BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,82
ALTIN 2.411,52
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

LYS tercihleri 2017 baraj şartı olmayan öğretmenlik bölümleri!

LYS tercihleri 2017 için geri sayım başladı. 26 Temmuz 2017 Perşembe günü LYS tercihleri için son gün. Öğretmenlik bölümlerini tercih edecek adaylar için detayları ve baraj şartı olmayan öğretmenlik bölümleri haberimizde.

Abone ol

2017 LYS tercihi yapan öğrenciler dikkat. Beden eğitimi ve spor öğretmenliği, engellilerde beden eğitimi ve spor öğretmenliği, müzik öğretmenliği ve resim iş öğretmenliği bölümlerinde baraj şartı yok.

LYS tercihlerine ilişkin detayları Habertürk gazetesi yazarı Pervin Kaplan bugünkü köşesinden derledi. Pervin Kaplan'ın öğretmenlik bölümlerine ilişkin yazdıklarının detayları şöyle:

"Üniversite adayları, ilk kez 2015 yılında YÖK’ün “kalite” gerekçesiyle uygulamaya koyduğu başarı sırası barajı ile karşılaştı. İlk yıl tıp ve hukuk fakültelerinde bu baraj uygulandı. Tıpta MF-3 puan türünde en düşük başarı sırası 40 bin, hukukta ise TM-3’te 150 bin olmayanlar bu 2 fakülteyi seçemedi.

1 yıl sonra bu kez mimarlık ve mühendislik fakültelerine baraj geldi. Ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri hariç ama ziraat fakültesi gıda mühendisliği dahil olmak üzere mühendislik programları için MF-4’te en düşük 240 bin, mimarlık için ise MF-4’te en düşük 200 bin başarı sırası barajı getirildi.

Bu yıl ise baraja takılanlar öğretmenlik programları oldu. Önce YGS ile öğrenci alan tüm öğretmenlik programları LYS puanlarına geçti, ardından da başarı sırası barajı getirildi. YÖK’ün bu son kararına göre öğretmenlik programları için rehber ve psikolojik danışmanlık (PDR) da dahil olmak üzere getirilen baraj ilgili puan türünde en düşük 240 bin oldu. Bu başarı sırasının altında olan adaylar bu yıl tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık gibi öğretmenlik programlarını da seçemeyecek.

BARAJ ŞARTI OLMAYAN ÖĞRETMENLİK BÖLÜMLERİ

Ancak öğretmenlik programlarından 4 tanesi bu barajın dışında.Birçok aday da bunu bilmiyor. Beden eğitimi ve spor öğretmenliği, engellilerde beden eğitimi ve spor öğretmenliği, müzik öğretmenliği ve resim iş öğretmenliği. Bu öğretmenlikleri seçmek için YGS’de herhangi bir puan türünde 150 ve üzerinde puana sahip olmanız yeterli. Çünkü bu programlar özel yetenek sınavı ile öğrenci alacak. Bu sınavları da üniversiteler kendileri düzenliyor ve yerleştirmelerini de kendileri yapıyor. Unutulmaması gereken nokta ise özel yetenek sınavlarına girebilmek için 150 puan yeterli ama yükseköğretim kurumları isterlerse bu baraj puanları yükseltebilir. Bu yüzden hangi üniversiteye başvurmayı düşünüyorsanız taban puan olarak ne açıkladığını dikkate almalısınız.

LYS’de ilgili puan türünde 240 bin barajı yaşayacak olan adaylara karşı bu 4 öğretmenlik programını tercih edecek olanlar “yeteneklerini” yarıştıracak. Üstelik de bu yıl bu öğretmenlik programları için sınava girecekler şanslı olacak. Çünkü gelecek yıldan itibaren özel yetenek sınavı ile öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmek için adayların YGS puan türlerinin herhangi birinden en düşük 240 bininci başarı sırasına sahip olmaları gerekecek.

ÖZEL KOŞULLARI İYİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Üniversite adayları için tercihler 26 Temmuz gecesi 23.59’da son bulacak. Bu saate kadar tercihleriniz üzerinde değişiklik yapma hakkınız var. Adayların çok sık yaptığı bir hatayı tekrar hatırlatmak istiyorum. Bu da programların özel koşullarını dikkate almamak. Programların karşısında özel koşullar sütununda rakamlar yer alıyor. Bu rakamların ne anlama geldiği ise 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontejanları Kılavuzu’nda bulunuyor. Bazı programlar yaş, kilo, cinsiyet, sağlık raporu istiyor. Eğer bunlardan birini taşımıyorsanız yerleşseniz bile kayıt yaptıramazsınız ve gelecek yıl da puanınız düşer. Örneğin her iki gözün toplam görmesi en az 10-10 olmayan veya renk algılama bozukluğu olan görme engellilerin sınıf öğretmeni olarak atamaları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmıyor. Bunu bilmediğiniz takdirde bu programda okursunuz ama atamanızın yapılmayacağını da bilmeniz gerekir. Bu yüzden seçtiğiniz programın koşullarını taşıdığından emin olmalısınız.