BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,10
ALTIN 2.310,71
HABER /  SEÇİM

Konda ve Adil Gür seçim anketi sonuçları dikkat çeken fark!

1 Kasım seçim sonuçlarına ilişkin KONDA ve Adil Gür seçim anketinde dikkat çeken farklar var. Son seçim anketi verilerine göre AK Parti tek başına iktidar olabilir mi?

Abone ol

7 Haziran 2015 seçim sonuçlarını tam isabetle bilen KONDA ve Adil Gür'ün 1 Kasım seçim anket sonuçları gündeme oturdu. Adil Gür seçim anketi sonuçları dikkate alındığında AK Parti rahatlıkla tek başına iktidar olacak görünüyor. KONDA'nın son seçim anketi sonuçları da farklı rakamda olsa dahi aynı sonuca yönelik yeşil ışık yakıyor. 

"Tek başına AK Parti mi, koalisyon mu?"

1 Kasım seçim sonuçlarına ilişkin en çok sorulan bu soru bugün Vatan gazetesi yazarı Okay Gönensin'in de yazısının başlığı oldu. Köşesinde Konda ve A&G anket sonuçlarını analiz eden Okay Gönensin, Konya seçim anketi sonuçlarına göre 'koalisyon', Adil Gür seçim anketi sonuçlarına göre ise 'tek başına iktidar' çıktığını yazdı.

KONDA KOALİSYON ADİL GÜR TEK BAŞINA DİYOR

Okay Gönensin'in bugünkü köşesinden seçim sonuçlarına ilişkin yazdığı diğer detaylar şöyle:

"Sandığa gitmeye 48 saat kala bir tek soru kaldı. Son yapılan iki araştırma da bu soruya iki farklı cevap veriyor.  Konda'nın son araştırması "koalisyon" diyor, A-G'nin son araştırması ise tek başına Ak Parti iktidarı.  Konda'ya göre, 7 Haziran'dan bu yana oyunu değiştiren seçmen sayısı yaklaşık 1 milyon, A-G'ye göre yaklaşık 2.5 milyon. Her ikisine göre de oy kaybeden esas olarak MHP olacak.  

KONDA SEÇİM ANKETİ SONUCU

Konda'nın araştırmasından çıkan sonuç ve 7 Haziran'a göre fark şöyle çıkıyor:

Ak Parti yüzde 41.7  artı 0.63

CHP yüzde 27.9       artı 2.97

MHP yüzde 14.2     eksi 2.09

HDP yüzde 13.8       artı 0.64

ADİL GÜR SEÇİM ANKETİ SONUCU

A-G'nin bulduğu sonuçlar ve 7 Haziran'a göre farklar da şöyle:

Ak Parti yüzde 47.2 artı 5.5 CHP yüzde 25.3 artı 0.35 MHP yüzde 13.5 eksi 2.79 HDP yüzde 12.2 eksi 0.96 Her iki araştırmanın hata payları dikkate alındığında, Konda'nın ulaştığı sonuçlardan da Ak Parti'nin tek başına iktidar olma ihtimali ortaya çıkmaktadır. 

Yurt dışı oyların Ak Parti'nin tek başına iktidar olmasına önemli bir katkı sağlayacağı da söylenebilir. Diğer yandan da bu oylar sayesinde HDP milletvekili sayısı olarak MHP'nin üzerine geçecektir.

İki araştırmayı ortalayarak bir mantık yürütme durumunda ise Ak Parti'nin çok az bir oy farkıyla da olsa tek parti iktidarına çok yakın olduğunu söyleyebiliriz.
CHP'de ortaya çıkacak oy farkları da siyasi bir ağırlık yaratacak oranda değildir, bu parti yine esas olarak yerinde saymaktadır.

MHP'deki gerileme ise "erime" aşamasına gelmemiştir ve baraj altında kalma sorununa uzak görünmektedir. HDP de esas olarak 7 Haziran'daki oylarını korumaktadır.  Bu tespitleri etkileyecek olan yine yurt dışından gelecek oylardır. 7 Haziran'a göre yurt dışı seçmenin katılımı biraz daha artmıştır. Bu oylarda ana ağırlık Ak Parti'dedir, onu HDP izlemektedir.

Yurt dışı oyların Ak Parti'nin tek başına iktidar olmasına önemli bir katkı sağlayacağı da söylenebilir. Diğer yandan da bu oylar sayesinde HDP milletvekili sayısı olarak MHP'nin üzerine geçecektir. Bunun siyasi anlamı büyüktür, Ak Parti ile CHP'nin koalisyon kurması ihtimalinde ana muhalefet partisi HDP olacaktır.
Seçime katılım da eğer Konda'nın öngördüğü gibi yüzde 90'ın üzerine çıkarsa, 7 Haziran'da olduğu gibi küçük oy farklarıyla milletvekili sayılarının etkilenmesini de hesap etmek gerekiyor.