BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Maliye’den soğan stokçularına operasyon tam 200 bin ton

Soğanların yaklaşık yüzde 30'un hastalık çıkması üzerine fırsatçılık yapan stokçular Maliye ekipleri tarafından denetlendi. Üretimin yüzde 60'nın yapıldığı Ankara Polatlı'ya giden ekipler 200 ton soğanın depolarda tutulduğunu tespit etti

Abone ol

ESKİŞEHİR ve Sivrihisar’daki soğanların hastalıklı çıkması ile fiyatı 21 katına çıkan soğan için maliyet ekipleri harekete geçti.  Ülke üretiminin yüzde 60’nin gerçekleştiren Ankara Polatlı’daki depolara giden ekipleri incelemde bulundu.

Milliyet’te yer alan habere göre ekipler, 24 depodan sadece üçünün satış yaptığını, diğerlerinin "fiyat daha da yükselecek" diye beklediğini belirledi. Ekiplerin inceleme yapılan depolarda 50 bin ton soğan bulunduğu tespit etti. İnceleme ile ilgili rapor hazırlayan ekipleri soğanın üreticiden çıkış fiyatının 2-2.5 lira aralığında, tüccar satış fiyatının ise 3 lira civarında olduğu belirtti ve  "Satış yapılan işletmelerin üçte bir oranında satış gerçekleştirdiği görüldü" denildi. 

200 BİN TON STOK
Raporda şu ifadelere yer verildi "Görüşmelerde soğan üretiminde hastalık yaşandığı ve tarladan çıkan soğanın yüzde 20-30'unun kayba uğradığı belirtildi. Polatlı Ziraat Odası Başkanlığı ile Tarım Orman Bakanlığı Polatlı İlçe Müdürlüğü yetkilileriyle yapılan görüşmede yaklaşık 200 bin ton soğanın depolarda tutulduğu öğrenildi.

FİYAT ARTIŞI BEKLİYORLAR
Çiftçi ve tüccarın fiyat artış beklentisi nedeniyle satış yapmadığı kaydedilen raporda  "Özellikle Adana'da hasat mart sonu ya da nisan başı başlayacağı için  o güne kadar fiyatların artması bekleniyor. Bu nedenle satış konusunda çekimser davranıldığı görüldü. Bir diğer tehlike ise hastalık nedeniyle soğanın depolardaki zayi oranın artması.”  Ekiplerin Çorum’daki depolara da incemele yapmayı planladıkları kaydedildi.

Soğan yılbaşına kadar 10 lirayı bulacak