BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,16

Herkes onlara onlar buraya hayran

İnternethaber turizm yazarı ve turizmin ayaklı google'u Alper Tekbaş, dünyaca ünlü marka isimlerin ilham aldığı beldeyi yazdı...

Bill Gates, Demi Moore, Rod Stewart gibi dünyaca ünlü isimlerin Fethiye'de kalıp, koylarında dolaşıp Fethiye'nin dinginliğinde mesleklerinin zirvesinde önemli karar aldıklarını biliyor muydunuz?

Bu hafta adeta tatilin gökkuşağını bizlere sunan efsanelerin denizin doğanın tarifsiz anlatımların sonsuzlukla buluştuğu yer olan Likya bölgesindeydim bu yaz yine  tatil programınız için çok yönlü alternatifleriyle Fethiye ve bölgesi tercihleriniz arasında olacaktır.

Ölüdeniz efsanesiyle başlayan Likya gerçeği Kayaköyde hayalet bir şehirle karşılar bizleri. Babadağ’da yamaç paraşütüyle süzülmek, Eren dağlarında karlara karışmak, Kaunosto Carettaların izini sürmek, Biblis’in saman sarısı saçlarında Dalyan deltası Kaunos kral mezarları ya Tlosa ne demeli pegasosun efsanesi bir başka düşmüş esene Xantos vadisi  sendemi Brütüs dedirtmiş.

Kadınlarının onuru olmuş Patara da Noel baba doğmuş, Kekova ,Batıkşehir, cennet köşesi Olimpos, Çıralı Yanartaş sonsuz bir soluk… 

Işık ülkesi olarak bilinen Likya’nın önemli kenti Fethiye tarihten bugüne güneş tanrısı Apollo’nun Finike kralı Agenor un küçük kızına aşık olur.  Utangaç kızın kalbini çalabilmek için her şeyi denedikten sonra  sevimli bir köpek kılığına girerek ve mutlu sona ulaştığı evliliklerinden bir oğulları olan Telmessos la başlayan bu mitolojik efsane Bizans döneminde Anatasiapolis olarak Osmanlılarda ise uzak yer anlamına gelen Meğri 1914 yılında İstanbul dan Kahireye ilk kez uçarak gitmeyi deneyen Tayyareci Fethi bey ilk Türk hava şehidimiz olarak Şam yakınlarında Taberiye de uçağının düşmesi sonucu şehit olmuştur. 1934 yılında da Fethi beyin anısına ismi Fethiye olarak bugünlere gelir. 

Tatil Zamanı

Fethiye’nin muhteşem denizi ve doğasıyla keşfedilmeyi bekleyen dantel gibi işlenmiş koylarında sizleri yunus balıkları selamlayacaktır.

Doya doya denizde bir tur…

Fethiye 12 adalar göcek tekne turu

12 adaların adını almış olduğu normalde 18 adadan oluşan ve 12 adalar Göcek tekne turu diye bilinen günübirlik tekne turları Fethiye ye gelen herkesin doya doya bir deniz günlüğü yaşayabilmesi için güzel fırsat…

Sabah 10.00 da Fethiye limanında başlayıp 18,30 da sona eren bu turun uğrak yerleri...

Kille koyu, kıyısında deniz kumu yok dağdan gelen killi toprak var ve zamanında dağdan almış olduğu kaynak suyu kurt kuş içsin hayra yorsun diye deniz kenarına indirmiş Osman Ağanın suyu dikkatleri çekiyor.

Boynuz bükü koyu ise merhum eski Cumhurbaşkanlarımızdan Turgut Özal’ın  sıkça ziyaret etmiş olduğu hayran olduğu gizli sığınağı olarak ün yapmıştır.

Domuz adası: Hürriyet gazetesinin sahibi Sedat Simavi’nin adası olarak bilinen bu muhteşem ada 12 adalar tekne turunun önemli adalarından birisi oluyor.

Yassıcalar Adası  (Kaşık Adası) 12 adaların en büyük adası olan Tersane adası ve muhteşem manzarası ve doğasıyla fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekecek bu koylara dünyanın dört bir yanını gezdikten sonra bu koylara gelen Arthur Forbes,Aristel Sommer İngrıth ve Buruno İsele ve Giselan Eric aileleri Fethiye Göcek koylarına ve doğaya hayran kaldı.

