BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,12
ALTIN 2.308,97
HABER /  SAĞLIK

Her gün duş almak sağlıksız mı?

Her gün duş almak, temizlik ve sağlık açısından çok önemli ancak bazı uzmanların konuya yaklaşımı biraz farklı.

Abone ol

Özellikle sıcak suyla sık sık duş almak cildi kurutup bazı rahatsızlıklara yol açabiliyor. Dermatoloji uzmanlarına göre, her gün ve sıcak suyla duş almak aynı zamanda ciltteki yararlı bakterilerin de ölmesine neden olabilir. Cilt doktorlarının bir önerisi de bebeklerin her gün yıkanmaması yönünde.

Her gün duş almak, temizlik ve sağlık açısından çok önemli ancak bazı uzmanların konuya yaklaşımı biraz farklı.

Webtekno'nun haberine göre, New York’taki Mount Sinai Hastanesinde yardımcı profesör olarak çalışan Dr. Joshua Zeichner, sıklıkla alınan duş ve beden kokusu olarak bilinen şeyin, geçmişten beri sosyal etkenler tarafından belirlenmiş bir illüzyon olduğu görüşünde.

"SOSYAL NORMLARDAN KAYNAKLANAN BİR DÜŞÜNCE"

Başka bir dermatolog Dr. Ranella Hircsh’un düşüncesi de benzer şekilde:

"İnsanlar gereğinden daha fazla duş almaları gerektiğini düşünüyor ve bunun toplumsal olarak fark etmemiz çok önemli. Bu düşüncenin sosyal normlardan kaynaklandığını anlamamız gerekiyor."

“İYİ HUYLU BAKTERİLERİ ÖLDÜRÜYORUZ”

Her iki dermatolog, özellikle sıcak suyla sık sık duş almanın cildi kuruttuğunu ve yararlı bakterileri öldürebileceğini, bunun da hastalıklara karşı cildi daha hassas ve savunmasız hale getirebildiğini söylüyor.

“BEBEKLERİ HER GÜN YIKAMAYIN”

Dermatologlar bebeklerin de her gün yıkanmasını sakıncalı görüyor. Bunun sebebini de “Eğer bebekler küçük yaştan itibaren bakterilere maruz kalmazlarsa, ciltleri yaşları ilerledikçe daha hassas hale gelecektir” şeklinde açıklıyor.

"İKİ YA DA ÜÇ GÜNDE BİR DUŞ YETERLİ"

Eğer her gün terden sırılsıklam olmanıza sebep olan bir iş ya da aktivitede bulunmuyorsanız iki günde, hatta üç günde bir duş almanız öneriliyor. Eğer bu durum sizi çok rahatsız edecekse, vücudunuzun ‘ter kokusu’ yapan bölgelerini sabunla ya da temizleyici havlularla temizleyebilirsiniz. Bu sayede hem kötü kokulardan hem de ter sebebiyle oluşacak bakterilerden kurtulabilirsiniz.

"İÇ ÇAMAŞIRLARINIZI HER GÜN DEĞİŞTİRİN"

Doktorlar, iç çamaşırı değiştirmek için duş almayı beklememek gerektiğini de vurguluyor. Duş alınsın veya alınmasın; her gün iç çamaşırların değiştirilmesi de bu görüşleri açıklayan iki uzmanın önerileri arasında.