BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.436,26

Kış turizmi ve sporları ile ilgili merak edilen her şey

Malum kış ayları kış turizminide ön plana çıkarıyor. Kartalkaya, Uludağ, Palandöken, Sarıkamış, Davraz, Erciyes, Kartepe, Saklıkent başta olmak üzere yurdumuzdaki birçok kayak merkezi kayak severlere hizmet sunmaya devam etmektedir

Malum kış ayları kış turizminide ön plana çıkarıyor. Kartalkaya, Uludağ, Palandöken, Sarıkamış, Davraz, Erciyes, Kartepe, Saklıkent başta olmak üzere yurdumuzdaki birçok kayak merkezi kayak severlere hizmet sunmaya devam etmektedir. Aynı zamanda Kaçkarlar'ın zirvesinde Ayber'de iki tane heliski şirketi profösyonel kayak ve snowboard rehberleri eşliğinde helikopterlerle Ayder'in zirvesinden kayma imkanı sağlamaktadır. Dünyanın snowboard sporunda önde gelen isimlerinden Jeremy Jones'inde kendi internet sitesinde övgüyle bahsettiği Kaçkarlar'ın zirvesindeki bu keyif lazboard deyimininde dünyada ün salmasına neden olmuştur.

İnternethaber adına kış tatilinin yoğun yaşandığı bölgeleri tek tek dolaştım pusula niteliğinde uyaralarla dolu bir yazı hazırladım. Siz siz olun bu yazıyı okumadan tatile çıkmayın...

Kayak ve Snowboard için gerekli olan tüm ekipmanlar, fiyatları işte sizin için

Kayak ve Snowboard da tepeden tırnağa malzemenin önemi;

- Kayakta iyi bir malzeme kullanırsanız keyif, kötü bir malzeme ise tam bir eziyettir.

-

Kayak ve Snowboard da olmazsa olmazlardan birisi kayak çorabıdır. Kayaktaki dolgu sistem çorabın kayak ve bord ayakkabasındaki önemi dolgu topuk sistemi olmasıdır. Kayakta ve snowboard da dizler öne eğildiği zaman çoraptaki dolgu sistemi dizleri acıtmamaktadır.

- İç giyimdeki önem termal alt ve üst içlik kış sporlarında dikkat edilecek hassas bir mataryel de termal içliği (alt ve üst içlik ) direkt tenle temas etmesidir. Yani 50 numara giyen birisinin 48 numara termal içlik alması gerekir ki vücudumuzu sarsın yoksa bol alınırsa özelliğini kaybeder. Çünkü tenle temas etmedği sürece termal içlikten istenilen performansı alamazsınız.Bu sistem çocuk ve yetişkinler için aynıdır.

- Bunların üzerine teri atması özel bir içlikte giyilmesi şarttır, bu ince polar da olabilir lifa içlikte.Kesinlikle atlet üzerin giyilmemesi gereklidir,cünkü atlet üzerine giyildiği zaman atletiniz sırıl sıklam olur ve içinizdeki ter soğursa hastalığa davetiye çıkarırsınız.Özellikle minik kayak ve boardçularımızın bu konuya önemle dikkat etmeleri konusunda büyükler uyarılır.

- Snowboard ve kayak kıyafetlerinde marka karşılaştırmaktan ziyade model karşılaştırılmalıdır. Modellerin kalitesi kumaşlarının nefes alınabilirlikleriyle ölçülebilir.

- Bu kıyafetler arasında kabuk dediğimiz shell kıyafetler rüzgar ve ıslaklıktan koruyup ekstra ısı sağlamaz bunlar havanın soğukluğuna göre iç katmanların destekleyicisidir.

- Kayak sporlarında termal içlik kullanmak en sağlıklı ve kolay koruyucu çözümdür lütfen lahana gibi kat kat giyinmeyin.

- Gora-tex malzemeler alınabilcek en üst ve koruyucu malzemelerdir. Kayış tarzınız ve bütçeniz board ve kayak alırken en önemli kriterdir.

- Snowboardlarda seviye farkı tabanlarında gözeneklerden tutunda boardın esnekliğinden tutunda bir çok detaya dayanır.

- Unutulmamalıdır ki ayakkabı ve bağlama setinizdeki en önemli parçalardır.

