BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,58
ALTIN 2.485,31

İstanbul'u kim kazanır?

Kemal Kılıçdaroğlu’nun, partisinin il başkanlarıyla yaptığı yerel seçimlerle ilgili stratejisini açıkladı.Önce o stratejinin ne olduğuna göz atalım, sonra detayları konuşuruz.

Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin il başkanlarıyla yaptığı yerel seçimlerle ilgili stratejisini açıkladı. Önce o stratejinin ne olduğuna göz atalım, sonra detayları konuşuruz. 

CHP lideri diyor ki:

"Öyle adaylar bulacaksınız ki diyelim ki HDP’nin oyunun da çok yoğun olduğu Esenyurt’ta, bizden bir başkan çıkar, HDP kimliği çok öne çıkmamış ama Kürt kimliği ile saygın bir kişi bulursanız o da başkan yardımcısı olur.

İyi Parti’den birisi de genel sekreter olur. Burada bütün amaç belediyeyi bir şekilde almak. Birlikte haraket edeceğimiz İyi Parti, HDP, Saadet Partisi var. Bir araya gelinebilir, tek aday çıkarılabilir. Bu yerelin kendi koşullarına göre saptanması gereken bir çalışma olacak."

Evet, strateji böyle...

Dikkat ederseniz CHP lideri stratejinin detaylarını anlatırken, İstanbul'un Esenyurt ilçesinden özellikle bahsediyor. Çünkü Esenyurt, İstanbul'da seçimi kimin kazanacağını belirleyecek kilit ilçe rolü oynuyor.

"Bu da nereden çıktı?" diyeceğinizi biliyorum. Onun için bu ilçeyle ilgili son seçim sonuçlarını dikkatinize sunmak istiyorum.

AK Parti'nin aldığı oy oranı yüzde 39,4.
CHP'nin aldığı oy oranı %22,7.
HDP'nin aldığı oy oranına dikkat. Yüzde %22.
MHP'nin oy oranı %8,5.
İyi Parti yüzde 5,9, Saadet Partisi ise yüzde 1 oy almış.

Toplamda 450 bin kişinin oy verdiği, HDP'nin 101 binün üzerinde oy aldığı bir ilçeden bahsediyoruz. Ve burada bir isim üzerinden ittifak yapmaları durumunda, muhaliflerin oyu yüzde 51'in üzerinde görünüyor. 

Daha doğrusu en az yüzde 51 olarak görünüyor. 

Çünkü ilçede herkesin sevdiği, Doğu kökenli ve Kürt bir aday bulunması durumunda AK Parti'nin oylarının yüzde 35"lere kadar ineceği tahmin ediliyor.

Bir önceki sonuçta CHP ile yaptığı ittifak nedeniyle büyük tepki toplayan İyi Parti aynı hatayı tekrarlar orasını bilemem. Şahsi kanaatim, Meral Akşener'in bu kez Kemal Kılıçdaroğlu'nun aklıyla hareket etmeyeceği yönünde...

Ama ne olacağını kestirmek güç.

AK Parti'nin burada yapması gereken şey, Esenyurt'taki seçmen kitlesinin nabzını çok iyi tutmak. Ve muhaliflerin stratejisine aynı strateji ile cevap vermek.

Yani Doğu kökenli ve Kürt halkının sevgisini, sempatisini kazanmış bir adayla sahaya çıkmak. 

Doğu ya da Güneydoğu kökenli olmayan ve Kürtlerin sıcak bakmadığı bir ismin aday gösterilmesi durumunda Esenyurt'u HDP ya da CHP'li adayın kazanması işten bile değil. 

Meseleye sadece Esenyurt üzerinden bakmam size tuhaf gelebilir. Ama dediğim gibi Esenyurt bu işte lokomotif görevi görüyor. 

Esenyurt dışında Esenler, Okmeydanı, Gaziosmanpaşa, Sultançiftliği, Sancaktepe gibi ilçelerde benzeri ittifaka gidilmesi, ortalama 500- 600 bin oy demektir ki zaten bu rakam, İstanbul'da seçimi kimin kazanacağını belirleyecek orandır!