BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.323,60
HABER /  EKONOMİ

Faiz kararı öncesi altın son 5 ayın zirvesine çıktı

Altın fiyatları, bu akşam açıklacak FED'in faiz kararları öncesi yükselişe geçti. Altının son beş ayın en yüksek seviyesine çıkmasındaki en önemli nedenler arasında ise yatırımcının güvenli liman arayışı ve ABD Başkanı Donald Trump'ın FED'i eleştiren açıklamaları gösterildi.

Abone ol

Dolar ve altın gözü bu akşam açıklacak Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz kararlarında. Altın fiyatları, Fed'in son yıllarda en yakından izlenen toplantısı öncesi yükseldi.

Bloomberg HT'nin haberine göre altın fiyatları son beş ayın en yüksek seviyesine çıktı ve altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları arttı. Artışın gerekçesi olarak ise, yatırımcıların ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed'e yönelik eleştirilerine devam etmesi ve Fed Başkanı Jerome Powell'a faiz artırımına gitmeme çağrısı yapması gösterildi.

YATIRIMCININ GÜVENLİ LİMANI OLDU
ETF'lerdeki küresel altın varlıkları, hisse senetlerindeki sert düşüşlerin ardından yatırımcıların güvenli liman aramaları ve Fed'in 2019'daki faiz artırımlarına ilişkin beklentilerin aşağı çekilmesinin etkisiyle Salı günü 10 ton artarak Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

KAYIPTAN YÜKSELİŞE GEÇTİ
Altın Ekim ayında altı ay süren kayıp serisini sonlandırdı, Kasım ayında zeminini korudu ve ardından bu ay, yatırımcıların ETF'lerdeki altın varlıklarını artırarak 2019 yılı için pozisyon almaları ile birlikte yükseldi.

Trump'ın Fed'e faiz artırarak "diğer bir hata" daha yapmaması çağrısında bulunması ile birlikte ABD merkez bankasına ilişkin eleştirilerini sürdürmesine karşın, politika yapıcıların bugünkü toplantıda, 2015 yılında başladıkları sıkılaştırma sürecinde dokuzuncu faiz artırımına gitmesi bekleniyor.

2019 YILINDA ALTIN NASIL OLACAK?
Singapur'da Phillip Futures Pte analisti Benjamin Lu, hazırladığı raporda, "Fed eğer 2019 yılı için para politikası konusunda güvercin bir tutum alırsa, doların daha da zayıfladığını görebiliriz," dedi ve "Altının 2019 yılı için görünümü ve güvenli liman alımları konusunda iyimserliğimiz sürüyor" şeklinde görüş bildirdi.

YÜZDE 0,2 DEĞER KAZANDI
Spot altın yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 1,251.41 dolar ile 11 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra Londra saati ile 10:35'te 1,250.51 dolara geldi. Salı günü, altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları Mart ayından bu yana en büyük yükselişini gerçekleştirdi. Doların seyrini gösteren endeks düşüşünü üçüncü güne taşırken, ABD'nin gösterge 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Ağustos ayından bu yana en düşük seviyesine indi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.4 yükselirken, platin yüzde 0.3 ve palladyum yüzde 0.5 değer kazandı.

Gram ve çeyrek altında son durum