BIST 9.634
DOLAR 32,45
EURO 34,49
ALTIN 2.475,89
HABER /  SEÇİM  /  YEREL SEÇİMLER 2019

Erken seçim olacak mı Erdoğan'ın MYK'ya sunduğu takvim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, erken seçim tartışmalarına nokta koydu. AK Parti MYK'da seçim takvimini masaya koyan Erdoğan'ın programına göre 2019'da 3 seçim var.

Abone ol

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, AK Parti teşkilatlarında yapılan değişimi ve olası erken seçim iddialarını bugünkü köşesine taşıdı. Selvi, Erdoğan'ın teşkilat değişimini başlatmasına neden olan 3 olayı yazarken, erken seçim tartışmalarının da AK Parti'de noktalandığını yazdı. Selvi'ye göre seçimler öne çekilmeyecek. Hem yerel seçim hem Cumhurbaşkanlığı hem de milletvekili seçimleri 2019'da yapılacak. İşte Abdülkadir Selvi'nin AK Parti kulislerinden öğrendiklerinin detayları:

"...

Cumhurbaşkanı, AK Parti Genel Başkanı seçildiği 21 Mayıs tarihli kongreden itibaren teşkilatlardaki ‘metal yorgunluktan’ söz ediyor. Kimi zaman buna,‘mesleki deformasyonu' ekliyor. Ama her konuşmasında ısrarla ve her defasında dozunu biraz daha artırarak değişim talebini dile getiriyor. Bir süredir Erdoğan’ın değişim konusunda neden bu denli ısrarlı olduğu sorusunun cevabını arıyorum.

16 Nisan referandumunda bazı teşkilatların sahada etkili çalışmaması, bazı belediye başkanlarının partinin oyunu aşağıya çekmesi, çok etkili olmuş. Bir de Ordu’da kameraların önünde yaşanan kavga ile Giresun’daki il danışma toplantısında yaşananlar tetiklemiş. Buna bir de bazı büyükşehir belediye başkanları ile bakanların arasındaki soğukluk eklenince Erdoğan çıtayı daha yukarıya çekmiş.

....

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, her iki sözünden birinin değişim olmasının nedeni 2019 seçimleri. Erdoğan, “Yeni teşkilatlarla 2019 yılında üç seçimi geçireceğiz. Yerel seçimler, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi için bu teşkilatlar sahada olacak. O nedenle halka sırtı dönük değil, halka yüzü dönük olan, heyecanı, enerjisi olan kadrolarla bu seçimlerden başarıyla çıkabiliriz” diyor.

SEÇİMLER 2019’DA

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında yapılan AK Parti MYK toplantısında bir de takvim ortaya çıkıyor. Erken seçim tartışmalarına ışık tutması açısından bu takvimi önemsiyorum.

1- AK Parti 6-7 Ekim tarihinde Afyon’da kampa girecek. 3 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında ilk kamp olacak.

2- İlçe kongreleri kasım ayında, il kongreleri ise şubat ayında tamamlanacak. 2018 yılı Eylül ayında büyük kongre yapılacak. Kongrede, AK Parti vitrini yenilenecek. Partiyi 2019 seçimlerine götürecek olan yönetim ortaya çıkacak. Büyük kongrenin ardından kabine değişikliği bekleniyor. Ülkeyi 2019 seçimlerine götürecek olan kabine teşkil edilecek.

3- 31 Mart 2019 tarihinde yerel seçimler yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerin 2018 yılına çekilmesine ve üç seçimin bir arada yapılmasına sıcak bakmadığı söyleniyor. Bakanlar Kurulu toplantısında, “Yerel seçimlerde oyumuz düşer, o nedenle üç seçimi birleştirelim” önerisine Erdoğan, “Yerel seçimlerde durumumuzu görür, kasım ayına kadar toparlarız” diye karşı çıkmıştı.

4- 3 Kasım 2019 tarihinde cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri birlikte yapılacak.

KAMUOYUNUN İSTEDİĞİ ADAYLAR

Erdoğan, belediye başkan adaylarının belirlenmesiyle ilgili parti yönetimine çok önemli bir uyarıda bulunmuş, “Adayları belirlerken illerdeki kısır kavgaları bir kenara bırakmalıyız” demişti. Cumhurbaşkanı adayların belirlenmesinde ise çok önemli bir ölçü ortaya koyuyor, “Yerel seçimler, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bir göstergesi olacak. O titizlikle çalışmalıyız. Seçimlere bizim istediğimiz değil, kamuoyunun istediği adaylarla gireceğiz. Bunlar partinin sırtına binen değil, partinin yükünü alan, oylarını artıran adaylar olmalı.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, teşkilatlardaki değişim konusunda her gün dozu daha da artırıyor. Çıtayı daha da yükseğe koyuyor. Bir parti yetkilisine göre, Erdoğan teşkilatlardaki değişim için bastırıyor ama asıl hedef yerel yönetimlerdeki değişim.

Abdülkadir Selvi'nin yazısının tamamını okumak için tıklayın