BIST 9.008
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.280,65
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan iki ilin seçim sonuçlarına çok şaşırmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son MYK toplantısında, seçim sonuçlarını değerlendirirken, özellikle Ankara ve Yozgat sonuçlarına çok şaşırdığı ve üzüldüğü belirtiliyor.

Abone ol

24 Haziran seçimlerinin sonrasında devletin yeniden yapılanması sürecinde kararnameler beklenirken bürokraside de heyecan sürüyor. Kararnamelerle lağvedilecek ve birleştirilecek kurumların binlerce çalışanının yeni çalışma alanları belirlenecek.

Hürriyet gazetesinin haberine göre Ankara kulislerinde bir yandan seçim sonuçlarının analizi yapılırken, diğer yandan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne göre oluşturulacak yeni devlet yapısındaki atamalar merak ediliyor.

Özellikle Ankara’daki çok sayıda bakanlık, kamu kurumu, ilişkili kurum, üst kurul ve başkanlık olarak adlandırılan devlet yapılanmasında çalışan binlerce memur ve üst düzey bürokrat yeni kurumlarını bekliyor. Başbakanlık gibi kapatılacak kurumlarda çalışanların büyük bölümü Cumhurbaşkanlığı’na geçmek için uğraşıyor. Bu kurumda çalışanların bir bölümü bazı bakanlıklara ve başkanlıklara kaydırılacak.

BİR YILA YAYILACAK
Çalışmaların kademeli sürdürülmesi nedeniyle personele yönelik operasyonların tamamı birden yapılmayacak. Kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) önce yapının kurulması sağlanacak. Kurumların birleştirilmesi, lağvedilmesi ve personelin kaydırılması gibi işlemler, bir yıla yayılacak. Özellikle de yerel seçimlerden sonra hızlandırılacak. Bu süreçte özlük hakları, kıdem ve tazminatlarla ilgili hiçbir kayıp olmayacak. Kamu çalışanları, Devlet Personel Başkanlığı’nca bir havuzda toplanacak ve ihtiyaca göre yeni devlet yapısında görevlendirilip farklı kurumlara dağıtılabilecek.

ESKİ VEKİLLER BAŞVURUYOR
Ankara’da en büyük hareketlilik bürokraside yaşanıyor. Genel müdür, müsteşar, müfettiş, denetim elemanları gibi üst düzey bürokratlar, yeni yapıda görev alabilmek için kulis çalışmalarını yoğunlaştırdı. Buna ilişkin temaslarda Cumhurbaşkanlığı ile AK Parti genel merkezi yöneticileri en çok kapısı çalınan isimler oldu. Görev almak isteyen eski milletvekilleri de Cumhurbaşkanlığı kabinesinin açıklanması ve oluşacak yeni yapıya göre bakan yardımcılığı, Cumhurbaşkanlığı danışmanlığı, ofis ve kurullarda görev almak için kulis yapıyorlar.

Seçim sonuçlarını 5 Temmuz’da açıklayacak olan YSK’nın, bunu 1 gün öne alabileceği, milletvekili ve cumhurbaşkanı yemin töreninin 7-8 Temmuz’da olabileceği, kabinenin de 8-9 Temmuz’da açıklanabileceği kaydediliyor.

ANKARA VE YOZGAT TEPKİSİ
AK Parti yönetimi, seçimlerde yaşanan oy kaybının nedenlerini analiz etmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çalışmaları ekibiyle yürütürken, son MYK toplantısında, seçim sonuçlarını değerlendirirken, özellikle Ankara ve Yozgat sonuçlarına çok şaşırdığını ve üzüldüğünü söyledi.

İÇ ANADOLU'DAKİ OY KAYBININ ANALİZ EDİLMESİNİ İSTEMİŞ
Erdoğan, İç Anadolu’daki oy kaybının iyi analiz edilmesini istedi. Diğer bölgelerde oy kaybı yaşanan illerin listesini inceleyen Erdoğan’ın her il için ayrı analiz yaptırdığı öğrenildi.

İLK TEPKİSİNİ 24 HAZİRAN GECESİ PARTİ YETKİLİLERİNE SÖYLEMİŞ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu seçim sonuçlarına ilişkin ilk tepkisini 24 Haziran gecesi AK Parti Genel Merkezi’ne gelen parti yöneticisi ve bakanlara direkt söylediği de biliniyor.