- Ayakkabılar ve bağlamalar sertliklerine göre değişir. Sert bağlama ve ayakkabı yaptığınız harekete daha hızlı cevap verip eyleminiz daha kolay algılar. Yumuşak ayakkabı ve bağlamaysa özellikle şok emmede (rampa inişleri ve diğer free ftyle hareketlerde daha uygundur) 

- Temel kayak ve snowboard malzeme ve kıyafetleri ise kask, bere, maske, gözlük özellikle sisli ve güneşli havalarda yüksek ışık geçirgenliğine sahip camlı gözlükler tercih edilmelidir polarize cam da tercih edebilirsiniz ama çabuk çizilmesi ve daha pahalı olması dez avantaj olabilir.

- Eldiven özellikle karla en çok temas edilen bölge olduğu için yüksek kalite eldiven tercih edilir.


- Kayak takımları bağlama ayakkabı baton ayakkabı kılıfı 874 TL den 1900 TL ye kadar değişen fiyat aralıklarında satın alınabilir.

- Board için malzeme fiyatları ise 700 TL lik setlerden (board bağlama ve ayakkabı) 6000 TL ye kadar varan fiyatlar arasında değişmektedir.

- Kıyafetlerde ise çok farklı fiyatlar ve markalar mevcut olup ortalama temel bir kayak ve snowbord kıyafeti için 700 TL den 10.000 TL ye kadar varan fiyat aralığında kıyafetleri temin edip pistlere inebilirsiniz.

KAYAK SPORU İLE İLGİLİ ÖNEMLİ AYRINTILAR

- Kayak günlük hayattaki geliştirmiş olduğumuz takınma reflekslerine ters olduğu için başlangıç kesinlikle eğitim ile olmalıdır.

- Yeni kayakçılar için 04 yaş çok küçükler için oyun olarak başlanır asıl eğitim 6 yaş ve sonrası yapılmalıdır.

- Kayak seviyesine göre pist seçimi yapılmalıdır.

- Kayak ders ücretleri kayak federasyonu tarafından taban ücret olarak belirlenir. Özel ders ücretleri Avrupa' daki ders ücretleri baz alınarak ayarlanır.100 TL den başlayan saat ücreti fiyatlarla ders alabilirsiniz bu fiyat grup derslerinde düşer ve fiyatlar Türkiye'deki kayak derslerine göre değişiklik gösterebilir.

SNOWBOARD SPORU İLE İLGİLİ ÖNEMLİ AYRINTILAR


- Snowboard teknik olarak daha kolay olup basamakların daha kolay atlanabileceği ve pistlerde özgürce daha rahat içinde free style ruhu olan bir kış sporudur.

- Snowboarda başlarken yapmanız gereken ilk şey Türkiye Kayak Fedarasyonundan belgeli snowboard eğitmenleri eşliğinde az eğimli ve başlangıç pistlerinde ilk adım atılmalıdır.

- Küçük snowboardçular için 10 yaş ve üzeri başlangıç yaşı olup kask impact shoot darbe emici şort giymelerin tavsiye ederim.

- Snowboard dersleri grup ve özel dersler olarak ayrılıp bölgelere değişen fiyatlarla snowboard okullarının sahipleri tarafından belirlenen fiyatlarla grup ve özel ders olarak ayrılarak 50 TL  ile 120 TL arasında 55 dakikalık dersler arasında yapılmaktadır. Ortalama 3,4 ders alınmalıdır.

- Tabi ki hiçbir zaman sonu olmayan bu ekstrem sporlar doğa tutkunları için her seviyeye göre kişinin kendi yetenek ve kabiliyetine göre farklılık gösterebilir.

- Fiziksel bir rahatsızlğı olmayan herkesin yapabileceği sporlardır. Özellikle yüksek irtifada egsoz dumanı olmadan sitres atıp doğayla başbaşa kendinizi keşfedebileceğiniz kış aylarının imkanlarınız dahilinde tadını çıkarabileceğiniz ve vazgeçilmez tutkunuz olacak aktivitelerdir.

- Ülkemizdeki kayak merkezlerinde bazı bölgelerde bankamatik ve para çekilebilecek noktalar bulunmadığı için yanınızda nakit para bulundurmanızı tavsiye ederim çünkü kayak ve snowboard ders ücretleri peşin olarak ödenmektedir.

PİSTLERDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ!

