BIST 9.668
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.493,32

Marmaris'i uzaylılar mı bastı?

İnternet Haber Seyahat Uzmanı ve tatilin ayaklı Google’ı Alper Tekbaş Ege’nin birbirinden ilginç tatil duraklarında, adım adım başladığı tatil maratonuna devam ediyor …

Likya parkurunu , Karya güzelliklerine doğru dopdolu bir tatil programı ile devam ettiriyor.

Ege de gezilip görülüp tatilinizi keyiflendirecek paylaşımlar İnternet Haber farkıyla yine sizlerle.



Fethiye’den Göcek’e doğru ilerlerken Katrancı da seyir terasında Fethiye ve koylarına veda ediyorum ve Göcek- Dalaman rampalarını rahatlatan ve Türkiye’nin ilk paralı geçiş tüneli olan Göcek tünelini geride bıraktığımda müdavim hayranlarıyla ve lüks teknelerin korunaklı limanı Göcek sessiz ve dingin bir şekilde koylara açılmış sakinlerini bekliyor…

Türkiye’nin Antalya’daki tatil köylerine yeni bir alternatif olan Sarıgerme de sezon yoğunluğu dikkatleri çekiyor. Dalaman Havalimanı ise yazın en hareketli günlerini yaşıyor.

Ortaca üzerinden Köyceğiz’e ulaşıp Köyceğiz sahilindeki kafelerden birinde kısa bir çay ve dinlenme molasının ardından kara yolculuğunu bırakıp tekneyle keyifli bir deniz gününe devam ediyorum.



Köyceğizden Dalyana Uzanan Tekne Yolculuğum

Sandıras Dağlarının kaynaklarıyla beslenen Köyceğiz Gölü ılıman tatlı suyuyla girsem mi derken çıkamadığınız sanki bir termal şifa havuzu…
Koruma altına alınmış olan dünyadaki nadir bölgelerde bulunan Sığla Ağaçları bir bütünlük halinde Köyceğizin vazgeçilmezleri arasında dikkatleri çekiyor. Yer altı kaynakları, akar sularla sürekli beslenen Köyceğiz Gölü 30-35 m ortalama derinlikte.

Gölün Dalyan kanalıyla bağlanması için sabırsızlıkla ilerlerken, doğa ve insanın dostluğunun mutluluk için iyi bir anlaşma olduğunu hissederken 50-55 dakikalık süren göl turunda şifa kaynağı Sultaniye kaplıcalarını geride bırakıp Dalyan kanalıyla birleşiyoruz nihayet.

Kanal trafiği oldukça yoğun, birbiri ardına İztuzu plajına ulaşmak isteyen tekneler ve dönen tekneler kontrollü bir şekilde seyrine devam ediyor.

Burası Dalyan Deltası Huzurun Ortası

Ölemez dağı gerçekten hiç ölmeyecek bir medeniyetin izleriyle bizi karşılıyor.Kaunos Kral mezarları, görenleri hayretlere düşürüyor.Biblis’in altın sarısı saçlarını andıran sazlıklar kanalı temizlerken , İztuzu plajı beni bekliyor.



Mavi yengeçler, Caretta Caretta kaplumbağalar çıktı çıkacak deren kafasını şöyle bir kaldırıp hoş geldiniz dercesine selamını verip derinliklere dalıyor.

Uçsuz Bucaksız İztuzu plajı

İztuzu bugün rüzgarlı ve kumsal çok kalabalık. Küçük çocuklar sahilde kumla haşır neşir Bir yanda sahil boyu yürüyenler bir yanda da sahil boyu koşanlar…

İztuzu plajına giriş ücretli, plajda wc, soyunma kabinleri, iki adet cafe var ve her taraf tatilcilerle dolup taşmış.
Kendime güzel bir mavi yengeç ziyafeti verip Marmaris’e doğru dönüşe geçiyorum. 

 

Köyceğiz- Dalyan -İztuzu turu ufak teknelerle yapılıyor ve bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı tatilcilerin tercih ettiği bir tatil günü oluyor.

Köyceğiz in Şahin Hocası var

Köyceğiz’in turizm gönüllüsü Şahin hoca yaz-kış Köyceğizin gönüllü turizm elçisi gibi ülke ve dünyada tanıtımına çalışıyor. Bu uğurda maddi manevi birçok fedakarlık yapan Şahin hoca “Köyceğiz’e gelin, insanlar yeter ki mutlu olsun., Biz üzerimize düşeni yapmaya her zaman hazırız” diyor. Tekne turlarından uygun fiyatlarla konaklama imkanına kadar Tango Hostel Köyceğiz de tatilcileri ağırlıyor.



Köyceğize veda Marmaris’e az kaldı

Marmaris ile Havalimanı arası 94 km. Konum olarak oldukça korunaklı ve doğayla kaplı bir atmosferde bulunan Marmaris’te şehir yaşamıyla tatil adeta birbirine karışmış.Marmaris’te tatilcilerin yoğun ilgisi dikkatleri çekiyor.

