BIST 9.090
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.325,61

LYS üzerine gözlemlerim…

Bu konuyla ilgili ilk olarak şunu söylemek isterim: LYS’nin açılımı; Lisans Yerleştirme Sınavı’dır. Dolayısıyla LYS sınavına giriyorum denmez...

Bu konuyla ilgili ilk olarak şunu söylemek isterim: LYS’nin açılımı; Lisans Yerleştirme Sınavı’dır. Dolayısıyla LYS sınavına giriyorum denmez. Kelime tekrarına girer.

Gelelim diğer konulara…

Sabah bizim evimizde de sınav telaşesi vardı. Evimizle okul arası sadece 10 dakika olmasına karşın kardeşimi sınava götürmek üzere evden 09:00’da çıktık. Çünkü bilindiği üzere 09:45’den sonra kapılar kapanıyor ve sınava girilemiyor.

Kardeşim sınav salonuna girmiş olmasına rağmen, ihtiyaten, sınav başlayana kadar okulun bahçesinde beklemeye karar verdik. O sırada saat 09:45 olmuştu ve kapılar kapandı. Kapıların kapatılmasından yaklaşık bir dakika sonra okulun bahçe kapısı açıldı ve bir kızcağız koşarak okulun kapısına geldi ancak beklenildiği üzere içeri alınmadı. Olayları biraz daha detaylandırdıktan sonra analiz etmeye çalışacağım.

Bir yıllık emeğinin boşa gitmesi üzerine normal olarak hıçkıra hıçkıra ağlamaya başlayan bu kızımıza hepimiz üzüldük. Ancak kurallar uygulanmak için vardır ve içeri alınmamasına her ne kadar üzülmüş olsak da, doğru olan buydu. Hemen sonrasında anne ve babası olduğunu tahmin ettiğim iki kişi gelerek kapıdaki polislerle tartışmaya başladılar. Devamında kızımızın hıçkırarak ağlayışına dayanamayan diğer birkaç kişi de polisle tartışmaya başladı. Sonuçta o kızcağız sınava alınmadı ve saat 09:55 sularında herkes okulun kapısından uzaklaştırıldı. Sükûnet sağlandı ve biz de okuldan ayrıldık.

Söylemek istediğim ilk şey şu: İnsanlarımız kime itiraz edeceğini bilmiyorlar. Çünkü polisle tartışmak, o anda yapılacak en saçma ve manasız şey. Polisin geç kalan öğrenciyi içeri alma ya da almama konusunda bir inisiyatifi yok.

Gelelim diğer konuya. Yukarıda da belirttiğim gibi kızımıza herkes çok üzüldü. Onun hıçkırıkları yüreğimizi dağladı. Lakin kurallar uygulanmak içindir. Dolayısıyla 09:45’den sonra içeri kimse alınmayacak deniliyorsa, alınmaz. Uygulamanın yanlış olduğunu söyleyemiyorum.

Akla şöyle bir şey gelmiyor değil. Belki evde bir takım sıkıntılar yaşandı. Belki küçük çaplı bir sağlık problemi söz konusu oldu ve bu durum o kızın gecikmesine sebebiyet verdi. Kendi kontrolünde dahi olmayan bir durumdan ötürü koskoca bir yılının gitmesi çok üzücü. Ancak sınav yetkililerinin gözünden bakarsak, bütün bu varsayımlar üzerinden hareket edebilmeleri de mümkün değil.

Tam olaylar yatışmak üzereyken 50’li yaşlarda olduğunu tahmin ettiğim bir beyefendinin sesini duydum. Yetkililerle tartışan aile ile ilgili şöyle diyordu: “Benim evim buraya iki dakika mesafe uzaklıkta ve bir saat önceden geldim. Sizde zamanında gelseydiniz. Bunlar hep hükümeti yıpratmak için yapılan planlı hareketler. Şu tiplere bakın. Ne oldukları belli!”

İlk cümlede haklılık payı vardı. Erken gelin ne olur. Bir yıllık emekler zayi olmasın. Ancak sonra saçmaladı maalesef. Yapılan itirazların hükümetle ne alakası vardı? Orada kızının durumuna üzülen ve belki de, geç kaldıkları için daha çok kendilerine karşı duydukları öfkeden ötürü bağırıp çağıran ebeveynler vardı. Tekrar sormak gerekir, hükümetle ne alakası var? Ayrıca, hükümeti yıpratmak adına planlı hareketler yaptığını iddia ettiği kişiler, belki de hükümete kendisinden daha yakın kişilerdir. Bu işin siyasetle alakası yok. Sonuç itibariyle 09:45 herkes için geçerli bir kural.

Ne yazık ki, her yerde ve her konuda olduğu gibi elmalar ile armutları birbirine karıştırmaya devam ediyoruz.

Sağlıcakla kalın…