Günlük Koyu:  Bölgede çok az yerde rastlanan sığla ağaçlarıyla kaplı bu koyda özellikle mide ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiği yöre halkı tarafından rağbet görüyor.bu nadide ağacın tıptaki gizli dikişte kullanılan estetik ameliyatında kullanılan ip metaryalinin hammaddesini ve parfüm üretiminde de çok önemli bir değeri olduğu bilinen sığla yağı bu ağaçlardan ortaya çıkarılıyor. 

Eğer yelken sefası yapıp sakin bir gün geçirmek istiyorsanız bu tur için gulet tekneleri vur patlasın  çal oynasın halaylarla eğlenelim diyorsanız çift katlı tekneleri tercih etmelisiniz. Fethiye limanındaki Kardeşler Tekneleri böyle güzel bir tur için

Farklı seçenekleriyle doğru bir tercih olacaktır. 

Fethiye 2011-2012 yılında kruvaziyer liman gemilerinin sıkça uğrayacağı yeni bir marina inşasıyla da bölgenin turizm girdisinin ve değerinin yükseltilmesi amaçlanıyor ve bu yönde çalışmalar devam ediyor.

Üzümlü'de bir dem şarap molası…

Fethiye de keşfedilmeyi bekleyen bir köy ve şuan %55 i İngilizler tarafından mesken tutulmuş olan tarihçedeki Cadianda olan günümüzdeki Üzümlü köyünü görüp tarihi leton şehrini gezin derim.


Gökyüzünde dans…

Dünyada İtalya ile birlikte en iyi yamaç paraşütü yapılan yer olan Babadağının 1900 metrelik zirvesinden başlayan bir öykü…

35 dakikalık sedir ormanlarının arasında yapılan jeep safari turuyla başlayan zirvede uygun rüzgar yakalandığı anda gerekli bilgi ve ekipmanlar amaca yönelik olarak hazır hale getirilip eğimli bir pistte 10-15 metrelik bir koşu pilotla birlikte havalandıktan sonra birde bakmışsınız ki gökyüzünün hakimi sizsiniz.

Sağa sola dönüşler havada çekilen fotoğraflar gökyüzünün tahtında uçsuz bucaksız duygular tüm bedeninizi kaplamış su ve kahve keyfinize diyecek yok…

Yaklaşık olarak 35-40 dakikalık bir uçuş süresi isteğinize göre 2 saate kadar çıkarılıyor.altınızdaki deniz bildiğiniz denizlerden değil adıyla sanıyla efsaneleriyle tüm dünyanın mavi lagunu Ölüdeniz ve iniş zamanınız yaklaştığında pilottan gelen uyarıyla ayağa kalkılarak ölü deniz plajına güvenli bir iniş yapıyorsunuz.

Ölüdeniz Efsanesi

Birçok değişik hikayeyle anlatılsa da rivayete göre balıkçılardan büyüklerden dedelerden bugünlere kalan ve anlatılan efsane o ki  bir baba ile oğul  bir hazine ele geçiriyorlar hal buyken büyük bir fırtınaya yakalanarak açık denizde hikaye buya fırtınalardan kurtulmak için mücadele ederken tayfaların hepsi ölüyor ve bu arada kıyıya girdiklerinde eski adı Belcekız olan lagunu buluyorlar selamete çıktıklarında bu sefer baba ile oğul arasında hazineyi paylaşma kavgası başlıyor çoğunu sen alacaksın azını ben alacağım derken  oğul babayı öldürüyor ve hazineyle birlikte  kıyıya çıkmak için sandala bindiğinde sandal alabora olarak devriliyor ve oda hazineyle birlikte sulara gömülüyor ve halk arasında ölü deniz efsanesi olarak dilden dile dolaşıp bugünlere geliyor.ve tüm dünyanın mavi lagun olarak adlandırdığı bu cennet köşe Türkiye’nin ve Fethiye’nin adını ön plana çıkarıyor ve filmlere konu oluyor.

Fethiye de bir butik otel klasiği

Fethiye şehir merkezindeki gizli sığınağınız Yacht BoutIque Hotel Bill Gates, Demi Moore, Rod Stewart gibi dünyaca ünlü bir çok kişi I.Karagözler mevkiinde gezdi,bu kadar önemli bir noktada birbirinden özel birçok otelin sıralanması gerekirken ne yazık ki bölge bu konuda gerekli bilinci ve ev sahipliğinin önemini kavrama konusunda sıkıntılar yaşadı.

Kalite anlayışıyla dört elle ve büyük bir titizlikle bölgeye sarılan Mustafa Argın karagözlerin Fethiye turizminin butik otelcilik ve konaklama anlamında hakkettiği değere ulaşabilmesi için eskiyle yeniyi harmanlayarak Ege ve Akdeniz esintileriyle tüm dünya ya sunarken sadece kendi otelleri için değil karagöz mevkii ve tüm Fethiye’deki yenilikçi ve misafir memnuniyeti odaklı anlayıştaki herkesin yanında olabilmek için büyük bir özen gösteriyor.

