BIST 9.091
DOLAR 32,38
EURO 35,01
ALTIN 2.325,79

Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın dolar aşkı!

Peki millet Erdoğan'ı dinlerken, dövizle iş yapan kurumlar neden söz dinlemiyor? Kızılay'a ait AVM'nin dükkanlarını dolar karşılığında kiraya veren Başkan Kerem Kınık niye ayak sürüyor hâlâ?

Recep Tayyip Erdoğan'ın Trump'ın mermilerine karşı savaşı yeni değil, iki yıl önce yine dolardan uzak durmamızı salık etmişti. Ahali devletinin başını dinleyince, 2016 yılının Aralık ayındaki ekonomik savaşı kazanmamız zor olmamıştı.

Piyasalara bakıyoruz Trump'ın  mermi olarak kullandığı dolar tepetaklak aşağı düşüyor. 

Yeterli mi?
Hayır.
Çıktığı yer belli çünkü... Doların 5'e ya da daha da aşağılara gerilemesi elbette kolay değil. 7'lerden 6'ya... Biz gayret edersek, biz bize söyleneni yaparsak, iki yüzlü davranmazsak, istediğimiz rakamlara ulaşmak zor değil.  2016'da Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla başardık çünkü.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, son bir haftadır millete çağrı yapıyor. Israrla, "Trump'un mermi gibi kullandığı dolardan uzak durun" diyor değil mi? Millet ne yaptı, ya da ne yapıyor? Elindeki avucundaki döviz birikimini TL'ye çeviriyor. 

Zarar edeceğini bile bile bunu yapıyor millet... 

Peki millet Erdoğan'ı dinlerken, dövizle iş yapan kurumlar neden söz dinlemiyor?  Kızılay'a ait AVM'nin dükkanlarını dolar karşılığında kiraya veren Başkan Kerem Kınık niye ayak sürüyor hâlâ? Kızılay'ın kiracısı Orhan Karsak yıllardır dolar çilesi çektiğini söylüyor. Adamı dinlemiyorlar bile. Eh benimki de laf yani, Erdoğan'ı dinlemeyen sıradan bir iş insanını dinler mi?

"Dolar çilesi çeken iş insanlarının çığlığı" yazıma cevap vermiş Kızılay Başkanı:

"(...) Ülkemizin son günlerdeki yeni bir saldırı ile karşı karşıya kaldığı aşikârdır. Kızılayımız elbette bu saldırıda da kuruluş felsefesine uygun olarak milletimizin yanında yer alacaktır. Ülkemizdeki AVM kiralamasıyla ilgili genel ticari teamüller değiştiğinde kurumumuz da elbette hem Kızılay, hem de kiracılarımızın menfaatini gözeterek gerekli değişikliği yapacaktır. "

Bu açıklamanın tercümesi şudur; "Tayyip Erdoğan istediği kadar bağırıp çağırsın, ben bildiğimi okurum. Türkiye'deki diğer AVM'ler (Zorlu, Panora, Watergarden, Palladium, İstinye Park, Kanyon, Metro City, Akasya, AnkaMall, Cepa, Emar ... )  dolardan vazgeçmedikçe ben de vaz geçmem. "

Kızılay Başkanı Trump'la aynı cephede savaşıyor! İkisininde elinde dolar mermisi var; biri Türkiye'ye, bizimki de kendi insanına sıkıyor! 

DOLARLA İŞ YAPMAYI 2016'DA BIRAKMIŞ

Erbakan Malkoç... Dünya çapında ün yapmış bir isim. yaptığı işlerle adeta parmak ısırtıyor. Dizayn yapıyor, eline verdiğiniz bir aracı baştan sona yeniliyor. Dişiyle tırnağıyla kazıyarak, koca bir fabrika kurmuş Avcılar'da... 

"Dolar çilesi çeken iş insanlarının çığlığı" yazımda, "Sen de dolarla iş yapma kardeşim" demiştim Erbakan Malkoç için. 

Aradı sitem etti:

"Ağabey yazmadan önce bir sorsaydın. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2016 yılındaki çağrısından sonra dolarla, euro ile iş yapmayı bıraktım. Türkiye'de bir çok kişinin aracını ülkemin parasıyla dizayn ettim, ediyorum. Yurt dışında da müşterilerim var, ister istemez dolar, ya da euro alıyorum emeğimin karşılığında. Aldığım dövizleri bozdurup bozdurup anında TL'ye çeviriyorum. Allah şahidimdir, hesabımda ne euro var, ne de dolar. İsteyene istediği zaman bütün hesaplarımı açabilirim. "

Erbakan Malkoç'un bu sözlerinin üzerine söyleyecek kelâm bulamadım, teşekkür etmekten başka. Keşke herkes Erbakan kardeşim gibi duyarlı olsa, keşke 150 yıllık Türk Kızılay'ının başındaki Kerem Kınık da, büyük sözü dinlese... 

İLKER AYCI'YA KOCAMAN BİR ALKIŞ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Dolardan uzak durun" çağrısını 2016 yılında işitenlerden biri de Türk Hava Yolları Başkanı İlker Aycı oldu. Yurt dışı uçuşları üç yıla yakın süredir, TL ile yapılıyor artık. 

İlker Aycı, Türkiye'nin ekonomik savaşında da safını hemen belli etti. Kızılay Başkanı Kerem Kınık gibi ağırdan almak yerine hemen harekete geçti.   Erdoğan'ı dinledi ve ABD'nin yayın kuruluşlarına reklam vermeyi kesti. Google, twitter, Facebook, Instagram dahil... 

Bu örnek davranışa kocaman bir alkış diyorum, başka da bir şey demiyorum... 

NOT: Ankara'daki Kızılay AVM'de dolarla kira ödeyen Orhan Karsak daha önce de belirttiğim gibi sadece bir örnek. Orhan Karsak gibi, bir çok iş insanı, dertli, kederli ve dolar çilesi çekiyor. Kâr etmedikleri gibi, doların ateşi çıktıkça zarar ediyorlar. Kızılay da bir örnek, o yüzden bu konunun peşini bırakmayacağım. Ta ki, doları TL'ye çevirdikleri güne kadar...