BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.309,35
HABER /  GÜNCEL

Kenan Evren'e ‘terörist affı' uygulanacak

12 Eylül darbesi nedeniyle müebbet hapis cezasına çarptırılan Evren ve Şahinkaya, karar onanırsa 8 yıl hapis yatacak.

Abone ol

12 Eylül davasında darbe suçundan müebbet hapse mahkûm olan dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya, Yargıtay kararı onarsa 1991’de çıkarılan “Özal Affı’ olarak da bilinen 'terör suçluları' affından faydalanacak. Müebbet hapsin infazı 8 yıla inecek.

DARBEYE TEŞEBBÜS SUÇU GENİŞLEDİ

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin önceki gün verdiği karar eski Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 146/1. maddesindeki eylemin sınırlarını, muhtıra yönünden genişletti. Karar kesinleşirse, muhtıra, mektup, elektronik posta gibi adlarla siyasi parti liderlerinin bile olsa Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından uyarılması, “darbeye teşebbüs suçunu” oluşturacak.

AVUKATLARDAN TEMYİZ DİLEKÇESİ

Evren ve Şahinkaya’nın avukatları ise dün kararı temyiz etmek için mahkemeye dilekçe verdi. Avukatların yaptığı açıklamada şöyle denildi: “Savunmamız hukuki ve çok açıktır. Aksi ne katılan vekilleri ne de iddia makamı tarafından ispat edilmiştir. Hatırlatmak isteriz ki, dava işkence ve kötü muamele davası değildir. Bu karar karşısında asıl sorun 2709 sayılı Anayasa var mıdır yok mudur?”

MÜEBBET AL, 8 YIL YAT VE ÇIK

Yargıtay kararı onarsa Evren ve Şahinkaya, 1991’de merhum Turgut Özal döneminde çıkarılan ve “Özal affı” olarak bilinen yasadan yararlanacak. 1991’de çıkarılan yasa ile Terörle Mücadele Kanunu’na (TMK) bir madde eklenerek, müebbet hapis cezalarının 8 yıl infaz edilmesi sağlandı. Evren ve Şahinkaya, müebbet hapse mahkûm edilmiş olsalar bile karar kesinleşirse 8 yıl hükümlü kalacaklar.