Nasıl ki Sicilya’nın zeytin ağaçlarında gezmek Venedik’te gondol sefası yapmak o yörelere özgü bir tatsa Türkiye’de de insanlar kendini aramak istiyor.Muğla’nın, Ula’nın evlerini Kırşehir’in taşlarını köy mimarisini Ege Akdeniz’in karakteristik çizgilerini…

Tasarım otelleri dünya mimarilerini kendi konseptlerine uyarlayarak Rusya’nın,Fasın esintilerinin Hollanda’nın ,Dubai otelciliğinin şatafatının tasarımdan örnekler alındığı bir çok otel  hizmete giriyor.

Butik otel anlayışı ise tamamen kişiye özel üst seviyede servis ve kalite anlayışıyla dingin huzurlu ve mistik bir ortamda misafirlerini ağırlamak isteyen hayatı kendi dili ve rengiyle yorumlamayı tercih edenlerin daha çok uğrak noktası haline geliyor ve gün geçtikçe de ülkemizde Fethiye’den Mardin’e varana dek birçok butik otel kapılarını aralıyor.

YACHT BOUTIQUE VE KLASİK HOTEL 

Özenle seçilmiş oda ve genel mekanları tasarı ayrıntılarıyla birleştirip marin bir limanla birleştiren terasında kahvenizi yudumlarken gördüğünüz teknelerden birisi size özel Yacht Klasik Hotelin marinasındaki sailinginizde olabilir çünkü Klasik Yacht Hotel sizler için her ayrıntıyı düşünmüş özel kaptan ve tekne bile hizmetinize sunulmuş.

Klasik Yacht Hotel

Yatçıların cenneti ,salaşlığı sevenlerin kendilerini rahat hissettikleri bir butik anlayışla sizle ev sahipliği yapıyor.isterseniz motor yachtınız veya sailinginiz özel guletinizle yatch klasik otelin limanına yanaşıp pent house başta olmak üzere birbirinden özel odalarında konaklama yapabilir aynı zamanda hamam sauna masaj imkanlarından faydalanabilir ve güzel bir akşam yemeğiyle  Fethiye gecelerine hazırlanabilirsiniz.

Otelin ev sahibesi Banu Hanım ve ekibi sizleri otellerinde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyacaktır.

YACHT BOUTIQUE HOTEL 

Ayrıntılar yaşanıldıkça tek tek zihninizi sarıyor ve dünya çapında ün yapmış otellerin kendilerini ön plana çıkardıkları genel ve özel yaşam alanlarının daha sıcak içten bir butik müze edasıyla yaşatıldığı bir atmosfer resepsiyona adım attığınız andan otelden ayrılana dek size eşlik ediyor.

Size özel yaşam alanlarınız şarap mahzeninize varana dek düşünülmüş. Çok şık bir havuz jakuzi ve yöreye ait taşlardan oluşturulmuş antik eşyalarla bütünleştirilmiş dingin bir atmosfer gündüzleri havuz keyfiniz olurken geceleri ise mum ışığında unultulmaz Fethiye gecelerine dönüşüyor.


Redroom da ise günümüz modernizmi renk ve canlılıkla bütünleşmiş özel toplantılarınız için bile çalışma mekanları oluşturulmuş. Aynı zamanda  fasihon  şıklığında farklı tasarımlar bir kıyafet şıklığıyla otelin bölümlerine yerleştirilmiş.

Ege mutfağının yöresel kahvaltı  lezzetleri doğadan sizlere Yacht Butik Hotel farkıyla sizlere sunuluyor..

Yacht Klasik ve Yacht Butik Hotelleri 12 ay boyunca kaliteli ve özel hizmet anlayışıyla Fethiye’de ki durağınız olacaktır.

Fethiye dahil özellikle turizm bölgelerinde sadece sezona göre açık olan birçok tesisi düşündüğümüzde yaz ve kış dahil olmak üzere açık olan bir butik anlayışın öncüsü olmakta önemli bir faktör diye düşünüyorum.

Kaya Köy - Gemiler Koyu

Cennet bir koy kaya köy muhtarlığına ait bir plaj su sporlarından kavunda dondurmanıza varana kadar her şeyi temin edebileceğiniz farklı bir tatil anlayışı için buraya uğramanız öneririm.

