BIST 9.693
DOLAR 32,51
EURO 34,76
ALTIN 2.494,16

Kızlara erkek, erkeklere de kız kıyafeti giydirince ne olur derseniz!

Bir deney düşünün! Kız gibi giyinen erkekler ile erkek gibi giyinen kızlar ve bir grup gönüllü yetişkin tabi her şeyden habersiz.

Bir deney düşünün!

1 yaşın altında bir grup kız ve erkek çocukları alınıyor. Bu çocukların kıyafetleri değiştiriliyor. Yani Ayşe oluyor Ali, Mehmet oluyor Nuran!

Sonra da bu değişimden haberi olmayan bir grup gönüllü yetişkin ile çocukların oyun oynamaları sağlanıyor.  Oyun ortamına da hem kız çocukları hem de erkek çocukları için tasarlandığı düşünülen bazı oyuncaklar bırakılıyor. 

Bilin bakalım neler oluyor!

Kız çocuğuyla oynadığını sanan bir yetişkin oyun sonrası deneyimlerini paylaşırken "Sanırım en çok pembe bebeği sevdi" diyor.

Erkek çocuğuyla oynadığını düşünen bir diğer yetişkin ise "Çocuğun doğal olarak erkeksi oyuncaklarla oynadığını" söyledi.

Deneyin devamında "Erkekler, matematik, mekansal farkındalık ve fiziksel güven üzerine ödül alan kariyerlerde büyük oranda baskın olurlar" tezinin doğru olup olmadığını analiz ettiler.

Gerçekten erkek çocukları bu konuda daha iyi bir beyinle mi doğuyor mu? Bu durum doğa mı yoksa yetiştirme mi?"

Deney gösteriyor ki durum tamamen yetiştirme!

Kız çocuğuyla oynadığını sanan bir yetişkin 'kendini cinsiyetçi olmayan, açık fikirli' biri olarak tanımlasa da otomatik olarak kızlar için tasarlandığı söylenen oyuncaklara teşvik ediyor. 

Aynı durum erkek çocuklarla oynadığını sanan yetişkinler için de geçerli. Daha da ilginci bu ön yargıları deneye katılan tüm yetişkinler göstermiş.

Peki böyle olmasa yani biz yetişkinler çocuklara böyle davranmazsak ne olur?

Çocuklar, uzamsal farkındalık oyunları sıklıkla oynarsa, beyinleri fiziksel olarak yalnızca üç ay içinde değişiyor. Yani bir kız çocuğu bir erkek çocuğu kadar iyi bir matematik zekasına ulaşabilir yada bir erkek çocuğu bir kız çocuğu kadar şevkatli ve anaç olabilir.

Bütün mesele bizde!

Herkese iyi bayramlar