BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53

Hıyanet-i Vataniye

Dünya var olduğundan beri kabul gören ve dünya üzerindeki çoğu devlet yönetimlerinin hukuk sistemlerine göre işlenebilecek suçların en büyüğü ve en ağırıdır.

Dünya var olduğundan beri kabul gören ve dünya üzerindeki çoğu devlet yönetimlerinin hukuk sistemlerine göre işlenebilecek suçların en büyüğü ve en ağırıdır.  Vatana ihanet eden kişi ya da kişiler, hukuk önünde en ağır şekilde cezalandırılırlar.

Hıyanet-i Vataniye yahut vatan hainliği,  demokrasi çerçevesi için de seçimler sonucu seçilmişleri,  demokratik olmayan illegal yollarla devirmeye veya velayeti yıkmaya, kimliğini taşıdığı vatandaşı olduğu ülkeye karşı casusluk diğer bir deyişle düşmanla işbirliği etmeye yönelik fiilleri kapsayan cürümdür.


Ülkelere göre vatana ihanet

1787 yılında kabul edilen ve ülkeninin en üstün hukuk kaynağı olarak kabul gören Amerikan Anayasası'nın 3. maddesi vatana ihanet suçu, Amerika Birleşik Devletlerine karşı savaşan yahut savaşan düşmana destek vererek katkıda bulunan kişi yada kurumlar en ağır şekilde cezalandırılır. Devletin gizli bilgi ve belgelerini ifşa etme ülkede en büyük suç olarak kabul edilir. Ülkede geçen seneler yapılan bir araştırmada Rusya’ya kaçan ve sığınma hakkı talep eden eski CİA ajanı ve Ulusal Güvenlik Ajans’ı çalışanı Edward Snowden, ülke’sinin en gizli bilgilerini düşman ülkeler ile paylaşmış özelliklede Rusya ile olan işbirliği yüzünden ülke halkının en nefret ettiği kişi olarak bilinir.


İngiltere'de,  1351 tarihinden itibaren ceza kanunlarının içinde yer alan  vatana ihanet suçu, hükümdarın ailesinden birini katletme girişimi veya hükümdara karşı savaş ilan etmek veya hükümdarın düşmanlarına fiilen yardımcı olmak ağır ihanet suçunu oluşturur.

Alman Ceza Kanunularına göre, zor kullanarak Federal Alman Cumhuriyetini yıkmaya veya anayasa ile kurulu düzeni yıkma eyleminde bulunmak ya da düşman ile işbirliği içinde olmak vatana ihanet suçunu oluşturur.

Türkiye Cumhuriyeti’nin konu ile ilgili ceza kanununa göre,  ülkenin ve devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozarak tehdit oluşturmak, devletin düşman olarak tanımladığı kişi ya da kişilerle yahut ülkelerle işbirliği içinde bulunmak,  devlete karşı bir takım güç odaklarını kışkırtmak,  milli çıkarlara karşı eylem içinde bulunmak,  askeri tesisleri yıkma ve yok etme ve düşman ülke askeri hareketleri yararına fayda ve anlaşma, düşman devlete maddi ve mali yardım konularını işleyen 302 ve 308. maddeleri, vatana ihanet kapsamına giren suçları içerir.