BIST 9.140
DOLAR 32,39
EURO 35,05
ALTIN 2.326,93

Mehmet Paşa neden öküz lakabını aldı?

İnternet haber seyahat uzmanı ve tatilin ayaklı Google’ı Alper Tekbaş büyük bir heyecan ve istekle sürdürdüğü Ege deki tatil duraklarındaki gezisine Şirince de hiç durmadan devam ediyor.

Tatilin ayaklı Google’ının kaleminde  bir şarap kadehinin camına vuran bir köyün güzelliğinden tuttun da, kervan saraya , sanat galerisinden, Ege sofrasına uzanan köy pazarlarına ve ilginç insan yaşanmışlıklarına  varana kadar her şey paylaşılan, paylaştıkça çoğalan bir tatil yolu oluyor. 



Taşra odası  

Şirince Evleri’nin sevimli ev sahipleri Şirin ve Şirine tüm sempatiklikleriyle mavi boncuklu yolda karşılıyorlar beni. Günlerdir süren gezi rotalarımın tatlı yorgunluğunu adeta üstümden aldı bu anlamlı emek dolu Taşra odası. Kendinizi dinlendirmek, senenin yorgunluğunu atmak için farklı bir tercih olabilir bu odada konaklama yapmak. 



Şirince de çok emeği olan değerli dostum Ahmet Koçak, hayatının tüm tecrübelerini yaşamında insana ve tarihe dair ne biriktirdiyse Şirince evlerinde küçük ayrıntılarla paylaşmış ve Şirince’nin popülaritesinde büyük faydaları olmuş. 



Yenilenmiş bir güne başladım Şirince de. Ziyaretçilerle dolup taşan köy, günün batmasıyla kendi sessizliğine ve gizemine büründü derken havai fişekler patlıyor şirince de. Mutluluğa adım atan kalpler kırmızı güllerle, ziyafetlerle, şölenlerle, danslarla kutlanıyor Artemis Şarap evi ve Restaurantın bahçesinde. 

Bir hikayemiz var diye devam eden Artemis şarap evinin şafak vakti çöpçülerle başlayıp, gece vakti bekçilerle mesaiye devam eden işletme müdürü Nuri Türköz ise yerli yabancı birçok protokolün ağırlanıldığı bu tarihi mekanın bacasını alev almasıyla yok olma tehlikesiyle kaşılaştığında canını hiçe sayarak yangının büyümesini engelleyerek  Şirinceye bağlılığını ve gönül sevdasını gösterirken itfa ye ekiplerinin takdirini kazandı. 



Şirince Köyü Ekspressi Geldi. 

Köyün muhtarlığının girişimleriyle köye kazandırılan bu sevimli lokomotif traktör yürümede zorluk çeken ziyaretçilerin köyü rahat gezebilmeleri için farklı bir alternatif oldu. Şirince köyü pazarındaysa, Şirince ye özgü otantik hediyelikler gelen ziyaretçilerin ilgi odağıydı. 



Giritli Şarap Evinin Ev Yapımı Şarapları  Alışkanlık Yapar 

İtalya, Fransa, Arjantin’in ünlü şaraplarıyla fiyat olarak değil ama damak tadı olarak yarışacak kadar lezzetli ev yapımı şarapları özel siparişle bir tane bile temin ederseniz çok şanslısınız. Giritli şarap evinin yakışıklısı Erkan Önoğlu şarabın rengini meyvenin tadıyla birleştirdik derken Şeker Kazım devreye giriyor ağabey, bende derken bizde yanlış olmaz, olduysa da yanlışlıkla olmuştur diyerek buyurun Giritli Şarap evindesiniz diyor. 
 
 

Diva ya Davet Var 

Vedat-Sedef-Su-Cheri Tuncel ailesi Şirince de mutluluğu buldu. Ben hep yirmi yediyim torunum ise 4 haftalık Diva Vedat bir bayanın varlığı, bereketi ve güzelliği bile Şirince’nin verdiği huzuru bana vermedi Hollanda,Belçika,İspanya, Almanya derken Şirince ye geldim bu evi aldım, kaldım, Sedef hanımla evlendim, karınca kararınca kapılarımızı da Şirince ye gelenlere açtık. 

