BIST 8.995
DOLAR 32,31
EURO 35,06
ALTIN 2.277,06

Eve dönüş yolunda çocuklarla yapılacak 5 aktivite

Aslında çocuklar için sokakta yürümek, sokakta geçirilen zamanlar sıkıcı değil eğlencelidir ama...

8 yaşına kadar Haliç kıyısında bir semtte geçti. O dönemden hatırladığımda hala hoşuma gitmeyen bir kaç şeyden biri annemle yürümek zorunda olduğumuz uzun mesafelerdi. Öyle ki yollar sokak sokak hafızamda. Bugün bile oralardan geçtiğimde aynı sevimsiz duyguları hissederim. Aslında çocuklar için sokakta yürümek, sokakta geçirilen zamanlar sıkıcı değil eğlencelidir.

Ancak iki şartla;

1- Yol uzun ve yorucu olmayacak.
2- Yolda yürümenin dışında da bir şeyler yapılmasına yani keşfe izin verilecek.

Sokağın ortasında oturmuş, yorulduğu için kendini taşıtmaya çalışan ve yürürken sürekli sorun çıkaran bir çocuk tablosu yaşamak istemiyorsanız, öncelikle yürüme mesafelerini çocuğun direncine uygun seçin.

Unutmayın!

Onlar bizim kadar dirençli olmayabilirler. Bunu hallettiyseniz geriye yürüyüş yolunu eğlenceli hem de öğretici kılacak bir kaç küçük fikre geldi. İşte eve dönüş yolunda hayat kurtaracak bir kaç yürüyüş aktivitesi.

YAPRAKLARI TOPLAMAYA NE DERSİNİZ?

Sokaklarda farklı çeşit ve renklerde yaprakları toplayabilirsiniz. Örneğin, 5 tane farklı küçük yaprak, 3 tane farklı büyük yaprak, 2 tane farklı renkli yaprak gibi bir yönergeyle çocuğunuzun dikkatini arttırmaya yardımcı olabilirsiniz. Topladığınız yaprakları eve döndüğünüzde bir kolaj haline getirip sergileyebilirsiniz. Hatta bir büyüteç yardımıyla yaprakların detaylarını incelemek de iyi bir fikir olabilir.

SALYANGOZ VE SOLUCAN AVINA NE DERSİNİZ?

Bahar mevsimi kapımızda. Bahar ayları demek salyangozların, solucanların, karıncaların uyanması demek. Yağmurlu bir eve dönüş gününde otların arasına gizlenmiş küçük hayvanları keşfe çıkmaktan hoşlanmayacak çocuk yoktur. Hatta bulduğunuz her bir salyangozun, solucanın resmini çekerek eve dönüşte o hayvanlar hakkında konuşup, daha ayrıntılı bilgiler edinmek de eğlenceli olabilir.

BU HANGİ KUŞUN SESİ?

Sokaklardaki kuşları duyabiliyor musun? Kaç tane farklı ses var? Kuşun sesin nereden geliyor? Eğer eve dönüş yolunda otomobillerden uzak bir park şansınız varsa hiç zaman kaybetmeyin, kuş sesi avına çıkan. Çocuğunuzun dikkatini ve ilgisini bir kaç soruyla yoğunlaştırın hem de yolu eğlenceli hale getirin.

BİR BASAMAĞA YADA DUVARIN ÜSTÜNE OTURUP SOHBET EDİN!

Hangimiz çocukluğumuzda bir basamağın üzerine oturup arkadaşlarımızla sohbet etmekten hoşlanmazdı ki! Yollar kalabalıklaştı, caddeler güvensizleşti ve biz kapımızın önünde bile oturamaz hale geldik. Haydi bir gün çocuğunuzla birlikte eskilere dönün. Biraz çekirdek yada bir külah dondurma alıp bir basamağa yada bir duvarın üstüne oturun. Sohbet edin, gelip geçenleri izleyin.

ÇIPLAK AYAKLA YÜRÜYÜN

Biliyorum ilk bakışta korkutucu hatta tehlikeli görünüyor ancak çıplak ayakla yürümek çocukların çıplak ayakla gezmelerinin sayısız faydası var. Örneğin çıplak ayakla yürümek ayakların ve alt bacakların güçlenmesi için gerekli. Aynı zamanla çıplak ayakla gezen çocukların beden farkındalıkları artıyor. Ayak tabanımızda 200 binden fazla sinir ucu bulunuyor. Bu bölge, tüm bedenimizdeki en yüksek yoğunluğa sahip bölge. Bu yüzden bizi daha güvenli, daha dikkatli yapıyor ve altımızdaki zeminle daha iyi uyum sağlamamızı sağlıyor. Bu nedenle eve dönüş yolunda mesela bir çimenlikte yada bir kum havuzunda çıkarın ayakkabılarınızı ve yerin topuklarınızı gıdıklamasına izin verin.