BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,95
ALTIN 2.447,53

Haydi üniversiteye…Ama nasıl?!...

üniversite, promosyon, kampüs

Üniversite’yi, sadece dersliklerden, amfilerden ibaret düşünmek elbette yanlıştır. Çünkü; öğrencinin 4 yıllık  hayatı “kampuslerde” geçmektedir… Üniversitelerin artması ile (170) artık;  amfilerde ders yapmak, çay, tost ve hamburger  kokan  kantinlerde derslerle ilgili konuları konuşmak, bir kütüphanede ders çalışmak/araştırma yapmak, yemekhane sohbetinden sonra çimlere uzanmak ritüel olmaya başladı. Üniversiteler artık, “mahalle arasında, sanayi sitesi içinde, holding binalarına benzeyen binalarda” yapılıyor.Tanıtım ilanları da ilginç; “Şehrin merkezinde”, “hayatın içinde” v.b….
 

Alınan bilgilere göre ’da 43 devlet ve vakıf üniversitesi var ve öğrenciyi çekmek için tanıtım ve promosyonlar da yapılıyor. Şöyle ki;

Nişantaşı Üniversitesi “Groupon- Şehir Fırsatı” sitesinde öğrencilere fırsat sunuyor:  “Nişantaşı Meslek Yüksekokulu  - Merkez ‘kampüs’ Bayrampaşa’da- 15 farklı branşında % 50 burs veriyor.

Bahçeşehir Üniversitesi; veli ve öğrencilerle, 300 kişilik tekne ile 2 saat boyunca boğaz gezisi yapıyor.  Bu sırada da adaylar hem fakülte öğretim elemanlarından/uzmanlardan meslek ve tercihler ile ilgili bilgi alıyor.

Gaziantep  Zirve Üniversitesi  ilk 100’e girip kendilerini tercih edenlere sıfır kilometre otomobil veriyor.

Sabancı Üniversitesi’nde, adaylar ve aileleri Sabancı Üniversitesi kampüsünün sanal harita uygulamasının yer aldığı map.sabanciuniv.edu adresinden kampüsü gezebiliyor ve susocial.sabanciuniv.edu adresinde tüm sorularına yanıt alabiliyor

Yalova Üniversitesi’nde,  İlahiyat Fakültesi'ni kazanan öğrenciler okudukları süre boyunca harç parası ödemeyecekler. Ayrıca, en az 250 TL burs alacak ve kendilerine kalacak yer imkanı, ilk 3000’e giren öğrencilere aylık 1000 TL, İlk 6000’e giren öğrencilere 500 TL, fakültemize yerleşen her öğrenciye 250 TL karşılıksız burs, ders saatleri dışında özel eğitim seminerleri fırsatı, hazırlık sınıfı sonunda ’da (Mekke, Medine ve Cidde) 4 süreyle pratik dil eğitimi imkânı, %100 Arapça eğitim ve İngilizce seçmeli ders alma imkânı sağlanıyor…

İstanbul Ticaret Üniversitesi, üyelerine %15 indirim ve burs imkanı sunuyor. 
Çoğu vakıf üniversitesi kendilerine kampus için şehir dışında mekanlar almak/kiralamak yoluna gidiyor.

Yerleşkelere/kampüslere gelince; Kemerburgaz Üniversitesi, Mahmutbey’de…  Yeniyüzyıl Üniversitesi, Cevizlibağ’da… Üsküdar Üniversitesi, Nakkaştepe’de İcadiye Mahallesi’nde ve  Altunizade’de (inşa halinde)… Gedik Üniversitesi, Kartal ve Pendik’te.. Süleymanşah Üniversitesi, Kartal’da -Tuzla’da  kampüsü inşa ediliyor- Bahçeşehir Üniversitesi- , Mecidiyeköy ve Şişli’de.  Beykent Üniversitesi,  Büyükçekmece, Şişli/Ayazağa, ve  Taksim’de.  Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, Yenikapı Mevlevihanesi, Fatih, Üsküdar ve  Çamlıca’da, MEF Üniversitesi, Ortaköy’de……

En büyük hizmet “eğitime ve insana” yapılan yatırımdır.“Eğitim gönüllüleri” kendilerine düşen görevi yapmaya devam ediyorlar. Zaten bu amaçla hükümetlerimizde gönüllülere gerekli desteği vermeye devam ediyor. Önemli olan eğitim kadrosunun sağlam olması. Bildiğimiz kadarı ile çoğu vakıf üniversitesi önümüzdeki 5-10 yıl içinde kampus hayatına geçmeye çalışıyor. Yeter ki ülkemiz büyümeye, ekonomimiz sağlam gitmeye devam etsin… Ayrıca; vakıf üniversiteleri sayesinde, emekli olan ve çalışabilen/sağlıklı/verimli öğretim elemanlarının/sanatçıların istihdamı da mümkün oluyor… Bu da emeklilik yıllarında, hocalarımıza  ekonomik bakımdan bir rahatlama getiriyor…

Bunlar az şey mi?...

 

Harçlarla ilgili son durum; Başbakan, bir özel kanala misafir oldu (31.08.2012) ve bir önceki yazımızda konumuz olan harçlar konusuna değindi ve 2. öğretimden harçların neden kalkmadığını şöyle açıkladı; " Bu konuda kanun çok açık net. Gece eğitimi ile alakalı olarak burada katkı payı olarak geçmiyor. Ya ücretli eğitim olarak geçer yasada. Bu ücretli eğitim olduğu için bu kaldırılmadı. Biz neyi kaldırdık harçları kaldırdık, yani katkı paylarını. Burada böyle bir ücretsiz eğitime gidilsin dendiğinde bunun arkasından başka talepler gelmeye başlar. Bizim şuanda bu konuyla ilgili atabileceğimiz bir adım yok zaten kanun değişikliği de gerektirir. Onun da bize getireceği maliyet 350-400 milyon TL'dir bu da bizi sıkıntıya sokar."

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ta  Ulusal Öğrenci Konseyi temsilcilerini Başbakanlık'taki makamında kabul ederek harçların kaldırılmasına değindi; "Bu fevkalade bir şeydir. Birinci öğretim ve açık öğretimi topladığımızda 3,5 milyon öğrenci bundan istifade etmiş oldu. 2. öğretimde harçları kaldırılamıyor. Çünkü yasayla kurulmuş olan bir statüyü ancak yasayla değiştirmek mümkün. Oysa katkı paylarının alınmaması Bakanlar Kurulu kararımızla gerçekleşmiş oldu. Üniversitelerimizdeki bilimsel çalışmaların huzurunu kaçırmayacak, üniversite öğretim üyelerine veya farklı görüşlerdeki öğrenci arkadaşlarınıza yönelik hiçbir kötü ve incitici harekete yol vermeyecek biçimde siyasi taleplerin de özgürlük alanları içinde! dile getirilmesi lazım."