BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53

MAKYAJLI KİA Ceed Test Sürüşü

Makyajlanan Kia Ceed' de yeniden geliştirilen dizel motor bulunuyor. 1.6 litrelik CRDi motor daha önceki 126 PS lik gücünü 136 ya ve ürettiği 265 nm tork gücünü ise 1750 d/d da 300 e çıkarmış durumda.

Uzun zaman sonra tekrar bir Kia koltuğundayım. Makyajlı halini çok merak ettiğim Ceed ile yaklaşık 700 km yol kat ettim. Aslında oldukça yüksek performas içeren bu sürüşte en çok aklımda kalan 6.1 litrelik ortalama yakıt tüketimi ki bu rakamın aşağıya çekilebileceği çok net ve otomobilin tüm kontrolünün sizde olduğu duygusunu güçlendiren her tepkinize anında cevap veren direksiyon oldu.

Ceed beş kapılı versiyon yanında, daha büyük aileler için Sportywagon, biraz daha enerji isterseniz üç kapılı Pro Ceed, yetmez daha fazla performans derseniz de Pro Ceed GT olarak edinebileceğiniz bir otomobil. Açıkcası bu sürüş sonrası Pro Ceed GT yi incelemek için daha fazla sebebim bulunuyor.

Kullandığım Premium donanımlı hatcback Ceed’in dış tasarımında en dikkat çekici kısım krom çerçeveli sis farları ve radyatör ızgarası . Geriye doğru çekilerek çamurluklarında gerisinde biten projeksiyon tipi farlar ve led gündüz farları otomobili en sportif gösteren detay.

Otomobilin kokpitine geçtiğimde ilk hissettiğim biraz kafa karışıklığı oldu, çünkü otomobilde direksiyon, gösterge paneli, orta konsol ve kapı kolları yani görüş açınıza giren her yere tuş konumlandırılmış gibi görünüyor. Özellikle direksiyon üstündeki ve gösterge panelindeki tasarımsal kalabalık ve kullanılan bolca krom detay ilk anda göze batsa da kısa süre sonra alışmak zor olmuyor. Otomobilde yumuşak plastik kullanılmış hatta sadece önde değil arka kapıların üst kısımları da yumuşak plastik. Yumuşak plastikle beraber ön kısımda kullanılan çizik önleyici parlak siyah kaplama otomobildeki kalite algısını daha da yukarıya taşıyor. Eşya gözlerine gelirsek kapı içleri ve soğutmalı derin torpido gözü oldukça işlevsel ancak daha güzeli vites arkasında üstü kapanabilen iki bardaklık ve vites önünde oldukça korunaklı telefon vb gibi eşyalarınızı rahatça bırakabileceğiniz bir alan olması. Bu alanda ayrıca 12 V giriş usb ve aux girişi bulunuyor. Yani hemen elinizin altıda. Anahtarsız giriş özelliği bulunan otomobilde, premium donanıma rağmen öyle kocaman dokunmatik ekran beklemeyin. Görsel anlamda oldukça mütevazi bir multimedya sistemi bulunuyor. Direksiyon ve koltuk ısıtmanın yanında uzun yolculuklarda çok işe yarayan bel destek ayarı bulunuyor ancak sadece sürücü için. İçeride sevdiğim bir diğer detay ise alüminyum görünümlü pedallar.  Otomobilde 380 litrelik bagaj hacmi var. Diz ve baş mesafesinin uzun boylu olsa dahi yolcular için sorun yaratmıyor.

Ceed in bence en önemli özelliği Elektrikli park freni dışında tüm donanım seviyelerinde güvenliğin aynı olması. Yani hangi donanımı tercih ederseniz edin otomobilinizde EBD destekli ABS fren sistemi, Yokuş kalkış destek sistemi, Elektronik Denge (ESP)sistemi, BAS (fren destek sistemi),VSM (ESP li araç denge yönetim sistemi, Acil fren sinyali, Patinaj engelleme sistemi (TCS), Lastik basıncı izleme sistemi (TPMS) gibi özellikler bulunuyor. Akıllı park sistemi ile otomobilin etrafındaki ultrasonik sensörler yardımıyla Ceed park edilecek mesafeyi görebiliyor ve manevrayı kendisi yapabiliyor bu şekilde dikey parkın yanında paralel de park edebiliyor.

Makyajlanan test otomobilimde yeniden geliştirilen dizel motor bulunuyor. 1.6 litrelik CRDi motor daha önceki 126 PS lik gücünü 136 ya ve ürettiği 265 nm tork gücünü ise 1750 d/d da 300 e çıkarmış durumda. Bu motora eşlik eden 7 ileri çift kavramalı otomatik vites ile %35 e varan yakıt tasarrufu elde ettiği belirtiliyor. Benim sürüşüm esnasında otomobil ortalama 6.1 litre gibi bir tüketim değeri gösterdi, ancak bu yüksek performanslı sürüşte elde ettiğim değer yani bunu sakin kullanımla çok aşağıya çekmek mümkün. %35 in karşılığı bu mu orasını bilmiyorum ama otomobilin çok ekonomik olduğu bir gerçek. Bu DTC şanzımanla sarsıntısız ve seri vites geçişleriyle konforlu bir yolculuk yanında vitesi manuel değiştirerek kendi tarzınıza göre daha sportif sürüş sağlayabilirsiniz, ayrıca vitesi direksiyon altındaki kulakçıklardan değiştirebiliyorsunuz. Yalıtım konusundaki iyileştirmelerle içeriye yol gürültüsü makul miktarda geliyor. 64.900 TL ile 87.700 TL arasında donanımına göre değişen fiyatlarla satışta. Ceed sürüşünden oldukça keyif aldığım ve kullanırken bana güven veren otomobiller arasında oldu.