BIST 9.059
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.300,51
HABER /  SAĞLIK

İnsülin direnciniz varsa bu vitamine dikkat!

İnsülin direnci ,çağımızın hastalığı. Bu kadar sık görülmesinin sebebi sadece yüksek karbonhidratlı besinler mi? Bu hastalıktan korunmak için dikkat etmemiz gereken pek çok kural var.

Abone ol

İnsülin direnci, görülme sıklığı 10-15 yaşlarına kadar inen ve oldukça sık görülen bir rahatsızlık. 'Canım sürekli tatlı çekiyor, iştahımı durduramıyorum, diyette yapsam kilo veremiyorum, yemek yedikten sonra uykum geliyor, sürekli yorgun ve enerjisizim' gibi cümleler size yabancı gelmiyorsa insülin direnciniz olabilir. 

Diyetisyen Fulya Bozdemir, insülinin direncinin nasıl oluştuğundan ve oluşmaması için de nelere dikkat etmemiz gerektiğine kadar bu konu hakkında bilgiler verdi.

İNSÜLİN DİRENCİ NEDİR ve NASIL OLUŞUR

"Ağzınıza bir lokma bir şey attığınızda kan şekeriniz anında yükselişe geçer. Beyin hemen pankreasa insülin salınımı için uyarı verir.(çünkü insülinin ilk görevi kan şekerini düşürmektir.)
Her hücre zarının etrafında insulin reseptörleri bulunur. Bu reseptörler insülini tanıyarak hücre içine girişine izin verir. Bu şekilde kan şekeri kontrole alınır.Eğer insülin direnciniz varsa bu reseptörler insüline yanıtsız kalır ve sanki insülin yetersiz kalmış gibi pankreas, kan şekerini düşürmek için tekrar insülin salgılar ve hiperinsülinemi (kanda insülin yüksekliği) oluşur. Bunun sonucunda da insülin direnci oluşur.
Hücredeki reseptör insülini neden tanımıyor? Bütün hücrelerimiz yağlı yapılardan oluşur. Siz hücrelerinizi sağlıklı yağlardan mahrum bırakırsanız reseptörler de hücrelerle uyumunu kaybeder ve işlevini yerine getiremez. Yani kilo vermek için hala light besleniyorsanız düşünün."

İnsülin direncinden korunmak için de aşağıdakilere dikkat etmemiz gerekiyor:

-Düşük karbonhidratlı beslenmelisiniz. Tahıl grubundan özellikle gluten içerenlerinden uzak durmanızda fayda var.
-Egzersiz yapmalısınız. Açık havada hergün yarım saat yürümeniz bile işe yarayacaktır. Yeter ki hareket edin.
-Çok sık yemek yemek , ancak bu kısır döngüde kalmanıza sebep olur. Öğünlerinizin arasını açmakta fayda var.
-Eksik vitamin ve minerallerinize baktırmalısınız. Özellikle D vitamini!
-Eğer oral antidiyabetik ( glikofaj, metformin vs ) kullanıyorsanız bu ilaçlar B12 vitamin emilimini azaltacağından B12 değerlerinize baktırmalısınız!
-Omega-3 , zerdeçal gibi besin takviyeleri oldukça yararlı olucaktır. Dozları kişiye göre değişir.
-Gece uykusuna önem verin. Çok geç saatlerde yatmamalısınız.
-İşlenmiş paketli gıdalardan uzak durmalısınız. 100 kalori yazıyor olması onu sağlıklı yapmaz!