Mutluluk yuvasında buluşalım

Burası ayrılanlara da mutluluk getiriyor birleşenlere de .uçsuz bucaksız bir ova ve kırmızıya açılan bir güneşte Diva pansiyonda mutluluk yuvasında buluşalım. Dilek odası, Pembe oda, Huzur odası, Tılsımlı oda her şey misafirlerimiz için.burası bizim değil hepimizin diye keyifli bir sohbete devam ederken bir başlık atıyorum 

Bebek İsmiyle Yaşarmış 

Şirince köy muhtarlığında bir anons artık Su problemimiz kalmayacak Su geliyor.

Sedef hanım 22.12.2008 06.10 da kızımız Su’yu dünya ya getirdi.

Su’yun doğumuyla birlikte Şirince deki yaşanan geçici su sıkıntısı da bereketli yağmurlarla ortadan kalkıyor. 



Minik Bir Botanik Park  

Şirince ye veda vaktim geldiğin de şirince evlerinin bahçesinin tam ortasında palmiye sular içerisindeki deniz kızı sarmaşık gülü, kiraz, armut,incir, limon, kartopu ağaçları, nar, asma dalları Şirince manzaramın zenginliğine eşlik ederken biliyorum ki ansızın yine Şirince ye geleceğim. 


 

Selçuk ta Bir Kültür Durağı  

Yıllarca bıkmadan usanmadan Anadolu turu yapan grupların Selçuk ta ki evi oldu Hitit Hotel .

Vasıf Gökhan Sengel babası Vehip Sengel den devir aldığı bu önemli kültür durağını kendi değimiyle şimdi :

Düne yolculukta, bugünün adresinde buluşma zamanı derken hiçbir zaman patron olmadım olmayacağım da diyerek mütevazı ve sade kişiliğiyle Efes antik kentine, Meryem ana evine,

Artemis tapınağına, ev sahipliği yapan Selçuk ta Selçuklu olmanın bilincindeyiz derken Alper Beyin sonunda içimize sinen, Selçuk’a yolu düşen herkese en lezzetli çöp şişi yedireceğimiz Şişgüzarı da açtık diyor. 

Şişgüzarın Cemal Amcası Var 

Çöp şiş diyarının lezzet ustası Şelçuk ta çöp şiş molası …

Şişgüzar da temiz, lezzetli, ailece ekonomik fiyatlarla yemek yiyebileceğiniz sos ve ikram çeşitleriyle çöp şişin adresin de,  incir tatlısını çok beğeneceksiniz. Üst kısmı incir iç kısmı çikolata üstü fındık afiyet olsun… 

Efes Antik Kentinde Yamaç  Evler Göz Dolduruyor…

Ülkemiz de en çok ziyaret edilen antik kentlerin baş tacı Efes Antik kentinin Yamaç Evler bölümünde yapılan çalışmalar günden güne önem kazanıyor. 

İlerleyen haftalar da bu bölümle ilgili özel bir gezi yazısını sizlerle paylaşacağım. 



Ege Pazarları  Bir Başkadır 

Yolum Tire’ye doğru ilerlerken Belevi köyünde tamamen doğal bir Pazar dikkatimi çekiyor. Sebzenin ve meyvenin ve bitkisel otların en tazeleri, insanın doğallığıyla birleşince inanılmaz bir gezi notu oluyor benim için.

Şeftalinin bir tanesi yarım kg neredeyse her gün tırlarca şeftali bu bölgeden ülkemize dağıtılıyor. Maydanoz, Pembe domates genetiği bozulmamış, çok sulu tadına doyum olmuyor.

Belevi pazarında Ege sofrasının tüm yeşillikleri otları burada. Dağ kekiği deniz börülcesi cumbul,sirken, bamya, kabak çiçeği, semiz, incir, sarımsak, köy yumurtası, pırasa, barbunya, Japonları gözdesi süs biberi, közlenmişine doyum olmaz bu biberin, çubuk çayı kolesterole faydalı, altın otu kum sancısına şifa oluyor. Karabaş otu damar açıcı, sarı katran otu mide için faydalı, kekik karın ağrısına, biberiye şeker düşürücü zayıflatıcı, defne yaprağı derken her derde deva şifalı otlarıyla, Ödemiş ve Bergama teneke tulumuyla ve sıcak Ege insanıyla Belevi de bir yanda tarih, bir yandan folklor, günlerden Pazar ve ben yoluma devam ediyor. 