Marmaris-Bozburun- Datça- Knidos kavşağında Marmaris ile özdeşleşmiş dünyanın inci tanesi istiridye kabuğu anıtı Marmaris’in dillere destan güzelliğinin parçası olarak bir sembol olmuş.

Baybasos Antik Kentine Giden Kız Kumu Efsanesi

Çam ormanlarının denizle bütünleştiği Orhaniye sakin bir Marmaris klasiği, birde dillere destan efsanesi var..

Kız Kumu Efsanesi

Karadan denize doğru uzanan, sığ bir yürüyüş yolunda kumul hareketlerle oluşmuş yaklaşık 600-650 metrelik bir şeride Kız Kumu deniliyor ve bu kumunda bir efsanesi var.

Sevgilisine ulaşmak için yüzme bilmeyen genç kız eteğine doldurduğu kumlarla denizin üzerinde yürümeye devam ederken kumun bitmesiyle şuan Baybasos Antik kentine ait olan koyun tam ortasındaki kale kalıntılarının bulunduğu bölgeye ulaşamadan boğulur.

Marmaris de dillere destan bu efsane bu şeritte tatilcilerin yürüyüşler yapmasına büyük etken olmuştur buraya gelipte bu kumların üzerinde yürümeden gitmeyin.

Marmaris’te Efsaneler Bitmiyor

Antik dönemlerde Kayranın önemli bir liman kenti olan Marmaris Osmanlılar döneminde Mimaras olarak biliniyor. Dönemin Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman 1521-1522 yılları arasında Rodos’a sefer düzenlerken kalenin yapılmasını emreder ve döndüğünde kalenin bitmediğini görünce mimarı asın der ve halk arasında Mimaras sonrasında Mermeris diye adlandırıldıktan sonra günümüzde Marmaris adını alır.

Aynı zamanda bölge denizli Afyon gibi mermer üretiminde önemli bir merkezdir.



Marmaristen Rodosa…

Hidrofilli teknelerle günübirlik olarak yaklaşık 1saat 35 dakika süren hızlı bir deniz yolculuğuyla ulaşabilirsiniz ve tatilinize farklı bir gün daha ekleyebilirsiniz.

Datça-Knidos

Marmaris’e yolunuz düştüğünde kendine özgü bakir kalmış ve Datça sevdalılarıyla dolmuş bir yanda eski Datça evleri bir yanda sahile kurulan balık sofraları meltem rüzgarlarıyla tatlı yaz esintili Datça’yı vazgeçilmez yapıyor.

Kıvrılan virajlı yollar alabildiğine açık denizle bütünleşiyor Datça’ya giderken.
Afrodite ev sahipliği yapmış tapınağı antik kalıntılarıyla Knidos geceleri ile yıldızları buluşturuyor.

Ünlü Şair ve Yazarımız Can Yücel ve Bir Çok Ünlünün de Hep Vazgeçilmeziydi Datça.

Vasiyet

Beni kuzum Datça’ya gömün
Geçin Ankara’yı İstanbul’u!
Oralar ağzına kadar dolu
Alabildiğine de pahalı,
Örneğin Zincirlikuyu’da
Bir mezar 750 milyona
Burası nispeten ucuzluk
Ortada kalma tehlikesi de yok
Hayır dua da istemez,
Dediğim gibi beni Datça’ya gömün
Şu deniz gören mezarlığın orda,
Gömü sanıp deşerlerse karışmam ama!


Can Yücel

Marmaris Gecelerini Uzaylılar mı Bastı?

Gece eğlenceleri Marmaris barlar sokağında dolu dizgin sabaha kadar devam ediyor. Birbiri ardına sıralanmış bir çok eğlence merkezi barlar sokağını ziyaret eden gurupları kendi mekanlarında eğlendire bilmek için birbirinden ilginç Dj partiler yaparken bazı mekanlardan uzaydan gelmiş rengarenk ışıklar donanımlı Robokop adamlarla dikkatleri çekiyor.



Bir yanda türkü barlar bir yanda pop ve canlı performans sanatçılar bir yanda da Dj Club müzikler Marmaris gecelerinde eğlenmeyi tercih edenlere farklı alternatifler oluyor.

Marmaris-İçmeler Tekne Turu

Marmaris merkezden İçmeler Oteller Bölgesine geçip sabah saatlerinde tekneyle hareket ederek koylara doğru yol alırken Kaptan Refik vuvuzela ile içmeler sahilini sabah yeni bir güne uyandırıyor. Sahilde şezlonglar şimdiden dolu, teknede sabah sporu yapanların ise keyfine diyecek yok.



Cennet Adası (Yıldız Adası)

Denizde uyanma molasını veriyoruz.cennet adasına tepeden bakıldığında adeta bir yıldızı andırıyor.

Fosforlu Mağarada Dilekler Tutulsun Bekarlar Bu Koyda Muradına Eriyor.
Paralar Mağaraya Aşklar Ömre…

Refik Kaptan “Atmadım da bulmadım da ben halimden memnunum evlenmekte istemiyorum” diyor.

Huzura Yolculuk

Kadırga Koyu

Korsanların koyu olarak ün yapan bu durak tüple dalışın bile yasaklandığı bu koyda anforalar kadırga batıkları olduğu biliniyor.

