşe yazılarının sadece yüzde 5'inde Neşet Ertaş'a yer verilmiş. 11 gazetenin sadece 1'i haberi manşetten vermiş. Gazetelerde toplamda 20 sürmanşet yayınlanmasına rağmen Neşet Ertaş'ın cenaze töreni ile ilgili 3 sürmanşet yer almakta. Yine yayınlanan 52 alt manşetten 7'si Neşet Ertaş'ın cenaze töreniyle ilgili.”

Özetle; cenaze törenine görsel medyanın yazılı medyaya göre daha fazla önem verdiği- bu haberi sadece bir gazetenin manşetine taşıdığı- ve ilgili haberlerin yetersiz olduğu ortaya çıkmış. İlginç…

Biz de, ebediyete uğurladığımız, halk ozanı, merhum   Neşet Usta için verilen mesajlardan bir kaç örneği “yorumsuz” olarak sunuyoruz:

1/ Cumhurbaşkanı Sn. Abdullah Gül’ün mesajı;

“Türk Halk Müziğimizin usta sanatçısı, bestecisi ve söz yazarı Neşet Ertaş’ın vefatından derin üzüntü duydum.

‘Bozkırın tezenesi’ Neşet Ertaş, sesi, mütevazı duruşu ve her şeyden önce insana verdiği değerle halkın sevgisini kazanmış, ifade edilemeyen duyguları türkülerine yansıtarak dilden dile dolaşmış, gönülleri fethetmiştir. 

Böylesine sevilen bir halk sanatçımızın vefatı, sanat dünyamız ve ülkemiz için büyük bir kayıp olmuştur.

2008 yılında Çankaya Sofrası’nda diğer sanatçılarımızla birlikte misafir etmekten memnuniyet duyduğum Neşet Ertaş, her zaman sevgiyle, saygıyla ve takdirle hatırlanacak; en önemli kültür değerlerimizden biri olarak gönlümüzü titreten türkü ve bozlaklarıyla kalbimizde yaşamaya devam edecektir.

Bugün, kendi dizelerinde dile getirdiği ‘Yalan Dünya’ya veda eden halk ozanı Neşet Ertaş’a Allah’tan rahmet; ailesine, milletimize, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum.” (Web sayfasından)

2/ Başbakan Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı;

“Halk müziğinin usta yorumcusu Neşet Ertaş’ın vefatını derin bir teessürle öğrenmiş bulunuyorum.

Uzun yıllar gurbet hayatı yaşayan Neşet Ertaş, bir gönül eri, hatta bir ‘Gönül Dağı’ olmayı da başarmış bir sanatçımızdır.

Eşsiz üslubu, parlak yorumları ile dikkati çeken Neşet Ertaş, yorumladığı türkü ve bozlaklar sayesinde Anadolu insanıyla arasında gönülden gönüle uzanan gizli bir bağ kurmayı başarmış ender sanatçılarımızdan biridir.

Neşet Ertaş’ın adının milyonlarca seveni tarafından yaşatılacağına, sanat üslubunun gelecek nesilleri etkilemeye devam edeceğine yürekten inanıyorum.

Merhum Neşet Ertaş’a Allah’tan rahmet niyaz ediyor, ailesine, yakınlarına ve tüm sanat camiamıza başsağlığı diliyorum.” (Web sayfasından)

3/Kültür ve Turizm Bakanı Sn.Ertuğrul Günay’ın mesajı;

“Türk halk müziğinin dev çınarı, milyonların sevgilisi, büyük usta Neşet Ertaş’ın vefatından derin bir üzüntü duydum. Türk halk müziğine uzun yıllar emek veren ve unutulmaz eserlere imza atan sevgili Ertaş ülkemizin önemli bir kaybıdır.

“Zahidem”, “Yalan Dünya”, “Gönül Dağı”, “Neredesin Sen” gibi dillerden düşmeyen sayısız eseriyle Türk insanının gönlünün derinliklerine dokunan Neşet Ertaş’ın sağlık durumunu çok yakından takip ediyor olmama rağmen bu sabah almış olduğumuz acı haber şahsımı ziyadesiyle sarsmıştır.

 Sazıyla, sözüyle, mütevazı ve kadirşinas kişiliğiyle gönüllere taht kuran Ertaş büyük keyifle dinlediğim bir sanat insanıydı. 

Bu güzel insanın birbirinden güzel eserlerine hep birlikte sahip çıkarak, gelecek kuşakların onu tanımasını sağlamayı bir görev biliyoruz.

Ayrılmayı bu kadar erken beklemediğim büyük dostuma Allahtan rahmet, ailesine ve milletimize başsağlığı diliyorum.” (Web sayfasından)

4/ Şişli Belediye Başkanı Sn.Mustafa Sarıgül’ün mesajı.

Büyük Ozan Neşet Ertaş

Yaşayan İnsan Hazinesi’nin kapağı kapandı.

“Bozkırın Tezenesi”ne biliyorum ki ölüm vız gelir.

Ona ölüm yakışmaz, “O” sustu sadece.

 

Geride bıraktığı sesin yankısı ise, insanlık var oldukça sürecek.

İnsanlık bu yankılanan tel sesinde, türkü dizesinde,

büyük bir halk ozanıyla, yüksek bir düşünce anıtı ile kucaklaşacak.

 

Biz bu gün acımızı yüreğimiz gömüp ve önünde saygı ile eğilip,

bize düşen görevimizi yerine getirmeye çalıştık.

Esas görevimiz bundan sonra, bıraktığı hazineyi savurmadan,

Bu değerin üstüne değer eklemektir. İşimiz şimdi daha zor.

 

Acım tarifsizdir, büyüktür. (Web sayfasından)

5/ İTÜ Rektörlüğü mesajı;

Değerli Türk Halk Müziği sanatçımız Neşet Ertaş’ın vefat haberini üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı tarafından geçtiğimiz yıl Fahri Doktor Ünvanı verilen büyük halk ozanımıza Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine İTÜ ailesi olarak başsağlığı dileriz. (Web sayfasından)

6/ Kırşehir Ahi Evran Ün. mesajı;

“Kırşehirimizin yetiştirerek dünyaya armağan ettiği Büyük Halk Ozanı Neşet Ertaş, Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur. Sevenlerinin ve yakınlarının başı sağ olsun.” (WEB sayfasından)

7/ Kırşehir Belediye Başkanı Sn. Yaşar Bahçeci’nin mesajı;

 “Dünden bugüne yaşayan en büyük halk ozanımız Neşet ERTAŞ’ı kaybetmenin büyük üzüntüsünü yaşıyoruz. Tüm Türkiye’nin sevdiği, değer verdiği büyük üstadımız biz Kırşehirliler için bir sanatçı olmanın ötesinde bir baba, bir yarendi. Onu birçok ozandan ayıran ve farklı kılan husus, yöre sanatçısı olmasına rağmen, çalıp söylediği türkülerin ülke genelinde sevilip isim yapmış olmasıdır. ….. Ben buradan merhumun ailesine ve yakınlarına tekrar baş sağlığı diliyorum. Rabbim bu büyük insanın mekânını cennet eylesin. Kalanlara sabır ve metanet diliyorum.” (Web sayfasından)

*Basındaki haberle ilgili bazı manşetler şöyle; (Akşam), (rotarehber.com), (), (