BIST 9.096
DOLAR 32,38
EURO 35,00
ALTIN 2.326,03

Estonya’da tüm toplu taşıma ücretsiz oluyor

Estonya’da tüm toplu taşıma ücretsiz oluyor

Dijital hükumeti ve başarılı teknoloji girişimleriyle Estonya’nın başkenti Talinn Avrupa’nın inovasyon başkenti olarak biliniyor.

Estonya’da tüm toplu taşıma ücretsiz oluyor

Dijital hükumeti ve başarılı teknoloji girişimleriyle Estonya’nın başkenti Talinn Avrupa’nın inovasyon başkenti olarak biliniyor. Son beş yıldır ücretsiz toplu taşımayı deneyen şehir artık bu deneyimi ülkenin geri kalanıyla paylaşmaya hazır. Talinn Avrupa Birliği Ofisi Başkanı Allan Alaküla diğer ülkeler için de faydalı olabilecek bazı bilgileri paylaşıyor.

Estonya’da tüm toplu taşıma ücretsiz oluyor

Şehirde ücretsiz toplu taşıma uygulamasına geçilmesi için beş yıl önce bir referandum yapılmıştı. Alaküla “Bu kadar uzun süreli bir uygulama için sadece dönemin seçilmiş konseyinin karar alması doğru olmazdı, halkın desteğini almak önemliydi.” diyor.

Estonya’da tüm toplu taşıma ücretsiz oluyor

Ücretsiz toplu taşımadan yararlanmak için vatandaşların Talinn’de yaşadıklarını belgelemeleri ve tek seferlik 2 Avro ödeyerek bir otobüs kartı satın almaları gerekiyor. Bu kartla diledikleri toplu taşıma aracını ücretsiz olarak kullanabiliyorlar. Talinn Belediyesi, şehrin her bir sakini için yıllık bin Avro vergi aldığından bu sistemi sürdürmesi çok da zor olmuyor. Alaküla sadece sistemin ihtiyaçlarını karşılamakla kalmadıklarını, yıl sonunda ellerinde fazladan para bile kaldığını söylüyor. “Ücretsiz toplu taşımaya geçtiğimizden bu yana kaybettiğimiz paranın iki katını kazandık.” diyen Alaküla insanların toplu taşımadan ücretsiz faydalanmak için Talinn sakini olarak kayıt yaptırdığını söylüyor.

Estonya’da tüm toplu taşıma ücretsiz oluyor

Uygulamadan en çok faydalananlar tabii ki düşük ve orta gelirli vatandaşlar. Ancak yüksek gelirli Talinn sakinleri de ücretsiz toplu taşımadan faydalanmak için sık sık araçlarını evde bırakıyorlar. Alaküla, toplu taşımanın ücretsiz olmasıyla birlikte insanların restoranlara, barlara ya da sinemaya daha fazla gittiğini ve yerel işletmelerde daha fazla para harcadığını söylüyor. Böylece şehirde ekonomi canlanıyor, yerel işletmelerin geliri artıyor.