BIST 9.916
DOLAR 32,48
EURO 34,72
ALTIN 2.439,54

Gençler, Tercihler ve Sanat…

Gençlik, üniversişte, seçim, sanat

Bilindiği gibi 2012 Lisans Yerleştirme Sınavı(LYS) sonuçlan 23 Temmuz 2012 tarihinde açıklandı. Bir takım tartışmalarla  gençlerin kafaları karıştırılmaya çalışıldı. Zaten, sitresle sınava giren öğrenciler rahat bir “of” çekemedi…. Gençlerin geleceğimiz olduğu unutuldu..

Şimdi sıra meslek tercihlerini yapmalarında.  Anne-babaların da iyi düşünmesi gereken bir dönem. Bir çok üniversite, dershane kendi reklamlarını da yaparak, merkezi noktalarda danışma/tercih belirleme merkezleri kurdu. Basın ve  TV’lar ağırlıklı programlarla sürece katkıda bulunuyorlar. Gençlerin, üniversite ve bölüm tercihlerini yaparken, yurt dışı üniversite imkanlarını da iyi araştırmaları, ayrıca yetenekleri varsa sanat ve spor v.b.  alanları da göz ardı etmemelerinde yarar var…

Sayısı hızla artan, Konservatuarlar, Güzel Sanatlar Fakülteleri, Sanat ve Tasarım Fakülteleri, Güzel Sanatlar Bölümleri gençleri bekliyor. Müzik öğretmenliği geçerli bir meslek…Yeteneklerinizi geliştirip ülke sanatına kısa yoldan katkıda bulunmak mümkün…

Eğitimde yaş sınırlaması da rahatlatıldı. Bunun sebebi eğitimin  hayat boyu devam etmesi., Sınavda başarılı olamamış veya istediği sonucu alamamış öğrencilerin bir sene daha çalışıp yeniden gireyim lüksüne kapılmaması gerek.Çünkü, ailelerin ekonomik durumları sıkıntılı ve yeniden girilecek sınavın garantisi yok…Ayrıca, öğrencilerde büyük bir zaman israfı/boşluğu oluşuyor…Alınan puanla, en iyi tercihi yapmak daha doğru gözüküyor…

Bu arada 2 yıllık meslek yüksek okullarını da gözden uzak tutmamak gerek…Kısa yoldan hayata atılmak için iyi bir seçenek…

Üniversitelerin kontenjanlarında önemli oranda artışlar yapıldı. YÖK tarafından yapılan açıklamaya göre, tüm alanlarda 2011 yılında 789.167 öğrenciye imkân sağlanmış…

Yine, eski değerinde olmamasına rağmen “öğretmenlik” önemli bir meslek. Son yıllarda hükümet bu alanda önemli sayıda kadro çıkararak, atamalar yaptı. Bakanlığın, öğretmenlik meslek seçimi ve mezuniyet sonrası istihdam konusunda kalıcı ve sistematik bir çözüm bulmak amacıyla yürüttüğü, Ankara, Hacettepe, Gazi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından hazırlanan "Öğretmen İstihdam Projeksiyonları,Stratejileri ve Sistemlerinin Geliştirilmesi Projesi (MEB-IKOP)"çalışmasının ilk aşaması da tamamlandı. Proje; temel eğitim ve orta öğretim kademesinde kamu okullarında ve özel okullarda 2023 yılına kadar ihtiyaç duyulacak alanlardaki öğretmen sayılarının bilimsel yöntemlerle kestirimini amaçlıyor.

Proje kapsamında gerçekleştirilen öğretmen arz ve talep projeksiyonlarıyla;

1/ MEB, 2023 vizyonu çerçevesinde ulusal öğretmen istihdam politikasını hazırlayarak öğretmenlik mesleğine ilişkin insan kaynakları politikasını ortaya koyacak ve bu alanda veriye dayalı etkili ve verimli planlama imkânına kavuşacak ve sistemin sürdürülebilirliğini sağlayacak BİT temelli sistem ile daha uzun vadeli yeni projeksiyonlar oluşturulacak,

2/ YÖK ve öğretmen yetiştiren fakülteler, gelecek vizyonu ile bilgiye dayalı planlama ve yönetim imkânına kavuşacak, eğitimin tüm kademelerinde devlet okullarında ve özel okullarda istihdam edilebilecek öğretmen sayılarına göre belirlenecek üniversite öğretmenlik program kontenjanları yükseköğretimde arzın rasyonel verilere göre şekillenmesine yardımcı olacak,

3/ Proje sonuçları, öğrenciye, ailesine ve bu alanda eğitim hizmeti veren üniversitelerin kullanımına sunulacak bu bilgi sayesinde gençlerimiz kariyer planlaması ve meslek seçimini güvenilir verilere dayalı olarak çok daha bilinçli yapabilecektir.

İlk projeksiyon sonuçlarına göre önümüzdeki yıllarda en çok ihtiyaç duyulan öğretmenlik alanları;

1-Rehber Öğretmen
2-İlköğretimMatematik Öğretmenliği
3-Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği
4-TürkçeÖğretmenliği
5-Beden Eğitimi Öğretmenliği
6-Fen ve Teknoloji Öğretmenliği
7-Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
8-İngilizce Öğretmenliği,
9-Türk Dili veEdebiyatı Öğretmenliği
10-Almanca Öğretmenliği
11-Görsel Sanatlar/ResimÖğretmenliği,
12-Müzik Öğretmenliği,
13-Teknoloji ve Tasarım Öğretmenliği
14-Biyoloji Öğretmenliği
15-Matematik Öğretmenliği
16-Coğrafya Öğretmenliği
17-Kimya Öğretmenliği,
18-Fizik Öğretmenliği
19-Felsefe Öğretmenliği
20-TarihÖğretmenliğidir

Bakanlığa bu güzel çalışması için teşekkür ediyor, gençlerimize tercih döneminde  başarılar diliyoruz.