BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,13
ALTIN 2.304,80
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Mersin'de sel felaketi can aldı!

Mersin'de kuvvetli yağış kentte yaşamı felç etti. Sele kapılan iki kişi hayatını kaybederken Mersin Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalarını istedi.

Abone ol

MERSİN'de etkili olan kuvvetli yağışlar iki can aldı. Sel nedeniyle eğitime ara verilirken Mersin Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların gerekmedikçe dışarı çıkmamaları konusunda uyardı. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise sel sonrası seferberlik başlattıklarını kaydetti.

Kentte su basan ana yollar nedeniyle trafik dururken, araçlarında mahsur kalan yüzlerce vatandaşa itfaiye ekipleri yardım etti. Çok kuvvetli yağışın etkili olduğu il merkezindeki Mezitli, Akdeniz, Yenişehir ve Toroslar ilçelerindeki tüm okullarda eğitime bugün ara verilirken, vatandaşlar, sosyal medyada okulların geç tatil edilmesine tepki gösterdiler. Mersin Üniversitesi Rektörlüğü de yaptığı açıklamada, kentteki yağış nedeniyle eğitime 2 gün ara verildiğini bildirdi.

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'DEN UYARI

Mersin Büyükşehir Belediyesi ise yaptığı uyarıyla, "Dün geceden beri etkisini gösteren sağanak nedeniyle oluşan olumsuz durumlardan etkilenmemek için vatandaşların gerekmedikçe evlerinden dışarı çıkmamaları önemle rica olunur" çağrısında bulundu.

BELEDİYE BAŞKANI'NDAN KORKUTAN AÇIKLAMA

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, kent merkezinde ve ilçelerde etkili olan yağışlarla ilgili, "Bizim bütün korkumuz, daha önce kar yağan kentin yüksek kesimlerinde yağmur yağıyor. Bu yağmurlar karları erittiğinde sıkıntı daha da artacak gibi duruyor. Allah daha büyük afetlerden korusun." dedi.

Kocamaz, beraberindeki ekiple yağmurun beraberinde getirdiği sel nedeniyle oluşan zararı ve belediyenin çalışmalarını yerinde inceledi.
Yağışlarla ilgili gazetecilere bilgi veren Kocamaz, 3 gündür kentin yüksek kesimlerinde kar yağışları nedeniyle verdikleri mücadeleye sağanağın da eklendiğini söyledi.

"HİÇ GÖRÜLMEMİŞ BİR OLAY"

Kocamaz, gece saatlerinde başlayan, sabah saatlerinde de etkisini artıran yağışların, kar mücadelelerini bastırdığını belirterek, "Mersin'de son 20 saatte metrekareye 137 kilogram yağmur düştü. Normalde 47 kilogram filan hesaplanıyor meteorolojinin değerlendirmelerine göre. Böyle bir afeti 2001 yılında da yaşamıştık. O zaman da 24 saat içerisinde 127 kilogram düşmüştü. Bu seferki hiç görüşmemiş bir olay." dedi.

"SAĞANAK HER ŞEYİ ALT ÜST ETTİ"

Yağmurun kesilmemesinin işleri zorlaştırdığını vurgulayan Kocamaz, şöyle konuştu:

"Sağanak her şeyi, bütün hesapları altüst etti. Kentin normal yağışlara göre yapılmış alt yapısı, opsiyonlu olmasına rağmen bu yağmurları taşımadı. Birçok vatandaşımız evlerinde mahsur kaldı. Dereler suyu taşımadı, birçok deformasyon var. Bunun yanında araçlar sürüklendi. Daha önce de sıkıntılı olan seralar, daha da sıkıntılı hale geldi, sular altında kaldı. Vatandaşlarımızın bir taraftan malı mülkü perişan olurken, bir taraftan da onların hayatlarından endişe duyar hale geldik."

Suların tahliye çalışmalarının sürdüğünü belirten Kocamaz, şunları kaydetti:

"2000'e yakın arkadaşımız, 400 civarında araçla yağmura karşı mücadeleyi sürdürüyor. Eğer yağmur bu şekilde devam edecek olursa, Adana'da yağmur yok, Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız da arayarak, destek önerisinde bulundu ancak şu an yağmur durduğu için elimizdeki imkanlar yeterli. Biriken suların tahliyesi için uğraşıyoruz. Bütün zarar, sular tamamen çekildikten sonra yapılacak tespitten sonra ortaya çıkacak ama zararın büyük olduğu kesin."

BABA VE KIZI SEL SULARINA KAPILDI

Doğan Haber Ajansı'nın kaydettiği görüntüler Mersin'deki korkunç anları gözler önüne serdi. Görüntülerde, karşıdan karşıya geçmeye çalışan baba ve kızının sel sularına kapıldığı görülüyor. Bir süre sonra baba ve kızı kendi çanalarıyla sel sularından kurtulmayı başarıyor.

SEL SULARINA KAPILAN KADIN HAYATINI KAYBETTİ

Mersin’in merkez Toroslar İlçesi’nde, sele kapılan 1 kadın hayatını kaybetti. İlçeye bağlı Yalınayak Mahallesi’nde, 30-35 yaşlarında bir kadının sel sularına kapıldığını gören vatandaşlar durumu polise bildirdi. Olayın olduğu yerde inceleme yapan ve sel sularının gidiş yönünü takip eden polis, talihsiz kadının cesedini yaklaşık 600 metre ileride Güneş Mahallesi’nde bir ağaca takılmış halde buldu. Üzerinden kimlik çıkmayan kadının cesedi otopsi için Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi morguna götürüldü. Polis, genç kadının ölümü ile ilgili soruşturma başlattı.

HORTUM KORKUTTU

Yağış ve fırtınanın devam ettiği kentte sahile yakın yerde denizde çıkan hortum korkuttu. Sahile yakın yerde çıkan hortum, bir süre sonra etkisini kaybetti.

BAKAN ELVAN: SEFERBERLİK BAŞLATILDI

Kalkınma Bakan Lütfi Elvan, Erzurum ziyaretinde Mersin’deki sel felaketine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yaşanan yağış nedeni ile ilde seferberlik başlatıldığını belirten Elvan, şunları söyledi:

"Maalesef Mersin’de bir doğa felaketi karşı karşıyayız. Başta sayın Valimiz olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız tüm araç gereçleriyle seferber edilmiş durumda. Yoğun bir çalışma içerisinde arkadaşlarımız. Yakından takip ediyoruz ve gerekli önlemleri de alıyoruz."

DALGA YÜKSEKLİĞİ 5 METREYİ AŞTI

Öte yandan, kentte eski sahil beldeleri Limonlu ve Kocahasanlı da deniz kıyısındaki parklar, dalga yüksekliğinin 5 metreyi geçmesi dolayısıyla su altında kaldı. Kocahasanlı sahil parkı yetkilisi Hasan Çetin, fırtınanın geceden buyana devam ettiğini belirterek, "Fırtına dolayısıyla parkların bazı bölümlerini su bastı. Dalgalar yüksek ama şuan sıkıntımız yok. Dahada fırtına artarsa bilmiyorum ne olacak" diye konuştu.