BIST 9.139
DOLAR 32,36
EURO 35,04
ALTIN 2.324,67
HABER /  DÜNYA

İsrail'den flaş IŞİD ve El Nusra itirafı! Silah ve para...

İSRAİL ilk kez IŞİD ve EL Nusra gibi örgütlere Esed rejimine karşı savaşmaları için silah ve para yardımı yaptığını itiraf etti. Ancak o itiraf dakikalar sonra internetten kaldırıldı...

Abone ol

İSRAİL, Suriye'de IŞİD ve El Kaide kolu Nusraya silah verdiğini ilk kez teyit etti, ama haber siteden kaldırıldı. İsrail ordusunun gazetecilere verdiği brifingdeki itiraf, Jerusalem Post gazetesinin sitesinden kaldırılırken diğer gazeteler o itirafı hiç girmedi. 

İsrail ordusunun üst düzey yetkililerinin gazetecilere verdikleri brifingde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmeye çalışan cihatçılara askeri destek verdiklerini nihayet resmen doğruladığı ortaya çıktı. İsrail'in hükümet yanlısı gazetesi Jerusalem Post, dün akşam saatlerinde sitesinden ''Ordu teyit etti: İsrail, Suriyeli isyancılara silah verdi'' başlıklı haberi geçti.

Ancak diğer İsrail gazeteleri hiçbir şekilde konuya girmezken Jerusalem Post bir süre sonra Anna Ahronheim imzalı haberi sitesinden kaldırdı. Ancak, Ben Norton gibi gazeteciler, haberin siteden fotoğrafını çekmişti ve silinmesinin ardından içeriğini sosyal medyada paylaştı.

İSRAİL İLK KEZ KABUL ETTİ VURGUSU... Jerusalem Post'un haberinde Esed'in sürekli olarak İsrail'i terör örgütlerine silah sağlamakla suçladığı ve ele geçirilen İbranice yazılı silahlarla mühimmatların görüntülerini yayımladığı hatırlatıldı. "İsrail ordusu Golan Tepeleri'ndeki Suriyeli isyancılara büyük miktarda nakit para, silah ve mühimmat sağladığını ilk kez kabul etti'' vurgusu yapılan haberde şöyle denildi:

SİLAH, MÜHİMMAT VE KAYDA DEĞER PARA.. ''Suriye iç savaşına müdahale etmediği açıklamalarını devam ettiren İsrail ordusu, pazartesi günkü brifingde, İyi Komşu Operasyonu çerçevesinde sınırlara yakın Suriyeli isyancılara düzenli olarak hafif silah ve mühimmat ile ilaveten silah satın almaları için kayda değer miktar nakit para tedariği yaptığını teyit etti.''

İYİ KOMŞU OPERASYONU... Jerusalem Post ''İsrail ordusu sınırındaki isyancı gruplara silah ve nakit para sağlamasının doğru karar olduğuna inanıyor'' diye aktarırken şöyle devam etti: "Esad rejimi temmuzda Golan'ın Suriye kesiminde kontrolü yeniden ele geçirince sona eren İyi Komşu Operasyonu çerçevesinde isyancılara silah ve nakit tedariğinin amacı, Hizbullah ve İran'a bağlı birlikleri Golan'ın İsrail kesiminden uzak tutmaktı."

DAHA ÖNCEKİ İDDİALAR... Daha önce ayyuka çıkan İsrail'in Nusra bağlantılı cihatçılara askeri desteğiyle ilgili haberlere göre İsrail'in Golan Tepeleri'nde en az 7 grubu silahlandırdığını, bunlardan biri olan 400 kişilik Liva Fursan el Colan'a ayda 5000 dolar verdiğini hatırlatan gazete, bu grubun sözcüsünün Ocak 2017'de Wall Street Journal'a ''İsrail, kahramanca bizim yanımızda durdu. İsrail'in yardımı olmasaydı hayatta kalamazdık'' diye konuştuğunu aktardı. Ancak bu yaz Suriye hükümet güçleri Golan'ın Suriye tarafını cihatçılardan temizleyince Fursan el Colan dahil bu grupların liderlerinin İsrail'e kaçmak zorunda kaldığı Türk medyasına da yansımıştı.