BIST 8.990
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.298,20

Hani birlik ve beraberlik vurgusu yapmıştık ya!

Birlik ve beraberliğin tahsis edilmesi, her zaman ve her yerde önemlidir. Şu durum için böyledir, bu durum için şöyledir demenin çok anlamı yok...

Birlik ve beraberliğin tahsis edilmesi, her zaman ve her yerde önemlidir. Şu durum için böyledir, bu durum için şöyledir demenin çok anlamı yok. Gerek güçlü olun, gerekse güçsüz, fark eden bir şey yok. Hayatın hiçbir dakikasında sağduyudan ayrılmamak gerekir. Kibirden uzak durmayı başaran insanlar, genelde sağduyulu olurlar. Sağduyulu insanlar ise kesinlikle, birlik ve beraberliğin önemini kavramış insanlardır.

“Bir araya gelmek başlangıçtır, bir arada durabilmek ilerlemek, birlikte çalışmak başarıdır.”

Yukarıda yazmış olduğum bu güzel sözle birçok konuyu açığa çıkarabiliriz. Başarı elde etmenin sırrı, birlikte uyum içerisinde çalışabilmekten geçmektedir. İlerleyebilmeniz içinse, bir arada durabilme becerisine haiz olmanız gerekir. Eğer bir araya gelmeyi dahi başaramıyorsanız, henüz bir başlangıç bile yapmış değilsiniz. Bu durumda gerek bir dernek olun, gerek bir vakıf ya da devlet. Fark eden bir şey yok. Bulunduğunuz alanda ileriye gidip, büyük işler başarmanın yolu yukarıda yazılı.

“Birlik içinde eriyen, her işte muvaffak olur.”

Yukarıda yazdığım söz ise bir Çin Atasözü. Bu kadar az kelime kullanarak, bu kadar güzel bir anlatım ancak böyle yapılabilirdi. Ne söylüyor bize? Diyor ki: Gerekirse makamınızı ve oturduğunuz koltuğu bir kenara bırakın. Birlik içinde eriyin. Aynı kapta eriyen metaller, homojen bir şekilde karışırlar. Ve o karışım içerisinde birinin diğerinden farkı yoktur. O an için önemi de yoktur. Çünkü bazen bu tip fedakârlıklar yapmak gerekir.

Gelelim devlet yönetimine ve devlet çıkarlarına; devletin çıkarları, dolayısıyla milletin çıkarları herkesin şahsi isteklerinin ve doğrularının önünde gelir. Kimi zaman kendi isteklerinizden, kendi doğrularınızdan ve nasıl olması konusunda aklınızda bulunan şahsi düşüncelerinizden feragat etmeniz gerekir. Unutulmamalı, şu sıralar devletimizin birlik ve beraberlik içinde yönetilmeye her zamankinden daha çok ihtiyacı var. Karşılıklı hassasiyetlerimize gönülden saygı duymak durumundayız. Bilmem anlatabildim mi?..

***

Karşılıklı konuşma adabı...

Bir ortamda arkadaşlarınızla sohbet halindeyken dikkat etmek durumda olduğunuz şeyler vardır. Bunlardan bir tanesi de karşınızdakine konuşabilmesi için fırsat vermenizdir. Eğer sürekli siz konuşursanız, dinleyenler bir zaman sonra yorulur ve konudan kopmaya başlarlar. Ayrıca bu durumla ilgili fevkalade güzel de bir söz var: "Eğer hep siz konuşursanız, bildiklerinizi tekrar etmiş olursunuz. Yeni şeyler öğrenmek için dinlemeyi bilmek gerekir." Gayet açık bir söz.

Karşılıklı muhabbet esnasında yapılan büyük hatalardan bir tanesi de; karşınızdakini anlamak için değil, sırf cevap vermek için dinlemektir. Bu yanlış alışkanlık insanı her daim tedirgin tutarken, karşısındaki kişinin saygısını yitirmesine de sebep olabilir.

Sağlıcakla kalın...

Twitter: