BIST 9.562
DOLAR 32,49
EURO 34,78
ALTIN 2.492,04

Formasyon eğitimi’nde neler oluyor?

Eğitimle sürekli oynanmamalı…

GÜNCEL/ GOOGLE: “Halen mevcut devletler içerisinde en eskisinin Ermenistan olduğunu, Milâttan Önce 2492'de kurulduğunu ve şimdi tam tamına 4 bin 510 yaşına geldiğini ve Ermenistan'ı eskilik bakımından 1008'de ortaya çıkan Gürcistan'ın takip ettiğini bilir misiniz? Peki, ya bizi Çin hakkında hep aldattıklarını, "Tarihin en eski medeniyetlerinden biridir, binlerce senedir mevcuttur" diye yalan söylediklerini ve "Çin" diye bir ülkenin aslında 1 Ekim 1949'da, yani bundan sadece 69 sene önce ortaya çıktığını?Türkiye’nin kuruluş tarihinin 23 Nisan 1920 olduğundan da haberdar mısınız?Şaka etmiyorum, kimse ile kafa da bulmuyorum! Artık genç-yaşlı, öğrenci-meraklı, kadın-erkek hemen herkesin tek ve en güvenilir bilgi kaynağı olarak gördükleri Google işte böyle buyuruyor!” Köşe yazarı Murat Bardakçı (Habertürk/14.02.2018) googlede verilen bilgilerin ne kadar yanlış olduğunu örneklerle yazmış. Bizlerde okulda öğrencilerimize, googlede yer alan her bilginin doğru olmadığını, mutlaka yayınlarla/kaymaklarla doğrulatmalarını salık veriyoruz. Aklın yolu bir de, gençlere anlatabilirsek!...

Formasyon…

Yıllardır; formasyon derslerinin lisans içinde olması gerektiğini, öğrencilerin maddi/manevi enerjilerinin boşa akıtıldığını, öğrencileri para kaynağı gören anlayıştan vazgeçilmesi gerektiği  yazılmakta. Ama, uygulamalar sık sık değişiyor ve öğrenciler sistemin mağdurları oluyor. Bilim/sanat bir tülü yönetmelikleri, maddiyatı, yabancı dili  geçemiyor. Yazık…

“Eğitim, memleketin çocuklarının birlikte ve eşit olarak kazanmak zorunda oldukları bilim ve fendir.” (Mustafa Kemal Atatürk/17 Temmuz 1921/ 1. Maarif Kongresi)

Durum:

1997-1998 yılından itibaren, öğretmen olmak isteyen fakülte mezunlarına “alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans” yapma şartı getirildi. İlahiyat fakülteleri’de, Konservatuarlar v.b. gibi, 2001 yılına kadar, “öğretmen  yetiştiren fakülteler sınıfına” alınmış ve pedagojik formasyonu “lisans öğrenimi içinde” alıyorlardı.  2009’da bu uygulama kaldırıldı, öğretmen olmak isteyen fakülte mezunlarına “lisans öğrenimi dışında” pedagojik formasyon dersleri alma şartı getirildi.

Konservatuar son sınıf öğrencileri ve mezunları da yıllardır formasyon eğitimi almak için Marmara Ün. (Göztepe) ve  YTÜ’ye (Davutpaşa) koşturuyor, 3.000 Tl de ücret ödüyorlar. 1999’a kadar biz normal program içinde verir ve sorunsuz yürütürdük. Ama, nasıl olduysa, sürekli formasyon programları ile uğraşıldı ve farklı kararlar alındı. Eğitim ve formasyon eğitimiyle sürekli oynanmamalı.

YÖK aldığı yeni bir kararla, İlahiyat Fakültesi/İslami İlimler Fakültesi’nde “pedagojik formasyon” derslerinin  “lisans eğitimi içerinde” verilmesine karar verdi. Bu durumda,  “öğretmen  yetiştiren” sınıfındaki diğer fakülte öğrencileri mağdur olmuyor mu?

Mesela; Konservatuar mezunlarının, 3.000 Tl ödeyerek ve koşturarak, başka üniversitelerde formasyon eğitimi alması anayasadaki  “eşitlik ilkesine” uyuyor mu?!.

İSTİSMAR VAR…

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bir soru üzerine şunları söylemiş;  “….Soruşturmalardan ortaya çıkan, bu tür oluşumlara özellikle sanal alemde insanları dolandırmaya yönelik gerçek mal ve hizmet ticaretinin dışında ticarette bir takım mevzuatsal anlamda koşullar ve sıkıntılar olduğunu gördük. Şimdi onunla ilgili düzenlemeyi de hazırlıyoruz. Sadece bu konu değil, din istismarlarından tutun insanlarımızı ve tüketicilerimizi yanıltmaya yönelik bir çok sıkıntılı ticaret var. Adına ticarette denmez, aldatmaya yönelik hem reklamlar var hem de bununla menfaat sağlamaya çalışan bir kesim var. Bunları da içine alacak kapsamlı bir düzenlemeyi de hazırlıyoruz. Bitince sizlerle de paylaşacağız." 

Vay bee; bizler memlekete yararlı insanlar yetiştirmek için uğraşıyoruz, ama hala bu eğitimden yanlış  insanlar yetişebiliyor!..Mevzuatlarda boşlukları bulanlar istismara dalıyorlar. Yetişmemizde/eğitimimizde  bir eksiklik/yanlışlık  var da, o ne?!...