- Kayaktaki kurallar trafikteki uygulamayla çok benzeşmektedir. Herkes önündekini kontrol etmek zorundadır.

- Taşıyıcı lift kurallarına uyulmalıdır.

- Isınmadan piste çıkarsanız kask krampları ve ciddi sakatlanmalara sebebiyet verebilir. Uunutulmamalıdır ki kayak riskli bir spordur ve risk yapan kişiye aittir.

- Kayak esnasında yorulduğunuzu hissettiğiniz an mutlaka mola veriniz yoksa zevk acıya dönüşebilir.


- Kuru hurma kuru dut kayısı kurusu kuru incir siyah kuru üzüm cebinizde bulundurup enerji takviyesi yapabilirsiniz.

-   Ayrıca bir matara ile yanınıza sıvı bir içecek alabilirsiniz.

- Özellikle güneşli kayak havalarında artık pistlerin kapanmasına yakın zamanlarda yani kayak diliyle beyinin kay deyipte ayakların dur dediği zamanlar en fazla sakatlık zamanlarıdır aman dikkat!

- Kayağa yeni başlayanlar nasılsa ben kayıyorum diye pistlere meydan okumak yerine kendisine uygun pisti tercih etmesi çok önemlidir.

- Unutulmamalıdır ki kayak kilometre işidir. Yani ne kadar çok kilometre yaparsanız yere o kadar sağlam basarsınız.Kayağın en önemli noktalarından olan denge konusunda kendinizi geliştirmiş olursunuz.

- Havanın soğuma derecesine göre kar kalitesi ve çeşidi değişir örnek veririsek -10 derece civarında kristal kar oluşur bu karı yakaladıysanız çok şanslısınız demektir çünkü karın en tadına doyum olması budur.

- Islak kar ise en tehlikeli kar çeşidir sebebine gelince kar helva gibidir sakatlıkların habercisi ta kendisidir.

- Kayakta keyifin ve tutkunun doruğa ulaştığı kar ise bol kardır. Tekniği farklıdır sınır tanımayan kayak ve snowboardçuların vazgeçilmez tutkusudur. Pistlerin dışında ezilmemiş karda yapılan kayaktır.

- Kırmızı alarm ansızın sise yakalandınız görüş mesafeniz sıfır altı olduğunuzda ne yapacaksınız? Mutlaka işeretlenmiş pistlerde kaymaya dikkat ediniz hiç birşey göremiyorsanız paniğe kapılmadan olduğunuz yerde durunuz gerekli kişi ve kurumlarla iletişime geçiniz. Enerjinizi boşa harcamayın soğuk kanlılığınızı yitirmeyiniz.Kurtarma ekibinin size ulaşmanızı sağlayıcı bilgiler verin bu arada da üşümemek için olduğunuz yerde ısınma hareketleri yapmayı ihmal etmeyiniz.

- Pistlerde fotoğraf çekilmeyi unutmayın!

GÜNÜBİRLİK KAYAK VE KIYAFET KİRALARI 

- Bölgelere göre değişen fiyat aralıklarında günübirlik ziyaret edilen kayak merkezlerinde kayak ve snowboard yapmak isterseniz 25 TL kayak ayakkabı baton 20 TL board ayakkabı 35 TL kayak elbise takımı (mont,pantolon,eldiven,ve gözlük) 10 TL den başlayan fiyatlarla günübirlik kayak ekipmanı kiralayıp hafta içi ve hafta sonu 40 ile 90 TL arasında değişen skı-pass kartları ile kayak yapabilirsiniz.

Aynı zamanda ülkemizin önde gelen kayak cenneti Kartalkaya'dan en son gelişmeleri öğrenmenizde de yarar var..


Kartalkaya'ya nasıl ulaşırız : İstanbul'dan ortalama 322 km uzaklıkta olan Kartalkaya'ya D100 kara yollarının batı çıkışı ile Kartalkaya tabelasından sonra ortalama 40-45 dakikalık (26 km) çam ormanlarının arasında zevkli bir tırmanışla sarıalan yaylasını geçtikten sonra oteller bölgesine ulaşabilirsiniz.Ankara'dan gelen misafirler ise D100 karayolunun doğu çıkışıyla 180-200 km yol güzergahıyla Kartalkaya'ya ulaşabilirsiniz.

