BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,19
ALTIN 2.325,14
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan ile Putin arasındaki gizli anlaşma ne? 10. maddede gizli...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya lideri Vladimir Putin'in Soçi'de vardığı İdlib mutabakatının altından Fırat'ın doğusu için gizli anlaşma çıktı. İşte Erdoğan'ın “Önümüzdeki dönemde Fırat’ın doğusunu da kapsayacak şekilde Suriye’de güvenli bölgeleri genişletmeye devam edeceğiz” sözlerinin perde arkasındaki o gizli anlaşma.

Abone ol

CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın ABD’ye ayak basar basmaz verdiği ilk mesaj olan “Önümüzdeki dönemde Fırat’ın doğusunu da kapsayacak şekilde Suriye’de güvenli bölgeleri genişletmeye devam edeceğiz” sözlerinin Soçi'de Rus lider Putin ile varılan gizli bir anlaşmaya dayandığı iddia edildi. Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, Soçi anlaşmasının sadece İdlib’le sınırlı olmadığını yazdı. 

10. MADDEDE GİZLİ BİR MUTABAKAT SAKLI... Soçi mutabakatı ile ABD'nin kimyasal silah kılıfıyla İdlib’e müdahale planının sonuçsuz bırakıldığını belirten Selvi, "Erdoğan ile Putin’in Suriye mutabakatı sadece İdlib’le sınırlı değil" dedi. Konuştuğu yetkili isimlerin Soçi mutabakatının 10. maddesine dikkat çektiklerini belirten Selvi, "10. maddede, 'İki taraf, her türlü tezahürde Suriye’deki terörizmle mücadele konusunda kararlılıklarını yineledi' deniliyor. 'Soçi anlaşması sadece İdlib’i kapsayan bir anlaşma değil. 10. maddede yer aldığı şekliyle Suriye’deki terörizmle mücadeleyi kapsıyor' diye konuşuyorlar. Belli ki Erdoğan ile Putin arasında 10. maddenin altını dolduran gizli bir mutabakat var." ifadelerini yer verdi. 

O ANLAŞMA FIRAT'IN DOĞUSUYLA İLGİLİ... O gizli mutabakatın PKK/YPG kontrolündeki Fırat’ın doğusu olduğunu belirten Selvi şunları yazdı: "Fırat’ın doğusunda kim var? ABD’nin korumasındaki PKK-YPG var. Erdoğan bu mesajı nerede veriyor? ABD’ye adım attığı anda. Erdoğan zaman ayarlı bu mesajıyla aynı zamanda stratejik bir hamle yaptı. Mesajın sadece ucunu gösterdi. Türkiye-Rusya ittifakının ABD’nin güdümündeki Fırat’ın doğusunu da ilgi alanlarına aldığını hissettirdi. Erdoğan’ın bu mesajından sonra ABD’lilerin görüşmek için daha istekli olacaklarını düşünüyorum."