BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.497,16
HABER /  GÜNCEL

İntihar ederim diyen Kenan Evren'den darbe savunması

12 Eylül Darbesi davası öncesi 'Yargılanmam, intihar ederim' diyen Kenan Evren, müebbet hapis cezası aldığı davada 12 Eylül Darbesi'nin savunmuştu.

Abone ol

12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ali Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı tarihi davada 230 sayfalık esas hakkında savunma hazırlanmıştı.

Savunmada, Evren ve Şahinkaya “Kurucu iktidar olma bir suçun konusu değildir. Mahkemeniz de kurucu iktidarın ihtilalcinin yaptığı Anayasadan yetki almıştır. İddianame doğruysa mahkemeniz de yok, bizi yargılayamaz” demişlerdi.

KENAN EVREN KİMDİR 12 EYLÜL'ÜN MİMARI KENAN EVREN KAÇ YAŞINDA VE NERELİ

Evren ve Şahinkaya, iddianamenin kabulünün mahkemenin “yetkisizliği” nedeniyle “yok hükmünde” olduğunun tespitini istediler. Savunmada, “ihtilal veya darbe yapma” fiilini suç sayan bir ceza normu olup olmadığının da tespiti ve kararda gösterilmesi talep edildi.

İHTİLALCİNİN İHTİLALCİ TARAFINDAN YARGILANMASI OLUR

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 20. duruşma bugün yapılıyor.
Evren ve Şahinkaya’nın katılmayacağı duruşmada yapılacak avukat Bülent Acar'ın savunması satırbaşları ile şöyle:

KURUCU İKTİDAR OLMA TCK’DA SUÇ DEĞİL

Kurucu iktidar olma eylemi ile Anayasayı ihlal suçuna konu kalkışma hareketleri tamamıyla farklı nitelikte eylemlerdir. Kurucu iktidar olma eylemi, herhangi bir suçun konusu değildir. Kurucu iktidar olma eylemini suç sayan bir ceza kanunu bulunmamaktadır.

kenan-evren-yatakta-savunma-yapti.jpg        Kenan Evren 12 Eylül Darbe davasında hasta yatağından telekonferansla kavunma yapmıştı

MALVARLIĞI ARAŞTIRMASI İYİLİK OLDU

Yargılanmayan eylem olmasına karşın, Konsey başkanı ve tüm üyelerinin ve aile bireylerinin malvarlıkları, 1979 yılından bu yana olmak üzere, en ince ayrıntısına kadar araştırılmıştır. Bunun nedeni, Konsey Başkanı ve tüm üyelerini kamuoyu önünde küçük düşürmek suretiyle, fiili davaya kendilerine göre meşruiyet kazandırmaktır. Buna karşın, Konsey Başkanı ve üyelerinin fiili malvarlığı araştırılmasında, meşru olmayan en küçük bir malvarlığı değeri tespit edilememiştir. Aksine, Konsey Başkanı ve üyeleri ile aile bireylerinin malvarlıklarının durumu, özellikle basının bilerek yanlış verilerle yüksek değerde göstermesine karşın, sıradan insanların malvarlığı değerlerine eş olduğu görülmüştür. Bu durum, bu insanların devlet yönetimindeki dürüstlüklerini ortaya koymakta ve birilerine örnek olması gerekmektedir. Bu suretle, yargılanmayan bu eylemle yapılmak istenilen kötülük, Konsey Başkanı ve üyeleri için istenmeyen bir iyilik olmuştur”

İNTİHAR EDERİM DEMİŞTİ 

Kenan Evren 12 Eylül Darbe davası açıklamadan önce 2009 yılında verdiği röportajda 'Yargılanmam intihar ederim' demişti. 

"Evren, 12 Eylül koşullarında “Yapacak başka bir şeyimiz yoktu” dedikten sonra şunları söylemişti:

“12 Eylül’ü halk desteklemiştir. Yüzde 92 oy bunun kanıtıdır. Şimdi aynı yolu kullansınlar, halka sorsunlar, diyorum. Eğer halk ‘evet’ der, geçici 15. maddeyi kaldırırsa, o zaman hiç yargılamaya da gerek yok, ben intihar ederim!”