BIST 9.583
DOLAR 32,45
EURO 34,48
ALTIN 2.474,00

İNFİNİTİ Q30 PREMİUM TECH Test Sürüşü

Güvenlik konusunda Q30 ciddi bir donanıma sahip. Özellikle Around View monitörle otomobilin etrafında ne varsa görebiliyorsunuz ayrıca yukarıdan 360 derece görüş ile kalabalık alanlarda ilerleme ve park etme konusunda büyük bir kolaylık sağlıyor.

Q30 benim için hem yeni bir model hem de yeni bir marka. İlk kez bir İnfiniti koltuğuna oturuyorum. Ancak çoğu şey oldukça tanıdık geliyor. Renault-Nissan ile Daimler ortaklığının bir meyvesi olan Q30 İngiltere’de Mercedes GLA’nın altyapısı üzerinde yükseliyor. Dolayısıyla koltuğa ilk oturduğum anda hiç yabancılık çekmiyorum. Digital ekran grafikleri, cam kumandaları, direksiyon yanındaki ve üzerindeki kumandalar GLA ile aynı.

Ancak Q30 hem dış hem de kabin tasarımıyla ikizi GLA dan ayrılıyor. Özellikle insan gözünden esinlenilen ön far tasarımıyla sadece GLA değil trafikteki diğer tüm araçlardan da ayrılıyor. Otomobilin üzerindeki çizgilerle otomobil her an harekete hazır ve ileriye doğru atılmak üzere bekleyişte bir havası veriyor. Bu dinamik havanın yanında Q30 kabinde de yolcular kendilerini özel hissetsin diye yaratılmış. Konsol yüksek kalite deri ve ahşap kaplı. Donanım seviyesi ne olursa olsun otomobile dokunduğunuz her yer size lüks kavramını hatırlatmak üzere seçilen malzemelerle kaplı.

İçeride 3 farklı renk kombinasyonu seçeneği bulunuyor. 7 farklı donanım seviyesinde cam tavan standart. Bu sayede çok daha geniş görünen kabin baş ve diz mesafesinde sürücü ve yolcular için bir crossovera göre yeterli alan da sunuyor. Ön koltuklar elektrikli ve hafızalı. 7”dokunmatik ekran ile akıllı telefonunuzu bağlayarak İnfiniti Touch ile e-posta veya mesaj okuyabilir, mesaj gönderebilir ve navigasyonu kullanabilirsiniz. Yalnız bu sistemi verimli ve hızlı kullanabilmek biraz alışkanlık gerektiriyor. Şık vites kolu yanında bu dijital ekranı kontrol edebildiğiniz kumanda bulunuyor. Böylelikle sistemi daha rahat kontrol edebiliyorsunuz. 430 litrelik bir bagaj hacmi var aynı zamanda snowboard ve kayak yapanlar için kurtarıcı bir bölmeye sahip. Bagajdan içeriye kol dayama üstünde uzun eşyaların sığdırılabileceği bir bölme bulunuyor. Bu bölmeyi kullandığınıza yine arka kısımda iki yolcu rahatça seyahat edebiliyor.

Güvenlik konusunda Q30 ciddi bir donanıma sahip. Özellikle Around View monitörle otomobilin etrafında ne varsa görebiliyorsunuz ayrıca yukarıdan 360 derece görüş ile kalabalık alanlarda ilerleme ve park etme konusunda büyük bir kolaylık sağlıyor. Otomobilde şerit takip sistemi, kör nokta uyarı sistemi, trafik işareti tanıma sistemi ve çok sevdiğim akıllı seyir kontrolü de bulunuyor. Bu sistemde istediğiniz hızı ve diğer araçla mesafeyi ayarlıyorsunuz ve araç bu bilgilere göre yavaşlayan trafikte hızı azaltıyor ya da tamamen duruyor ve trafik açıldığında tekrar belirlediğiniz hıza kadar çıkıyor.  Ayrıca otomobil sizden önce tehlikeyi seziyor ve önden çarpma uyarı uyarısı ile eğer önünüzdeki araç ya da nesneye çok hızlı yaklaşıyorsanız sesli ve görsel olarak sizi uyarıyor. Yetmezse sizin yerinize fren yapıyor. Ayrıca otomobil eğer sizin direksiyon hareketlerinizi beğenmezse yani dönüşlerde az ve ya fazla dönüldüğünü fark ederse gerekli frenlemeyi de kendisi yapıyor. Otomobil ayrıca olası kaza anında darbe etkisi yolcu kabinine ulaşmadan ileri ve arka çökme bölgeleri aşamalı olarak şekil değiştiriyor böylelikle darbe etkisinden yolcu kabini olabilecek en az şekilde etkileniyor. Otomobilin tavan direkleri, zemin ve tavan traversleri ve kapı kirişlerinde ultra yüksek dayanımlı çelik kullanılmış. Yani otomobil lüks, şık ve kaliteli olmanın yanında güvenle yolculuk yapabileceğiniz şekilde donatılmış.  Ve tüm bunların yanında tabi ki Euro Ncap testlerinden de beş yıldız almış.

Test otomobilimde 1.6 litrelik Turbo benzinli motor ve 7 ileri çift kavramalı otomatik şanzıman bulunuyor. Bu motor 156 beygir güç ve 1250 gibi düşük bir devirde 250 Nm tork değeri veriyor. Otomobilimde 3 farklı sürüş modu bulunuyor. Vites kolunun yanındaki bir düğme ile sport, ekonomic ve manuel olarak değişim yapabiliyorsunuz. Şanzımanın kontrolü sizde olsun isterseniz hemen direksiyon yanındaki kulakçıklarla değişimi manuel olarak yapabiliyorsunuz.

Otomobilin fiyatı 47.187 Euro dan başlıyor. Otomobille 4 gün geçirdim biraz arazi, biraz otoyol biraz şehir içi trafik. Öyle denk geldi ki birçok farklı zeminde kullanmam gerekti otomobili, Öncelikle otomobil 8 litre civarında ortalama yakıt değeri veriyor. Hiç ekonomi yapmaya çalışmadığımı da belirteyim. Bence çok iyi bir süspansiyona ve yalıtıma sahip. Seri virajlarda otomobilin ne yattığını ne dengesinin bozulacak gibi olduğunu hissetmedim. Direksiyona bayıldım biraz büyük ama verdiği hissiyat otomobilin kontrolünün tamamen bende olduğu. Halbuki biliyorum sürekli ölçüp biçiyor ve kontrole yardım ediyor. İlk kez kullandım İnfiniti ve Q30 çok keyif aldığım otomobillerden biri oldu.