BIST 9.098
DOLAR 32,37
EURO 35,00
ALTIN 2.325,85

İyi insan ile kötü insanı birbirinden ne ayırır?

İyi bir insan olmanın dille, dinle, mezheple ya da ırkla alakası yoktur. Her ne kadar bunun tersini savunan insanlar olsa da, gerçek olan bu değildir.

İyi bir insan olmanın dille, dinle, mezheple ya da ırkla alakası yoktur. Her ne kadar bunun tersini savunan insanlar olsa da, gerçek olan bu değildir.

Her zamanki gibi haberleri tarıyordum. Birbirinden çarpıcı üç örnek ardı sıra karşıma çıktı. Bu üç örneğin peş peşe karşıma çıkmasından ben anladım ki; bu konuya değinmeliyim.

İlk örneğimiz ülkemizden; İzmir'de, akşam vakti, ayağında ayakkabı olmayan, üzerinde sadece bir atlet olan küçücük bir çocuk takılmış kameralara. Besbelli çok üşüyor ancak trafikte bekleyen arabaların yanına giderek dilenmeye zorlanıyor! Zaten kullanılmak istenen, çocuğun o zor durumda oluşu değil mi? Kameralara, o zavallı çocuğu dilendiren kişide takılıyor. Çocuğun tam olarak neyi olduğu bilinmiyor. Her kim olursa olsun, kendisine sormak gerekir; Hangi dinin, neresinde var bir çocuğa bunu yapmak? Ya da bu toprakların kültürel değerlerinin neresinde? 

İkinci örneğimiz komşu Yunanistan'dan; Midilli adasında bir kafe, kapılarını sokak köpeklerine açmaya karar vermiş. İçerinin fotoğraflarına bakıyorsunuz, koltuklara bir bir yerleşmiş uyuyor sevimli dostlarımız. Kışın bu yaman soğuğundan onları korumak için maddi kayıp vermeyi göze alan bu işletmeciye saygılar sunuyorum. İşte, yaratılanı yaratandan ötürü sevme bu olsa gerek...

Üçüncü örneğimiz ise Amerika Birleşik Devletlerinden; Idaho eyaletinde bir okulda çalışan yemekhane görevlisi kadın, 12 yaşındaki bir öğrenciye parası yetmediği için öğle yemeğini ücretsiz vermiş. Sonra bu durum okul yönetiminin kulağına gidince, kadın, öğrencinin yediği yemeğin parasını ödemeyi teklif etmiş olmasına rağmen işten atılmış. Burada kuralcılıktan bahsedebilirsiniz belki. Kuralcı olmak gerekli, yemekhane görevlisi inisiyatif almaması gereken yerde maksadını aşmamalıdır diyenler olabilir. Ama soruyorum; kurallara bağlı kalmak, insani değerleri unutmak demek midir? Kadının işten çıkarılmasından anlıyoruz ki, asla ve asla yapılmaması gereken bir şey yaptı. Peki soruyorum; bir okul yöneticisi için, parası olmayan bir çocuğa yemek vermek midir, bu kadar affedilemeyecek olan? Bu örnekte de görüyoruz işte. Aynı ülkede, aynı eyalette, aynı okulda, aynı ya da benzer kültürel değerlerle yaşayan ve çok büyük ihtimalle aynı dini inanca sahip ancak iki farklı insan karşımızda!

Örneklere birlikte baktık. Farklı ülkelerden, farklı kültürlerden, farklı dinlerden. Bir insanı iyi yapan şey kalbidir. Kalbinizi ne kadar temiz tutarsanız, o kadar güzel insan olursunuz. Onun haricinde okunan gazeller hiçbir şeye ulaştırmaz bizleri. Sağlıcakla kalın...