BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.325,56
HABER /  DÜNYA

Merkel yüzlerine söyledi: Üye olamazsınız

Almanya Başbakanı Angela Merkel, toprak bütünlüğü sorunları nedeniyle Gürcistan'ın kısa sürede NATO üyeliğinin mümkün olmadığını söyledi.

Abone ol

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te resmi temaslarda bulunan Merkel, sabah saatlerinde Gürcü muhalefet partileri yetkilileriyle görüştü. Merkel daha sonra Tiflis İvane Javakhişvili Devlet Üniversitesinde öğrencilerle bir araya gelerek sorularını yanıtladı.

Bir öğrencinin Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ilişkin sorusunu yanıtlayan Merkel, Gürcistan topraklarının işgal altında olduğunu vurguladı.

"MEVCUT ŞARTLARDA NATO'YA ÜYE OLAMAZSINIZ"

Merkel, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ayrılıkçı Abhazya ve Güney Osetya'da yaşananları büyük adaletsizlik şeklinde nitelendirerek, "Bu bir işgaldır. Benim cevabım şudur ki ülke topraklarının yüzde 20'si işgal edildi ve bu büyük ve açık bir adaletsizliktir" dedi. Gürcistan'ın NATO ile entegrasyonu konusundaki soruya Merkel, Gürcistan'ın Avrupa Birliği (AB) ile NATO'ya yavaş yavaş yaklaştığını ancak toprak bütünlüğü sorunlarından dolayı NATO'ya hızlı üye olmasının mümkün olmadığı yanıtını verdi.

"ALMANYA'NIN POZİSYONU BUDUR"

Merkel, "Açık olmalıyız, Abhazya ve Güney Osetya nedeniyle Gürcistan'ın hızlı NATO üyeliğini konuşamayız. Almanya'nın pozisyonu budur ve böyle kalacak" ifadelerini kullandı.

"RUSYA BİZİM DÜŞMANIMIZ DEĞİL"

Rusya'nın AB ülkeleri ve NATO ile ilişkilerine değinen Merkel, NATO ve AB'nin Rusya'nın düşmanı olmadığının altını çizerek, özelikle enerji konularında Rusya'yla iş birliğinin devam ettirilmesi gerektiğini savundu.

MERKEL DAHA SONRA ERMENİSTAN'A GİTTİ

Merkel, üniversite programının ardından Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın işgal hattında incelemelerde bulundu. Daha sonra Merkel ve Gürcistan Başbakanı Mamuka Bakhtadze, 1-15 Ağustos tarihlerinde Gürcistan'da düzenlenen Çok Uluslu Tatbikat Noble Partner 2018 için ülkede bulunan Alman askerleri ile bir araya geldi.

Merkel, Ermenistan'a gitmek üzere Tiflis'ten ayrıldı.