BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,57
ALTIN 2.500,23
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Liseye giriş nasıl olacak yüzde 5'e girme şartı geliyor!

TEOG kesin olarak kalktı. Kasım ayında yapılması planlanan TEOG sınavının da yapılmayacağı açıklandı. Peki liselere giriş sistemi nasıl olacak? MEB'in yeni lise giriş sisteminde yine sınav var ancak yüzde 5 başarı dilimine girenler için.

Abone ol

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş-TEOG sisteminin yerine alternatifler konuşulurken Milli Eğitim Bakanlığı’nda liseye geçişte uygulanacak yeni sisteme ilişkin çalışma grubu oluşturuldu.

Tartışılan modellerden biri, talep gören liselere yerleştirmelerde öğrencilere ‘yüzde 5’ kriteri getirilmesini ve sadece bu dilime giren öğrencilerin merkezi sınava girmelerini öngörüyor.

Öğrencilerin yüzde 5’lik başarı diliminde yer alması için sadece akademik başarı da yeterli olmayacak. Başarılı öğrenciler, akademik ve okul başarısının yanı sıra ilgi, yetenek, beceri ve Öğretmenler Kurulu’nun seçimine göre belirlenecek. Bu dilimdeki öğrenciler, merkezi sınavdan aldıkları puanlarla fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, spor ve güzel sanatlar liselerine yerleştirilecekler. Merkezi sınavla liseye yerleştirmeyen öğrenciler ise adrese dayalı sistemle evine en yakın okula kayıt yaptıracak. Özel okullara giriş için tartışılan seçenekler arasında da yine MEB’in belirlediği şartlarda kurumların kendi sınavlarını yapması yer alıyor.

ERDOĞAN'DAN YENİ TEOG AÇIKLAMASI

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan TEOG ve lise giriş sistemine ilişkin yeni bir açıklama geldi.

Erdoğan şunları söyledi:

"Bu konuyla ilgili olarak bir defa çocuklarımızı bindirilmiş kıtalar olarak görmek istemiyoruz. Bu imtihan kıskacı altında çocuklarımızın bitmesini, tükenmesini görmek istemiyoruz. Hazırlıklarımız var, bu hazırlıkların hepsini hükümetimiz, Milli Eğitim Bakanlığı vasıtasıyla zaten açıklayacaktır ama artık aileler, çocuklar rahat etsin, sadece kendi derslerine odaklansınlar. Gerek ortaöğretimde gerek lisede artık canla başla kendi performanslarını ortaya koyacaklar. Ona yoğunlaşarak üniversiteye de gidecekler."

LİSELER SINIFLANDIRILACAK

Eğitim kulislerinde konuşulanları göre, tüm liseler A, B, C olmak üzere 3 standarta ayrılacak. Kabataş, İstanbul Erkek, Galatasaray, İzmir Fen, Kartal İmam Hatip gibi bazı Anadolu ve Fen liselerinin akreditasyonu ‘A standart’ olacak. Geçtiğimiz yıllarda Anadolu Lisesine dönüştürülen düz liseler ise ‘B standardı’yla akretide edilecek. Meslek liseleri ile teknik meslek liseleri ise ‘C standardı’ kapsamında yer alacak.

DÜNYA ÖRNEKLERİ İNCELENİYOR

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi MEB kulislerinde TEOG yerine gelecek yeni sisteme ilişkin konuşulanları bugünkü köşesine taşıdı.

Selvi şunları yazdı:

"Milli Eğitim Bakanlığı aralarında ABD, Finlandiya, Japonya, İngiltere, Almanya, Çin ve Güney Kore’nin de olduğu 15 ülkede bu iş nasıl yapılıyor diye inceliyor. Finlandiya’da okul notları, ABD’de merkezi sınav sistemi, Japonya’da ise hem okul bazlı hem merkezi sistem hem de okul notlarının esas alındığı bir sistem geçerli. Güney Kore merkezi sınav ile birlikte okul notlarını esas alırken Çin, bitirme sınavını yeterli buluyor. Her sistemin kendine has avantajları ve dezavantajları var."