BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,75
ALTIN 2.497,22
HABER /  GÜNCEL

Mete Yarar'dan kritik idlib ve PYD açıklaması

Güvenlik uzmanı Mete Yarar, İdlib'de devam eden operasyonla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yarar, PYD olduğu müddetçe TSK'nın idlib'den çekilmeyeceğini söyledi.

Abone ol

Güvenlik uzmanı Mete Yarar, İdlib operasyonunun tamamen istihbarat yoğunluklu bir operasyon olduğunu söyleyerek "PYD Afrin'de olduğu müddetçe yine bölgeden çekilmeniz mümkün olmayacaktır" dedi.

Yarar, Kitap Fuarı'na katılmak için geldiği Kayseri'de, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, "İdlib operasyonu"nun bölge için büyük önem taşıdığını  söyledi.

TÜRKİYE İÇİN ÜÇ RİSK
"İdlib operasyonu"nu planlı bir "operasyon" olarak değerlendirmek  gerektiğini belirten Yarar, "İdlib, kolay bir operasyon değil. Birincisi kendi  içerisinde sayısal anlamda çok büyük bir nüfüsu barındırıyor. O yüzden geçmişe  göre baktığınızda insan yoğunluklu bir yerde görev yapacaksınız. Çok da zordur  bu. İkincisi, dost ve düşman tanımının olmadığı bir yerden bahsediyoruz. Üçüncüsü  de 30 bine yakın silahlı grubun, silah taşıyan kişinin olduğu bir yerden  bahsediyoruz. Bölge tamamen ajan kaynıyor." diye konuştu.

İDLİB İSTİHBARAT YOĞUNLUKLU OPERASYON OLACAK
Yarar, "İdlib operasyonu"nun istihbarat ağırlıklı olacağını  düşündüğünü belirterek, "Türkiye'yi zora sokacak operasyonları veya zora sokacak  hamleleri yapmak isteyecek ülkeler de burada yer alıyor. Bu açıdan baktığınızda  İdlib operasyonunu tamamen istihbarat yoğunluklu bir operasyon olarak  değerlendiriyorum. O yüzden iş biraz daha zor olacaktır." dedi.

PYD AFRİN'DE OLDUĞU MÜDDETÇE
Sivillerin korunmaya ihtiyacı olduğu müddetçe TSK unsurlarının orada  olacağını düşündüğünü ifade eden Yarar, şunları kaydetti:

"İkincisi PYD Afrin'de olduğu müddetçe yine bölgeden çekilmeniz mümkün  olmayacaktır. Üçüncüsü de El Nusra'nın tasfiye süreci mi, silah bırakma süreci  mi, dönüşüm süreci mi dersiniz o tamamlanmadan da çıkmayacaktır. Bunlara  baktığınızda hiç kimsenin operasyonun bitiş tarihini verebileceğini zannetmiyorum  çünkü bu tür operasyonlar öyle bitmez. Bakın 1990'lı yıllarda misyon olarak  gittiğimiz birçok yerde hala duruyoruz. Bosna Hersek ve Kosova dahil olmak üzere,  o misyonlar devam ediyor çünkü hala o ihtiyaç var. O ihtiyaç olduğu müddetçe de  TSK geri dönmedi. Bugün aynı şeyi İdlib için de söyleyebiliriz. Oradaki insanlar  bize ihtiyaç duyduğu müddetçe Türk askeri orada kalacaktır."