Yol durumuna göre tırmanışa geçildikten sonra kendi aracınızla geliyorsanız zincir takmak zorunda kalabilirsiniz. Şayet kendi zinciriniz yoksa yol kenarında bulunan birçok noktadan 30 ile 50 TL ye zincir kiralayabilirsiniz. Eğer olurda aracınız yoldan kayarsa kurtarıcı çekici fiyatları 50 TL den başlıyor. Mutlaka pazarlık yapınız. Yolda gizli buzlanma olabilir dikkat ediniz.

Ankara ve İstanbul'dan günübirlik ve haftalık tur firmalarının düzenlemiş oldukları otobüs seferleriyle de Kartalkaya' ya ulaşabilirsiniz. Ulusoy Radikal Damatur' un İstanbul'dan Kartalkaya' ya 35 TL ile 50 TL ye tek yön otobüs ulaşımıyla sabah İstanbul ulaşım 4:30 Kartalkaya varış 9:30 dönüş ise 16:45 - 17:00 

Bolu'dan Kartalkaya'ya taksinin dışında ulaşım yok taksi ücretleri 80 TL

Günübirlik kayak için Kartalkaya' ya geldiğinizde ise hafta içerisinde 50 TL hafta sonu 90 TL ye ski-pass leri gün içerisinde kullanabilirsiniz. Pistler sabah 08:00 de açılıp 17:00 de kapanır. Hafta sonları yoğunluk yaşanmaktadır.

Sömestr dönemini yüzde yüz doluluk oranıyla geçiren Kartalkaya' da başta GrandKartal Oteli olmak üzere Kartal Otel Goldenkey ve Dorukkayaski&Mountain Resort  Otelleri kayak tatili geçirmek isteyen misafirleri ağırlamaktadır.

Toplam uzunluğu 65 km aşan ortalama 28 adet pistiyle toplam 1560 yatak kapasitesi mevcuttur.

Eğer Kartalkaya' ya yolunuz düşerse GrandKartal Otelinde kalmanızı tavsiye ederim. Kış turizmiyle en çok geri dönüşümlü misafir kitlesini 12 yıldır büyük bir başarı ile sürdürmüştür. Hafta içi ve hafta sonu kişi başı 144 TL den 269 TL ye kadar değişen fiyat aralıklarıyla her şey dahil (sabah kahvaltısı öğle yemeği akşam yemekleri) açık büfe restaurant ve lobi - bardaki yerli içecekler sıcak şarap salep servisi 17:00 çayı ve pasta servisi şampanya kestane kızarmış ve soğuk dondurma servisleri gece çorbası lift çıkışları kapalı yüzme havuzu sauna jakuzi fitness kapalı otopark mini club  pist çıkışındaki Paşa Cafede ki sucuk sosis tereyağlı köy ekmeği sıcak ve soğuk içecekler ücretsizdir.


Kar kalınlığının 2 metreyi aştığı Kartalkaya' da GrandKartal' ın pistlere çıkan mekanik tesislerinin toplam taşıma kapasitesi saatte ortalama 4750 kişi GrandKartal büyük teleski de ortalama 1 km yi aşan farklı katagorilerde pistlerde kayak yapabilirsiniz. Örneğin Gezi pisti gibi..

Kartalkaya' da kaymanın farkını yaşamak istiyorsanız kır atı ile ünü dünyaya nam salmış Köroğlunun zirvesinde farklı pist etaplarıyla Dede pisti, Latif pisti, Efe pistini mutlaka denemelisiniz.

Türkiye'de ilk defa profösyonel bir ekip tarafından ciddi yatırımlarla yapılmış Türkiye ve Balkanlar'ın en büyük Snowpark ve Boardkross pisti GrandKartal ve Gazelle Resort&Spa Otellerinin koordinatörü ve işletmecisi Halit Ergül'ün destekleriyle hizmete girmiştir.

Günübirlik yiyecek fiyatları ve eğlence merkezleri: 7 TL ile 45 TL arasında değişen fiyatlarla cafe ve barlarda içecek ve öğle yemeği menüleri 20 TL ile 27 TL arasında değişmektedir. Sıcak şarap salep ve konyak çok tercih edilen içeceklerdir.Cafe society Kartalkaya'nın önde gelen gündüz yiyecek ve gece eğlence merkezidir.

Yeni yazıda görüşmek dileğiyle..