BIST 9.096
DOLAR 32,37
EURO 35,00
ALTIN 2.326,04

Hyundai KONA Test sürüşü

Tamamen yeni bir platformda üretilen “Kona” kısa süre önce yollara çıktı. Sahneye çıkar çıkmaz prestiji yüksek “IF Desing” ve “Red Dot Desing” ödüllerinin sahibi oldu. Bunun yanında birçok ülkede “Yılın tasarımı” ödüllerini aldı.

Santa Fe ve Tucson modellerinden sonra Hyundai yepyeni bir Suv modeliyle daha tanıştırdı bizi. Tamamen yeni bir platformda üretilen B sınıfı kompakt suv “Kona” kısa süre önce yollara çıktı. Sahneye çıkar çıkmaz prestiji yüksek “IF Desing” ve “Red Dot Desing” ödüllerinin sahibi oldu. Bunun yanında birçok ülkede “Yılın tasarımı” ödüllerini aldı üstüne bir de tasarımıyla benim gönlümü aldı. Dikkat çekici ama abartıya kaçmayan, renk kombinasyonları ve tasarımdaki detaylarıyla cıvıl cıvıl bir karakter sergiliyor Kona. Tasarımı dolu dolu göze hitap ediyor ama benim için daha önemlisi ise aynı zamanda muhteşem bir sürüş zevki veriyor olması. Yani hem göze hem ruha hitap ediyor.

İnce led farları, dodikleri, Hyundai’nin yeni kimliği olan basamaklı tip ızgarası, tavan barları, arka spoyler ve üstündeki led lambası benim en beğendiğim detayları. Tavan rengini siyah tercih edebildiğiniz gibi 9 farklı gövde rengi seçebiliyorsunuz. Bunun yanında içeride de Kona’yı kırmızı, yeşil ve ya gri tonlarıyla renklendirebiliyorsunuz. Benim içeride siyah deri koltuklarım kırmızı dikişlerle renklenirken sıkı durun emniyet kemerlerimde kırmızı, bu beni heyecanlandıran detayın yanında vites topuzu ve ön konsolda da kırmızı çerçeveler bulunuyor. Eşya gözleri ise çok cömert değil kapı içleri ancak küçük su şişeleri için idealken vites arkasında kullanışlı iki bardaklık ve vites önünde biri büyük biri telefon için ideal iki ayrı alan bulunuyor. Bu büyük olan usb,aux girişlerine sahip ve en üst yani Elit Smart donanımda bu kısım telefonunuzu kablosuz şarj edebileceğiniz şekilde geliyor. Birde kolçak içinde küçük eşyalarınızı toparlayabileceğiniz derin bir alan bulunuyor. Benim kullandığım donanımda 7” dokunmatik ekran var. Çok renkli ve teknolojik görünmese de gayet kullanışlı ve kullanımı kolay bir sisteme sahip. Apple Car play ve Android Auto uyumlu. Yine üst donanımda bulunan bir özelliği ise Head Display ekranı. Direksiyonun ön kısmında yalnızca sürücünün göreceği şekilde cama yansıyan görüntüyle, hızınızı gözünüzü yoldan ayırmadan görebiliyorsunuz. Hızınız dışında, kör nokta uyarısı ve radyo gibi detaylarda bu ekrandan görülebiliyor. Arkaya geçtiğinizde b sınıfı için yeterli bir baş ve diz mesafesi var yeterli derken benim 1.60 boyumla ben zaten çok rahat ediyorum da, 1.80 civarı uzun boylular bu kadar rahat edemeyebilir. Sonuçta B sınıfı küçük bir araç. Arka kısımda  havalandırma ızgarası yada kontrolü vs gibi bir detay yok koltuk ortasında kol dayama ve yine iki bardaklık bulunuyor. Bagajla bağlantısı ise ancak koltuğu yatırarak mümkün. Bagaj ise 361 litre koltuklar tamamen yatabiliyor, o durumda 1143 litre gibi geniş bir alanınız oluyor.

Kona 3 farklı donanımla geliyor style, elit ve elit Plus, yokuş iniş ve yokuş kalkış sistemleri, led gündüz farları, ısıtmalı ve elektrikli dış aynalar, otomatik hız sabitleyici gibi özellikler tüm donanımlarda standart. Benim test aracım Elit smart ise ilave olarak, kör nokta çarpışma uyarı sistemi, arka çapraz trafik çarpışma uyarı sistemi, deri koltuklar, yağmur sensörü, elektrikli katlanır aynalar ve Head Up Display gibi özellikler taşıyor.

Hyundai Kona iki farklı motorla geliyor. 1 litre 120 beygir  benzinli motor, 4x2 ve manuel vitesle yalnızca style yani giriş donanımıyla satılıyor. 1.6 litrelik 177 beygir güç üreten diğer Turbo benzinli motor ise 7 ileri DCT şanzıman ve 4x4 olarak alınabiliyor. Yakıt tüketimi sakin kullanımla 8.6 litrelerde olurken şehir içi yoğun trafik ve performans istediğinizde 10 litre civarlarında oluyor. Yalıtımını çok başarılı bulduğum Kona’nın diğer güzel yanı süspansiyonları çukurlar kasisler derken zeminin ne kadar bozuk olduğunu hissettirmiyor. Arazide ise beklediğimin üstünde bir başarısı var. bayağı offroad yaptım desem yeridir. Disfransiyel kilidi ve yokuş iniş desteğiyle B sınıfı küçük bir Suv dan daha büyük adımlar atıyor. En en keyif aldığım kısım ise Kona’nın çok seri oluşu virajlı yollarda bu sınıfta bu kadar keyif aldığım az araç oluyor açıkçası. Şanzımanında yardımıyla performansına diyecek yok. Yokuşlarda dahi hızlanması çok başarılı. Fiyatlar ise 1. Litre 4x2 style donanım 108.800 TL, 1.6 litre Elit donanım 138.600 TL, 1.6 litre Elit smart donanım ise 156.600 TL ile satışta (Temmuz 2018)