BIST 8.981
DOLAR 32,33
EURO 35,03
ALTIN 2.292,95
HABER /  GÜNCEL

FETÖ'cüler askeri lise sınavında rekor kırmış

FETÖ'cülerin TSK'ya nasıl sızdığını gösteren en büyük delil ÖSYM verilerinde gizli.

Abone ol

2013'te tüm matematik sorularını yapan öğrenci sayısı tam 1214'tü. 2014'te önlem alındı, bu sayı 2'ye düştü.

FETÖ Terör Örgütü'nün askeri lise sınav sorularını sızdırdığı iddiası Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianemeye girdi. İddianamenin detaylarını Vatan gazetesi bugün manşetine taşıdı.

ÖSYM VERİLERİ

Bu iddia ile ilgili olarak soruşturmayı yürüten savcılık tarafından ÖSYM'den 2006-2016 yılları arasındaki askeri lise giriş sınav sonuçları istendi. Sonuçlar karşılaştırıldığında ise ortaya çarpıcı bir tablo çıktı.
Yapılan karşılaştırmaya göre 2010'da yapılan sınavın matematik sorularının zorluk derecesi yüzde 41 ve toplam bin 214 öğrenci matematik sorularının tamamını cevaplandırdı. 2014-2015 ve 2016 yıllarında ise zorluk derecesi yüzde 23-25 aralığında tutuldu. 2014'te matematikten tulum çıkartanların sayısı 2'ye düşerken 2015'te hiçbir öğrenci matematikten tulum çıkartamadı. 2016 yılında ise bu başarıya sadece 4 öğrenci imza atabildi.

323'TEN SIFIRA DÜŞTÜ

Türkçe'de de benzer bir tablo ortada. 2004-2013 yılları arasında Türkçe testinde zorluk oranı yüzde 65'ti. Tulum çıkartan öğrencilerin sayısı 80 ile 323 arasında gerçekleşti. 2014-2015 ve 2016 yıllarında zorluk derecesi yüzde 50'ye indmlmesine rağmen hiçbir öğrenci Türkçeden tulum çıkartamadı. Sosyal bilimler testinde ise 2009'da zorluk derecesi yüzde 61 iken, tulum çıkartan öğrenci sayısı bin 509 oldu. Son iki yılda ise zorluk derecesi yüzde 44'e düşürülmesine rağmen tulum çıkartan öğrenci sayısı 6'da kaldı.
Şok mangası eziyeti ÇATI iddianaye göre, harp okullarında cemaat üyesi olmayan öğrencilere baskı uygulanıyor. Bunun sonucunda da öğrenciler okullarını terk ediyorlar. Buna örnek ise İzmir Urla'daki Menteş Askeri Kampı'ndaki ve adına 'şok mangası' denilen baskı. Şok mangasındaki öğrencilere işkence, fiziki ve psikolojik eziyet yapıldığı iddialar arasında. Şok mangasına dahil edilen öğrenciler ağır eğitimden geçirilirken yemek verilmiyor, uyutulmuyor, foseptikte yatırılıyor, havasız mekanda tutuluyorlar. Diken üzerine yatırılarak sürünmeleri isteniyor. Bunun sonucunda sakat kalanlar dahi oluyor.
2013'te şok mangasından şikayetçi olan aieler TBMM'ye durumu iletiyor. Araştırma komisyonu kuruluyor ancak oradan da sonuç çıkmıyor.

KARA HARP OKULU'NA TIRPAN

İDDİANAMEDE yer alan bir başka tespit askeri liselerde kendilerinden olmayanların atılması.
Savcının tespitine göre askeri liseden öğrenci sayısının azaltılması ve sivilden harp okuluna öğrenci alımı esas hedef olarak seçiliyor. Kara Harp Okulu'na giriş rakamları savcının bu tespitini doğruluyor. 2008 yılına kadar Kurmaylıkta lerden giriş yapan öğrenci sayısı sivil liselerden gelenlere göre daha fazla. Ancak bu yıl bu kural bozuluyor. İlerleyen yıllarda ise fark iyice açılıyor ve 2013 yılında Kara Harp Okulu'na askeri liselerden 223 öğrenci geçerken sivilden gelen öğrenci sayısı 550'ye ulaşıyor.

SINAVLAR İPTAL EDİLEBİLİR

DARBE girişiminde bulunan FETÖ'nün TSK'ya askeri okullardan sızdığının ortaya çıkması ve sınavı yapan komutanlardan bazılarının darbe girişimine katıldığının tespit edilmesinin ardından askeri lise ve astsubay meslek yüksekokullarına giriş sınavları incelemeye alındı. FETÖ'nün darbe girişiminin hemen öncesinde yapılanların da aralarında olduğu sınavların iptal edilmesi gündemde.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı Astsubay Meslek Yüksek Okulu sınavları geçen hafta, FETÖ'nün darbe girişiminden hemen önce yapılmış, sınav kazananların mülakatı ise dün gerçekleştirilmişti.
Sınavı yapan komutanlardan bazılarının da darbe girişimine katıldığı tespit edildi.