BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SAĞLIK

Hemoroid olanlar nasıl beslenmeli ?

Hemoroid (basur, mayasıl, babasıl) hastalığında, hem hastalıktan korunmak ve hem de hastalığın alevlenme dönemlerinde rahat etmeleri açısından uygun bir diyetle beslenilmesi çok önemli.

Abone ol

Hemoroid hastalarının yoğun şekilde dışkı yumuşatıcı (laksatif) ilaçlar kullandıkları gözlemlenmektedir. Dışkılama eyleminin rahat olabilmesi için, dışkı yumuşatıcı ilaçlar kullanmak yerine; günde 2 lt civarında su tüketmek, bol lifli ve doğal bir beslenme şekli tercih edilmelidir. 20-50 yaş grubundaki kişilerin diyetlerindeki günlük lif miktarı, erkeklerde ortalama 40 gram ve kadınlarda 25 gram olmalıdır.Bazı besin düzensizliklerine neden olmamak için, diyetteki lif miktarının günde 50 gramı aşması önerilmez. Tahıl, bakliyat, soya fasülyesi, arpa, pirinç ve buğday, sebze ve meyvelerin dengeli şekilde alınması bağırsak hareketlerini arttırır ve kabızlık ile mücadelede çok yararlıdır. Hemoroid için meyvelerden A, B, C, E vitaminlerinin, çinkonun ve bioflavonoidlerin düzenli şekilde alınması yararlı olur.  Bu maddeler aşağıdaki meyvelerde bulunurlar. Peki "Hemoroid olanlar nasıl beslenmeli"? Diyetisyen Neslihan Aktepe bakın kameralarına neler anlattı:

Sıvı ağırlıklı beslenin, Günlük 2.5-3 litre su tüketin, Rafine gıdaları olabildiğince azaltın, Sebze ve meyve tüketiminizi arttırın, Hareketli bir yaşantıyı benimseyin, özellikle de düzenli egzersiz yapmaya çalışın, Alkolden özellikle de mayalı olanlardan uzak durun, Asitli gıdalardan ve baharatlardan uzak durun. Kahvaltıdan sonra 5 dakikayı geçmeyecek şekilde tuvalette zaman geçirerek , bağırsaklarınıza düzenli tuvalet alışkanlığını kazandırın.