BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SAĞLIK

Nabız sayınız 60 ile 100 arasında değilse dikkat edin!

Sağlıklı bir insanda yaş ve diğer faktörlere bağlı olarak değişen nabız sayısı ortalama 60 ile 100 arasındadır. Eğer nabzınız bu aralıktan az ya da çok atıyorsa çeşitli tehlikelerle karşı karşıyasınız demektir.

Abone ol

Her ne yaşta olursanız olun ortalama 60 ile 100 atım yapması normal kabul edilen nabzın olması gerekenden fazla olması, kalp, akciğer gibi önemli organlarda bir problemin olduğunun işaretçisidir.

Düzenli spor ve egzersiz yapmak kalp atışlarında düşmeye neden olurken kalbin dakikada 50 atımdan daha az performans sergilemesi ile 100’ün üzerinde atması normal olarak kabul edilmez. Bunun için kalp atışlarının düzenli şekilde ölçülmesi ve takip edilmesi oldukça önemlidir.

Bahsedilen aralıklar dışında bulunan ölçüm sonuçları ise bazı hastalıklardan şüphelenmek için oldukça kesin belirti olarak kabul edilir.

Hangi hastalıkları tetikler?
Nabzınızın yükselmesi kalp kapaklarınızda bir bozukluk olmasına, kalp kaslarında meydana gelen bir soruna, kalp damarlarındaki ani bir tıkanmaya, kansızlık, akciğer sorunları, yüksek ateş, enfeksiyon, hipertiroid gibi sorunların olmasına bağlanabilir.

Nabzınızın hızlı olması direncin düşük ve hastalıklara yakalanma riskinin daha fazla olduğu anlamına gelir. Nabız düşüklüğü de aynı şekilde betin ve diğer organlara beklenenden daha az oksijen ulaşmasına neden olacaktır. Bu nedenle beklenenden düşük veya yüksek nabız dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.