BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,88
ALTIN 2.428,87
HABER /  GÜNCEL

Köy bombalama olayında Kundakçı adı

1994 yılında Şırnak'ta iki köyün savaş uçaklarınca bombalanması olayında Hasan Kundakçı'nın da adı geçiyor.

Abone ol

ŞIRNAK'ın Kuşkonar ve Koçağılı köylerinin 1994 yılında savaş uçaklarınca bombalanması sonucu 38 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili soruşturmayı yürüten ve dün görevsizlik kararı vererek dosyayı Askeri Savcılığa gönderen Cumhuriyet Savcılığı, hazırladığı fezlekede, aralarında Emekli Korgeneral Hasan Kundakçı'nın da bulunduğu 4 askerin adını tespit etti.

Cumhuriyet Savcılığı görevsizlik fezlekesinin üstüne zaman aşımı tarihi olan 26 Mart 2014'ü belirtirken, şüpheli olarak dönemin Jandarma Asayiş Komutanı Emekli Korgeneral Hasan Kundakçı, rütbeli askerler Adnan Karaardıç, Metin Hazar ve İbrahim Erge'nin adını yazdı.

AVUKAT ELÇİ: İTİRAZ ETEMEYECEĞİZ

Ailelerin avukatı olan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, bombalamayı gerçekleştiren kamu görevlilerinin bulunup adalet önüne çıkarılamadığını, bunun adli ve idari makamlar açısından hazin bir durum olduğunu söyledi.

Elçi, "20 yıldır soruşturma dosyası, Şırnak, Diyarbakır ve Askeri savcılık arasında gidip gelmektedir. Bir türlü görevli savcılık tespit edilemedi. Ağır suçun zaman aşımına 20 gün kala askeri savcılığa bir kez daha gönderilmiştir. Bu ağır suçu işleyenlerin kimlikleri tespit edilmemiştir. Biz de askeri savcılığa dava açma fırsatı sunma bakımından dosyaya itiraz etmeyeceğiz" dedi.

AİHM, TAZMİNATA MAHKUM ETMİŞTİ

Şırnak'ta 26 Mart 1994 tarihinde savaş uçaklarının bombalaması sonucu Kuşkonar Köyü'nde 25, bu köye 8 kilometre uzaktaki Koçağılı Köyü'nde ise 13 kişinin öldüğü ve 13 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayla ilgili AİHM, olayda ölen 38 kişiden 33'ü hakkında verdiği kararda Türkiye'yi, 'hava saldırısı emri vermek', 'yeterli soruşturma yapmamak', 'insan yaşamını dikkate almadan bombalama yapmak' ve 'uçuş kayıtlarını gizlemek' suçlamalarıyla 2 milyon 305 bin Euro tazminat ödemeye mahkum etmişti. Adalet Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığının bazı hususlardaki uyarısını da dikkate alarak karara itiraz etmişti.