Bakla Beach te ise 1980 li yıllarda bir restaurant vardı ama yıkıldı denizi temiz 20 m den dibi gözüküyor. Burada teknemiz kıyıya yanaşa bildiği için plaj keyfi yapıyoruz.



Kumlubük Koyu

İskeleye yanaşıyoruz 1 saate yakın buradayız duş alma lavabo ihtiyaçları için günü birlik turların mola yeri olan bu koy geçmişini arıyor. Önceden kumlara yattığınızda çok keyif alırdınız ama şimdilerde kum eski tadını aratıyor.

Bir Malikanenin Öyküsü

Malikanenin sahibi Doğuş Holdingin yönetim kurulu başkanı Ayhan Şahenk malikanenin açılacağı günlerde vefat eder ve oğlu Ferik Şahenk ise malikaneye üzüntüsünden dolayı gelmemiş aile yakınlarının helikopterle ara sıra gelip gittiğini çevre halkı belirtiyor.

Amos Akvaryum Koyu

Bu koyda yüzerken kafanızı kaldırdığınızda Amos Kalesi size bakıyor. Kayalarla donanmış bu koyda denizin rengi yeşile yatkın olduğu için bu koyda yeşil deniz diye biliniyor asıl adı ise halk arasında Sarı Mehmet diye biliniyor. Sarı Mehmet kızıp buradaki mağaralara terki diyar yapıyor.

Marbükü Beach

Osmaniye Köyü Kumlubük Mahallesi, Marmaris’ten gelen kara yolunun son noktası. Akdeniz ve Ege’nin birleştiği yerlerden. Su sporlarından günü birlik teknelere ve mavi turlara ev sahipliği yapan bu plaj en kaliteli ve uygun fiyatlı şezlong, duş ve wc nin ücretsiz olduğu “Buralar benden sorulur” diyen Tuncer Tosun’un işlettiği bir plaj. “İnsanlara hizmet ettiğim sürece keyif alıyorum buyurun gelin misafirim olun Marbükünde” diyor.

Dragon Serdarın Öyküsü

Dragon balıklarının zehirlediği kişilere ilk müdahaleyi yaparak Kum Bükünde ün yapmış aynı zamanda yaşam öyküsüyle de çok konuşulan bir sima olarak karşıma çıktı.
Kışın fareden, at’a İngiltere de hayvan bakımıyla geçimini sağlıyor, yazın ise karavanıyla Marmaris’e geliyor.



Denizden Gelen Şapka

Teknemizin diğer kaptanı Gürhan Kaptan “Abi bir türlü istediğim şapkayı bulamadım Marmaris’te çarşıları aradım taradım yok derken denize daldım bu şapkayı budum iki yıldır da büyük bir keyifle kullanıyorum” diyor. Bende senin kısmetinmiş kardeşim deyip gülümsüyorum.

Mısır Tanelerinin Tuzağına Düşen Balıklar

Suyun yüzeyine kadar çıkıp mısır tanelerini yemek isteyen sokan, İskoroz, Kopes, Kefal, mısır uğruna oltaya takılıp itinayla tava atılır afiyetle yenir.Refik Kaptan ise yaban domuzlarına takmış kafayı “Abi mısır tarlasını talan eden yaban domuzlarını ne yapıp edip temizleyeceğim mısır benim ailemin ekmeği” diyerek içerleniyor.
Bende inşaallah gelmezlerde sende rahat edersin diyerek bu keyifli ve ilginç anıların yaşandığı tekne turunu tamamlamak üzere İçmeler Limanına yaklaşırken “Bir zamanların içmelerdeki gözde oteli Munamar’ı Arap Şehi tarafından satın alındıktan sonra nasıl bir kullanım ve amaçla varlığını sürdüreceğini merak ediyoruz” diyen İçmelerli dostum Osman abiye veda ederken bende içmeler halkın bir soru soruyorum…

İçmelerin Turizmle Değişen Yazgısı Dostluk mu Kazanacak Yoksa Maddiyat mı?

Bataklık günlerinden bugünlere turizm zengini olan bir tatil bölgesi içmelerde, bastığım yerin dize kadar çamur olduğu küçük göletlerin yerinde bugün oteller var.



Bölge halkı dünden bugüne bataklıklardan turizme kazandırılan bu yörede zengin oldu olmasına ama bataklık zamanlarındaki dostluk ve paylaşım şimdilerde ise her şeyin maddiyatla ölçüldüğü bir ortamı da beraberinde getirdi. Geçmiş mi şimdi mi diye düşünerek içmelere veda ediyorum.

Marmaris’teki gezi rotamın bir bölümünü gecesi gündüzüyle yoğun bir şekilde tamamlayarak Marmaris aşıklar yoluna doğru yola koyuldum. Bakalım Ege’nin güzelliklerindeki tatil haritam beni hangi güzelliklere götürecek…

Sizlerle tatil tadında paylaşmaya devam edeceğim, şimdilik yeni bir tatil yazısında buluşmak dileğiyle sizlere veda ediyorum.
İyi tatiller…