Kısmetim kapalı diyorsanız artık korkmayın delikli burundan geçtiğinizde kısmetiniz açılıyor.

Korsanların bir zamanlar demir attığı şimdi ise mavi turların konaklama yeri olarak tercih ettiği gemiler koyu yukarıda terkedilmiş ama vazgeçilememiş bir köy olan kaya köy suyundan içenlerin bir daha vazgeçemeyeceği bir çekicilikte.

Bir yemek molası lezzetin Kaya Köydeki durağı Cinbal Restaurant

Kaya köye geldiğinizde dünyanın en lezzetli eti kuzu tandırı kendin pişir kendin ye usulü  ile cana yakın personeli size sunuyor Cinbal’ı deneyin. 

Balaban Dedeyle Dönüş Ninenin müthiş aşk öyküsü…

Kaya köyün ve gemiler koyun renkli siması Ozzy’nin dedesi delikli burundan geçtikten sonra hayat arkadaşını Faralya’da bulur ve Balaban dede dileği yerine geldiği için Dönüş nineyi omzunda yüzerek dar boğazdan geçirir. Umarım herkes muradına erer.

Fethiye geceleri

Paspatur’un vazgeçilmez kulübü Fethiye gece hayatının önde gelen eğlence merkezi canlı dj performansı lazer ve köpük partileriyle ve birbirinden özel sürprizleriyle Club Bananas Fethiye’deki gece eğlencelerinizin adresi olacaktır.

Club Xlarge

2010 yazına yepyeni bir eğlence mekanı  Club Xlarge .

Büyüleyici deniz manzarası nargile keyfi  yenilikçi hizmet anlayışıyla ismi gibi xlarge eğlenmek isteyenlerin flash mekanı olmaya aday ve birbirinden ünlü sürpriz sanatçı performanslarıyla da isminden sıkça söz ettirecek.

Xanthos, Patara, Kaputaş, Kaş

Sendemi Brutus dedirten Büyük imparator İskender’in derin saygısını kazanan Troya savaşlarında en önde giden kahraman savaşçılarıyla özgürlükleri ve onurları için toplu ölümleri yeğleyip kendini yakan kadınlarıyla hiç sönmeyen ve sönmeyecek olan diye tarihe geçen xanthos kitabesiyle ışık ülkesi başkenti xanthos aynı zamanda dünyadaki en iyi on  antik yoldan birisi olan  Likya yolu yürüyüş parkurunun bir kısmını oluşturan bu yolu gezmenizi tavsiye ederim.

Saklıkent



Fethiye'nin olmazsa olmazlarından tam bir doğa harikası en sıcak günde bile serin atmosferiyle en çok ziyaret edilen bir vadi...

Patara plajı Dünyaca ünlü  Noel Babanın doğum yeri olan Patara antik kentinin kalıntılarının içerisinde uçsuz bucaksız kumsalıyla ve muhteşem deniziyle Patara sizi bekliyor.

Aşkın Büyüsü

Deniz tanrısı Posedion un herzamanki uğrak yeri Kaputaş plajı her göreni  aaa Muhteşem  dedirten bir plajdır. Turkuaz  renginin  bu kadar güzel yaşanıldığı mavi ve yeşilin büyülü dokunuşu ile geçirilen özel zamanlardan sonra buraya aşık olmamanız mümkün değil...

Altı Yaş Üstü Taş  İşte Kaş

Yunanistan’ın üzerimizdeki gözü  olarak bilinen Meis Adasının karşısında konumlanmış müdavim bir tatil anlayışı için ideal bir yer.

Kaştaki  uzun çarşının zirvesindeki  Aslanlı Kral Lahit inde fotoğraf çektirip Kaş sokaklarında dolaşmanın Taze meyve suları ve buz bademlede yorgunluğunuzun tadını çıkarabilirsiniz.Dalış tutkunları içinde ideal bir yer olacaktır.Başınızı kaldırıp Kaşın tepesine dikkatlice baktığınızda dağın üzerinde oluşan şekil sizi hayretle düşürecektir.

Gizli Cennet 


Kekova –Üçağız

Kekova bölgesi gerçekten doğası  denizi ve tarihi ile yurdumuzda çok özel bir yere sahip.Likya mezar kalıntıları ve eserleri ile kaplı coğrafyası kale köydeki denizin içindeki lahite kadar ve sular altında kalmış batık şehiriyle ve tersane ve akvaryum koylarıyla alternatif ve özel bir tatil için düşünülebilir

Hayatı tatile alın biraz hafifleyin.

Yeni bir tatil yazısında görüşmek üzere…