BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53

Gündeme kısa bir golf arası

Golf Federasyonu Başkanvekili Muaz Ergezen'le Türkiye'de golf üzerine kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.

Türkiye yaklaşan seçimlere kilitlenmişken, yoğun gündeme golfle kısa bir ara verdim. Baharla birlikte aralıksız devam eden golf turnuvalarından birini takip etmek için Antalya'daydım.

Türkiye Golf Federasyonu'nun düzenlediği Turkish Airlines Challenge golf müsabakaları, 24 ülkeden 156 oyuncunun katılımıyla Gloria Golf Kulübü'nde gerçekleşti. Turnuvada dördü amatör toplam 15 Türk golfçü de mücadele etti. 4 gün süren mücadelenin sonunda ise şampiyon Galler'den Rhys Davies oldu.

Türkiye'de golf genelde elit bir kesime ait spor dalı olarak görülüyor. Bunda maliyetinin yüksek olmasının da etkisi var elbette. Fakat son dönemlerde Türkiye Golf Federasyonu, Türkiye'de golfün gelişmesi için dikkat çekici adımlar atıyor.

Golf Federasyonu Başkanvekili Muaz Ergezen'le Türkiye'de golf üzerine kısa bir söyleşi gerçekleştirdik. Bir hukukçu olan Ergezen, 14 yıldır spor federasyonlarında aktif rol alan bir isim. Siyasetle de yakından ilgili olan Muaz Ergezen, golfle birlikte Türkiye'nin hem turizm hem de ticaret açısından daha gelişeceğine inanıyor.

Bakın başka neler diyor?

Türkiye'de golf çok da yaygın olmayan bir spor dalı olarak biliniyor. Fakat son dönemde bir hareketlenme görüyoruz. Federasyon olarak neler yapıyorsunuz?

Devletin bu dönemde spora verdiği destek hem nesillerin sağlık, sıhhati için hem de sağlanan alt yapıyla dünya çapında Türkiye'nin reklam ve bilinirliğini daha da artırmaktadır. Golfe harcanan para ülkemize onlarca misliyle geri dönmektedir. Hem turizm, reklam hem de ticaret olarak.

 

Kendisi bir golf aşığı olan Federasyon Başkanımız Sayın Ali Ahmet Ağaoğlu, golfün Türkiye'de daha iyi noktalara gelmesi için büyük emekler verdi. Federasyon olarak golfün daha da yaygınlaşmasını hedefledik. Bunun için de Golf Federasyonu olarak bazı atılımlarda bulunduk. En büyük atılımlarımızdan birisi birkaç ilde açılacak golf sahalarıdır. Samsun ve Kastamonu'da açılacak sahalar, örnek olarak verilebilir. Saha sayısının artmasını çok önemsiyoruz çünkü saha sayısı attıkça yetişen sporcu sayısı da artacaktır. Bu da ülkemizde golfün daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacaktır.


Golf maliyeti yüksek bir spor dalı değil mi?


Elbette bir maliyeti var. Fakat saha sayıları artarsa eğer ulaşılabilirlik artacak. Bu sağlandığında golf oynamanın maliyeti de elbette azalacaktır.

Golfün diğer spor branşlarından ayırıcı bir özelliği var mı?

Diğer spor branşlarında olmayan bir özelliği var, evet. İzleyecisine de spor yaptıran tek branştır.

Federasyonun hedefleri nelerdir?

Bizim ilk hedefimiz az önce de bahsettiğim gibi golfün daha yaygın hale getirilmesidir. Bunun yanında alt yapıyı güçlendirerek, lisanslı sporcu sayısını artırmak ve elbette olimpiyatlarda mücadele etmek.

Devlet, spor federasyonlarına yeterli desteği veriyor mu?

Sporun bütün branşlarının Türkiye'de daha da yaygınlaşması lazım. Sağlık yönünden en önemli 2 problem obezite ve madde bağımlılığı. Bunun önlenmesi için de spor en etkili yöntemlerden birisi. Bu açıdan devletin desteği de ayrı bir önem kazanıyor.

Sayın Gençlik ve spor bakanları özellikle son 13 yılda gençliğin her zeminde sporla buluşması için olağanüstü gayret göstermişlerdir. Sayın Cumhurbaşkanımız'ın sporcu bir geçmişi olması ve zararlı alışkanlıklarla mücadele azmi hiç şüphesiz ki bunda büyük bir katalizör olmuştur ve çıtayı yükseltmiştir.

Genel seçim arifesine girdiğimiz bu günlerde ise Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'ndan başka kimse gençlik ve spor hedeflerinden bahsetmemektedir. Buradan federasyon üyesi olarak hükümete teşekkürü bir borç bilirim.

Bir hukukçu olarak spor hukukuyla ve federasyonların özekliğiyle ilgili neler söylemek istersiniz?

Şu hakkı teslim etmek lazım ki federasyonların özerkliği başta Cumhurbaşkanımız sonra Sayın Mehmet Ali Şahin ve o dönemdeki genel müdürlerin büyük katkılarıyla, fedakarca çabalarıyla mümkün olmuştur. Özerkleşen federasyonlar gerek kendi bütçelerinin yönetimi, gerekse sponsorluk anlaşmalarıyla kendi alanlarında daha rafine çalışmalar yapmışlardır.

Sizin golfle tanışmanız nasıl oldu?

Spor federasyonlarıyla ilgili ilk temasım futbol federasyonu dış ilişkiler üyesi olarak başladı. Sonrasında boks federasyonu, badminton, çim hokeyi, halk oyunları, hentbol, kayak federasyonlarında yönetim kurulu üyeliği ve hukuk kurulu üyeliği, başkan vekilliği gibi görevler aldım. Son olarak golf federasyonu yönetim kurulu üyeliği ve başkan vekilliğiyle devam ediyorum.