Belevi Mousoleumu 

Selçuk tire yolu içerisin de Belevi köyünü biraz geçtikten sonra bir tabela göründü. Elde bulunan arkeolojik veriler yeterli olmamakla birlikte bugün kalıntılarını gördüğümüz üçüncü Efes kentinin kurucusu  Lysimakhos ait olması muhtemel gibi görünüyor.

Almanların, Yunanlı turistlerin ilgisini çeken bu yer bizim. Bizde tarihi değerlerimize sahip çıkmanın, tanımanın ve anlamının bilinciyle Tire dağlarına doğru ilerliyoruz.

Tire yolunda bir restaurant ismi vereceğim sizlere. 



Tire Değirmen Şelale Aile Restaurant 

Mekanımıza hoş geldiniz tabelasıyla, değirmenler dönerken, çiçekler dalında güzeldir diye bir tabela dikkatimi çekiyor. Dededen toruna beşinci kuşak bir aile işletmesi Selçuk-Tire karayolunun 30.km'sinden sağa girerek buraya ulaşabilirsiniz.

Doğal bir atmosferde dinlenmek isteyen aileler için iyi bir tercih olacaktır. 

Karpuzlar Çatlasın 

Karpuzu doğal kaynak suyun içerisine bırakıp çatlayınca alıyorsunuz ve karadutlu lor tatlısının tadı bambaşka.

Cücük soğansa sosuyla tercih sebebi. Tire  köftesi ise Tireye özgü lezzetiyle tercih sebebi oluyor. 



Aramızda Işık Yılı  Var
 


Tireye giderken Tire Dağlarının eteklerindeki tarlalarda yol boyunca keçiler eşekler, salçalık kırmızı biber yapan köy kadınları, doğayla iç içe geçmiş köy kahvelerinin arasından karadut diyarına doğru ilerliyorum. 
 
Karadut Diyarı  Tire Cambazlı Köyü 

Karadutun Türkiye de en çok yetiştirildiği ve pastacılık sektöründe kullanılmak üzere batı ülkelerine gönderildiği bu topraklarda, güneş Tire ovasında gün batımına dönüyor. Kaplan kaya da uçsuz bucaksız ova ve manzara muhteşemdi. 



Bir belgesel tadında gün batımlarının koyların antik kentlilerin köylerin arasında bir film şeridi edasında geçen büyülü Ege yolculuğuma devam ediyorum.   


Kuş  adasına giderken ufak bir kaza 

Kuşadası’na yaklaşırken binmiş olduğum Selçuk-Kuşadası dolmuşu sıcağın ve bir anlık dalgınlığın etkisi ile önümüzdeki seyir halinde bulunan bir bayanın kullandığı kırmızı ufak binek araca çarpıyoruz, bir anlık panik derken maddi hasarın dışında bir şeyin olmamasına sevinerek sıcağa ve kazaya aldırış etmeden yoluma yürüyerek devam ediyorum ve kuş bakışı bakıldığında kanatlarını açmış bir kuşa benzemesi ve Güvercin Ada diye bilinen ülkemizin kruvaziyer turizmin de ki önemli limanı Kuşadasındayım… 
 
 

Öküz Mehmet Paşanın Kervansarayında Dinlenme Zamanı 

I.Ahmet ve Genç  Osman’ın padişahlıkları döneminde sadrazamlık yapmış bir devlet adamı olan Öküz Mehmet Paşa, Sultan I.Ahmet in kızı Gevher Sultanla evlenerek Damat Mehmet Paşa olarak ta anılmış .

1615 yılında batı Anadolu da ki ticaret amacını geliştirmek amacıyla Kuşadası’nda açılan kervansaray Paşa'nın aynı zamanda Niğde Uluşkışla'daki kervansarıyıda Faruk Nafiz Çamlıbel'in han duvarlı şiirinde ilham kaynağı olmuştur.

Kervansarayın işletme sahibi Ali  Acundaş böyle ilginç ve ayrıcalıklı bir kervan saray otelin ayrıntılarını paylaşırken otelle ilgili bilgi almadan önce soruyorum ; 



NEDEN ÖKÜZ MEHMET PAŞA ?

Bu konuda çeşitli rivayetler bulunmaktadır.Kaynaklar kendisinin akıllı,dürüst,cesur,terbiyeli ve ince bir kişiliğe sahip olduğunu anlatmaktadır.

Mehmet Paşa’nın Ali adıyla tanınan babası,Karagümrük Semtinde Öküz nalbantlığı yapmaktaydı.Öküz lakabı ile anılması genel olarak buna bağlanmaktadr.

Bir başka rivayet ise şöyledir:Babasının  Öküz nalbantlığı dolayısıyla çevresindekilerce gizliden gizliye “Öküz”olarak adlandırılmış Mehmet Paşa’nın komuta ettiği ve İrana düzenlenen bir seferde, ordu komuta heyeti taarruz planları gözden geçirirken  taşıma işlerinde kullanılan Öküzlerden biri çadır aralığından kafasını uzatıp gözlerini Öküz Mehmet Paşaya dikmiş ve böğürmeğe başlamış.Paşanın çevresindekiler önce kıs kıs, sonrada kahkahalarla gülmeye başlamışlar. Zeki ve yetenekli Paşa yavaşça yerinden kalkarak öküzün yanına gitmiş ve kulağına bir şeyler söyleyip yerine geçmiş.

Vezirlerine dönerek şöyle demiş:

“Bu hayvan bana ne dedi biliyor musunuz?Senin kim olduğunu biliyorum.Bir Öküz olarak asilliğinle bunca eşeğin arasında ne işin var? Bende kendisine her eşek sürüsünün başında mutlaka bir Öküz  olması gerektiğini ilettim.

Bundan sonra da Mehmet Paşanın  Öküz lakabı resmiyet kazanır.Vakfı  bu adla kurulur,vakfiyesi bu adla yazılıp imzalanır. 
 
 

Kuşadası şehir merkezinde limanın tam karşısında bulunan kervansarayın deniz ve kara kapısı kervanların ve yolcuların girişleri için kullanılmış. Birçok işlevin bir arada yapıldığı kervan sarayı gezerken odalarının üzerin de bulunan isimler dikkatimi çekti  Öküz-Cici-Uryan-Gaga-Jilet-Enfes-Naz bazıları. Kervansaray aynı zamanda İspanya Kralının babası Juan Carlos,Kenan Evren,Rauf Denktaş,yazar Arthur Hailey,Jimy Carter,Yorgos Papaandreu,İsmail Cem ve Dimitrios Avramopulos ve bir çok ünlüye ev sahipliği yapmış farklı bir konaklama imkanı sunarak yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.  


 

Antik Yolların Kavşağında Bir Köyde Sanat Galerisi 

Olive sanat galerisi Didim- Milet arasında bir kavşak noktası olan taş sokaklarla süslü ak köyde. Şehirlerdeki salonlarda değil antik kentlerin buluşma noktasında Egenin sıcak yüzü olmuş tablolar takdire şayan. Erkin İlgüzer ben tuvalleri yapıyorum eşim resimleri. 

Cafe Olive Akköy  

Ege ve Akdeniz kültürünün  ölümsüz parçası zeytin ağacının Latince kökenli ismi Olive kelimesinden esenlenerek isim verilen Cafe Olive 4 yaşında adı cafe kaldı fakat sadece resimler var, özellikle renk  çokluğu ve sadelik köy hayatına kırsala ve Ege de yaşama bakış ile bundan alınan ilhamdan yola çıkılarak oluşturulan bir emeğin göz nuru kelkenezler  yuvası Akköy de sizleri bekliyor. Söke İzmir istikametinde Akköy tabelası dikkatinizi çektiğinde durun ve Akköyden istediğiniz yöne yürümenin tadını çıkarın. 
 
 

Ömür Biter Yollar bitmez birbirinden ilginç gezi noktalarında Ege’yi adımladım şimdilik benden bu kadar haftaya yüzyıla tanıklık yapmış bir tatil durağında buluşmak üzere tatil tadında kalın.