BIST 8.924
DOLAR 32,31
EURO 35,10
ALTIN 2.279,44

Kim samimiyetsizse çıksın ortaya!

Dün Başbakan Davutoğlu:"Gelin hep beraber dokunulmazlıkları kaldıralım. Hodri meydan. 506 dokunulmazlık dosyası var. hepsini kaldıralım" dedi. Bence çok beklenilmedik bir şey yaptı ama iyi yaptı. Muhalefet partilerinin cevabı ise gecikmedi.

Dün Başbakan Davutoğlu:"Gelin hep beraber dokunulmazlıkları kaldıralım. Hodri meydan. 506 dokunulmazlık dosyası var. hepsini kaldıralım" dedi. Bence çok beklenilmedik bir şey yaptı ama iyi yaptı. Muhalefet partilerinin cevabı ise gecikmedi. CHP ve MHP bu teklifi kabul ettiklerini yıldırım hızıyla duyurdular.

Peki şimdi ne olacak? Milletvekilleri kendi dokunulmazlıklarını gerçekten kaldırabilecek mi? Bu zor bir karar olacak. Çünkü birçok milletvekili haklarında açılacak davalarla karşı karşıya kalacaklar. Sadece geçmiş için değil, gelecek içinde her an sıkıntı yaşama durumu söz konusu olacak.

Ama dediğim gibi çok iyi oldu bu çıkışlar. Partilerin samimiyetleri belli olacak. Eğer bu denli iddialı bir çıkış yaptıktan sonra çark eden bir parti olursa, muhtemelen çok uzun yıllar bir daha halktan yüz bulamayacaktır. Tabi bu benim tahminim.

Bu arada önemli bir duruma daha değinmek gerekir. 506 fezleke var. Ancak bazı milletvekillerinin birden çok fezlekesi olduğu için toplamda 112 milletvekilini kapsıyor bu durum.

Aslında parmak basılması gereken şey, toplamda kaç milletvekilinin etkileneceğinden çok, etkilenecek kişilerin, toplum vicdanını ve hukuku hiçe sayanların olması gerekliliğidir.

Toplumu derinden yaralayan bir takım tavır ve davranışlar içerisinde olan vekillerin, hukuki yollardan cezalandırılamıyor olması halkı derin bir üzüntüye boğmaktadır.

Avrupa da dokunulmazlık konusu bizdeki kadar geniş kapsamlı değil. Avrupa ülkelerinin çoğunda suçüstü yakalanan milletvekilinin dokunulmazlığı devre dışı kalıyor. Ayrıca süre kıstası da var. Ülkeden ülkeye değişiklik göstermekle birlikte tabi. Örneğin; Milletvekili, 2 yıldan daha uzun süre ceza alabileceği bir suç ile itham ediliyorsa, dokunulmazlığı düşüyor ve yargılanıp ceza alabiliyor.

Bu bahsettiğimiz şeylerin tamamı şeffaf ve kaliteli işleyen bir devlet sistemine işarettir. Bunu başarmamız mühim olacaktır.

Sağlıcakla kalın...