BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Hazine arazileri çiftçiye kiralanacak ecrimisil ne kadar işte başvuru şartları

Hazineye ait tarım arazileri çiftçilere kiralanacak, ecrimisil ödeyen 218 bin çiftçi bundan faydalanacak üstelik kira sonunda araziyi satın alabilecekler işte başvuru şartları.

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle “Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Çiftçiye Kiralanması'' projesi hayata geçiriliyor. Bugün Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, projenin ayrıntılarını açıkladılar. Kimler hazine arazilerini kiralayabilecek, ecrimisil ne kadar olacak? İşte çiftçiyi memnun edecek proje:

*Çiftçiler bir mülkiyet sahibi olma noktasında bu arazileri kiralayıp akabinde bedeliyle satın alabilecekler. Çiftçiye kiralanacak olan toplam arazi yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare.

Ecrimisil bedeli : Ecrimisil bedeli illere ve arazilerin rayiç bedellerine göre değişiyor. Tarım arazilerini çiftçilere doğrudan ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden on yıla kadar kiralanması sağlanıyor. 

Şartlar neler? : Hazine arazilerinin çiftçi tarafından kiralanabilmesi için 31 Aralık 2017 tarihinden önce bu arazilerin 3 yıl süreyle kullanılmış olması gerekiyor. Bunun tespiti bakanlıklarca Milli Emlak Genel Müdürlüğü İl Müdürlükleri bünyesinde yapılmış olması gerekiyor.

Son başvuru tarihi : Hazine arazilerini kiralamak için son başvuru tarihi 19 Kasım 2018. Başvuru tarihi itibariyle arazilerin fiilen kullanımının devam etmesi  ve arazilerin ecrimisil borcunun olmaması gerekiyor.

Kira bedeli nasıl hesaplanacak? : Mevcuttaki ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden. Kiranın yüzde 25'ini peşin, kalanını iki taksitle ödeyebilecek. Bunu ister hasat dönemlerinde, isterse de yıl sonunda tek seferde verebilirler.

Başvurular Çevre Şehircilik İl Müdürleri bünyesindeki Milli Emlak Müdürlüklerine yapılacak. 19 Kasım 2018'den sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecek.

Hazine arazisi satın alma : Kira süresi sonunda çiftçiler bu arazileri satın alabilecek. Bu araziler eğer belediye ve mücavir alan sınırları içerisindeyse Hazine arazilerinin rayiç bedelinin tamamı üzerinden doğrudan satılacak. Satışta çiftçiye taksit imkanı da tanınacak. Taksitle ödenmesi halinde en fazla beş yılda on eşit taksitle vade farkıyla ödemey yapılacak. Satın alınacak arazi eğer belediye ve mücavir alanı dışında ise rayiç bedelinin yarısı üzerinden bu araziler doğrudan satın alabilecek. Bu bedeli çiftçi peşin öderse yüzde 20 indirim alacak. Yarısını peşin öderse indirim oranı yüzde 10 olacak. Taksitte ise 6 yılda 12 eşit ödeme yapılacak. Satın almak istemeyenler ise dilerlerse kira süresini uzatabilecekler.

Kira süresi ne kadar? : Hazine arazileri çiftçiye 10 yıl süreyle kiralayacak.

Kiralacak araziler :  Bu arazilerin yaklaşık 100 bin hektarı sulu tarım, 200 bin hektarı kuru tarım ve 40 bin hektarında da dikili ve örtü altı tarım yapılıyor.

Çiftçi Kayıt Sistemi : Bu arazileri kiralayan çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt olmaları gerekiyor.

Kiralanan toprakta tarım yapılmazsa ne olacak? : Tarım arazisinde bir imar planı değişikliği olmadığı sürece çiftçi bu araziyi tarım için kullanmak zorunda.

Ecrimisil nedir ? Ecrimisil ile kira arasındaki fark nedir?