BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,90
ALTIN 2.438,48

Ne Galatasaray, ne de Fenerbahçe

Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor, Fatih Terim, şampiyon, 2011 2012 sezonu, süper lig şampiyonu, sporcu motivasyonu, Aziz Yıldırım, Yıldırım Demirören, iyi sporcu iyi skor, iyi skorda çok puandır, üst üste üç yıl şampiyonuz, bize üç yetmez bi

Gündem berbat olunca yazıp da yayınlayamadığım ama güncelliğini koruduğu için şimdi yayınlamakta bir sakınca olmayan yani eskimeyen bir yazım daha…

Sporda iddia çok önemlidir.

Böyle motive olunduğu gibi çevrenizi de motive edebilirsiniz.

Hele siz yönetenseniz mesela futbolda olduğu gibi bir teknik direktörseniz ve başarı istiyorsanız; o zaman sizin temel görevlerinizden birisi de takımınızı motive etmektir.

Galatasaray teknik direktörü Fatih Terim’in özellikle sporcularını motivasyonda başarılı olduğu bilinen bir gerçektir.

Kişisel karizmasını yönetimindeki oyunculara yansıtabilen ve belki de sırf becerisi nedeniyle gitti gözüyle bakılan maçların geri çevrilip, kazanıldığı bile olmuştur.

Kazandıkça, kendine ve ekibine güven arttıkça; kazanmak eskisinden daha kolaydır.

Çünkü grup psikolojisi devreye girer ve siz kendinizi güçlü sanırken, daha doğrusu siz kendi gücünüze olan inancınızı artırmışken; rakipleriniz sizden korkar.

Bu sizin maça galip başlamanızı sağlayan diğer önemli faktördür.

Ancak Sayın Terim’in “Fenerbahçe dört yıl şampiyonluğu unutsun” sözü; tıpkı Sayın Aziz Yıldırım’ın “üst üste üç yıl şampiyonuz” ve ardından bir zamanlar Beşiktaş’ın başkanı olan şimdiki futbol Federasyonu Başkanı Sayın Yıldırım Demirören’in de “bize üç yetmez biz beş yıl şampiyonuz” demeleri gibidir.

Dayanağı olmayan, sadece oyuncuları ve taraftarları motive etmek üzerine söylenmiş sözler yani…

Ancak belli ki Sayın Terim; bu tarz sözlerin iyi tarafları gibi kötü, hatta olumsuz tarafları olduğunu belli ki unutulmuş.

Unutmamış olsaydı; iki büyük kulübün başkanı tarafından zamanında söylenmiş olan sözlerin kısa zaman içinde yutulduğunu da hatırlardı.

Çünkü böyle iddialar takımların üstüne ayrı bir yük getirirken, rakipleri de daha çok motive etmektedir.

Fatih hocanın bu anlamda önemli bir yanlış yaptığını ve bu yüzden de ligdeki tüm takımların; bu sene Galatasaray’a karşı çok daha hırslı olacaklarını düşünüyorum.

Düşüncemin doğruluğu da zaten ilk hafta sonuçları ile bence tescillendi.

Ki ayrıca ben bu sene herkesin beklediği gibi ligin yani şampiyonluk yarışının Galatasaray ve Fenerbahçe arasında geçeceğini, diğerlerinin de üçüncülük mücadelesi yapacaklarını da sanmıyorum.

Çünkü farkındaysanız her yıl lig daha fazla renkleniyor.

Küçük takım diye adlandırılmasa bile öyle sanılan tüm takımlar; daha umutlu ve inançlı maçlar çıkarıyorlar.

O yüzden de daha başarılı oluyorlar.

Bu senenin de dört büyüklerin dışındaki takımların yılı olacağını ve bu yüzden de onların şampiyonluğu ciddi olarak etkileyeceklerini düşünüyorum.

Unutmamak gerekir ki Beşiktaş’ın neredeyse Portekiz milli takımı gibi bir kadro ile ne hallere düştüğü malumken, transferi çok olan ya da transferde ünlü isimleri kadrosuna katan takım ya da takımlar; şampiyonluk yarışında işi bitirmiş demek değillerdir.

Evet, iyi sporcu iyi skor, iyi skorda çok puandır mantığı ile düşünürseniz; o zaman şampiyon belli diye ahkâmda keser, rakipler için “dört yıl şampiyonluğu unutsunlar” diyebilirsiniz.

Ama unutmayın; mesela Fenerbahçe yönetimi de yaptıkları transferlere dayanarak aynı şeyleri rahatça söyleyebilirler.

Hatta eski sözlerini revize etmiş bir şekilde “üç olmadı dört olsun” bile diyebilirler yani…

Ama kim ne söylerse söylesin, ben bu sene süper ligin; daha önceki senelere göre çok daha çekişmeli, çok daha sürprizli ve keyifli bir sezon olacağı kanısındayım.

Öyle ki bazı spor adamlarının söyledikleri gibi; Fenerbahçe ve Galatasaray’ın açık ara şampiyonluk yarışı yapacakları gibi varsayımlarının tam tersi; özellikle bu yılın sonuna kadar ki bölümde yani sezonun ilk bölümünde; Anadolu takımlarından bir veya ikisinin açık ara ligi önde götürme şanslarının olacağını bile düşünüyorum.

Ve inşallah benim tahminlerim doğru olur da; sezon boyunca bol gollü, heyecan dolu, sürprizlerle geçecek güzel bir lig mücadelesi izleriz.

Şampiyon mu?

Onu bilmem ama bana sorarsanız tahminlerin ötesinde şampiyon ne Galatasaray, ne de Fenerbahçe olabilecektir.

Yani bu sene bana göre şampiyon; favorilerden birisi olmayacaktır.

Olurlarsa da şampiyonluk; öyle kolay bir şampiyonluk olmayacaktır.