BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,01
ALTIN 2.326,03
HABER /  GÜNCEL

Karma eğitim nedir MEB resmi karma eğitim açıklaması

Okulların açılması ile birlikte yeni bir tartışma konusu oluştu; karma eğitim. Peki karma eğitim ne demek, hangi okul ya da liselerde karma eğitim verilecek? Karma eğitim sonlanıyor iddiası kısa sürede olay oldu ve Milli Eğitim Bakanlığı karma eğitim yani kız-erkek öğrencinin aynı ortamda eğitim görmesi hakkında resmi açıklama yaptı.

Abone ol

Karma eğitim nedir, karma eğitim ne demek kimler karma eğitim alabilir sorusu son günlerin konusu oldu.MEB tarafından karma eğitim sonlanıyor iddiası kısa sürede olay olmuştu. Bunun üzerine MEB karma eğitim hakkında yeni-güncel bir açıklama yaptı. Peki tartışmaların fitilini ateşleyen karma eğitim nedir? 

YÖNETMELİK DEĞİŞTİ: Önceki gün Resmi Gazete'de yayımlanan "Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmenliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği'nde gerçekleştirdiği değişiklik tartışma yarattı. Yönetmelikle birlikte 'Çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılır' maddesinin kaldırılması 'Karma eğitim bitiyor' iddialarına neden olurken Milli Eğitim Bakanlığı ilgili maddenin Danıştay kararı gereği kaldırıldığını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıklaması:

"Mahkeme kararında karma eğitimle ilgili düzenlemenin 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 15. maddesinde açıkça yer aldığına vurgu yapılarak, söz konusu yönetmelikte okul türlerine göre böyle bir ifadenin ayrıca belirtilmesine gerek olmadığı ifade edilmiştir. Milli Eğitim Temel Kanununun 15. Maddesine göre; "Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne imkan ve zorluklara göre bazı okullar, yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir." hükmü açıkça yer almaktadır. Söz konusu medya organlarındaki haberlerde iddia edildiği gibi, karma eğitimin sonlandırılması veya böyle bir duruma zemin hazırlanması kesinlikle söz konusu değildir."

KARMA EĞİTİM NEDİR: Karma eğitim, kız ve erkeklerin bir arada eğitim görmesine verilen isimdir. Karma eğitim, Türkiye dahil dünyanın birçok yerine uygulanan eğitim türüdür. Karma eğitimin amacı cinsiyet ayrımı olmaksızın kız ve erkek öğrencilerin okuma, yazma, oynama, öğrenme ve yaşama unsurlarını eşit koşullarda gerçekleştirmektir.