BIST 9.693
DOLAR 32,42
EURO 34,60
ALTIN 2.497,35
HABER /  MEDYA

Erdoğan Putin'in karizmasını fena çizdi

Akşam yazarı Kurtuluş Tayiz, düşürülen Rus savaş uçağıyla ilgili kaleme aldığı yazısında Putin'i hedef aldı.

Abone ol

Kurtuluş Tayiz, Erdoğan’ın, bir dünya lideri olan Putin’in karizmasını fena halde çizdiğini yazdı.

Türk hava sahasını ihlal eden Rus şavaş uçağının düşürülmesinin yankıları sürüyor. Sarsıcı olay köşe yazarlarının dü gündeminde. 

AK Parti'ye yakın isimlerden yazar Kurtuluş Tayiz, Akşam gazetesindeki köşesinde konuyu böyle ele aldı:

RUSYA DAHA ÖNCE UYARILMIŞTI

"Türkiye’nin, Rus uçağını düşürmesine Batı’nın şaşırdığını hiç sanmıyorum; buna en çok içimizdeki muhalefet cephesi şaşırdı. Bu şaşkınlık, biraz da Ankara’nın bir Rus uçağını düşürecek cesarete sahip olmadığı önyargısından kaynaklanıyor. Oysa ABD, Rus uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesi üzerine daha önce Kremlin’i uyarmış ve Ankara’nın, sınır tacizinde bulunan Rus uçaklarını düşürebileceğini dile getirmişti. ABD’nin önceden sezdiğini, gördüğünü Rusya önceden sezemedi, göremedi. Rusya, Ankara ve NATO’nun uyarılarını blöf olarak değerlendirmiş olacak ki, Türk hava sahasını ihlale devam etti. Ancak, dün iki Türk F-16’sının müdahalesiyle Rusya, Türkiye’nin blöf yapmadığını daha iyi anladı.

EN SOMUT SONUÇ PUTİN'İN KARİZMASI ÇİZİLDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, olaya ilişkin ilk tepkisi “sert” oldu. Putin’in öfkesini anlamak zor değil; bugüne kadar NATO üyesi hiç bir ülke, Rus uçağını düşürme gibi bir “eylemde” bulunamadı. Bu yüzden olsa gerek Putin, Türkiye’ye yönelik suçlamalarının ayarını iyice kaçırdı. Putin “Suriye sınırları içinde DAEŞ’e ve terör örgütlerine karşı mücadele ederken, Türkiye tarafından arkadan bıçaklandıklarını” söyledi. Ne var ki Putin’in, Türkiye’ye yönelik suçlamaları gerçeklikten hayli uzak. Putin’in bu tezlerle NATO üyesi bir ülkeye karşı uluslararası toplumda destek bulması da güç. Yanıbaşımızda Türkmenleri bombalayıp “DAEŞ’e operasyon yapıyoruz” demek, pek ikna edici değil. Ayrıca burada hava sahası ihlal edilen ve uluslararası hukuka uygun hareket eden taraf Türkiye, Rusya değil.
Rus uçağının düşürülmesinin Türk-Rus ilişkilerinde ciddi bir sıkıntı doğuracağı muhakkak. Ama bu sürecin Türkiye’nin çok da aleyhinde gelişeceğini sanmıyorum. Rus uçağının düşürülmesinin şimdilik en somut sonucu Erdoğan’ın, bir dünya lideri olarak Putin’in karizmasını fena halde çizdiği gerçeğidir."