BIST 9.530
DOLAR 32,45
EURO 34,76
ALTIN 2.478,52
HABER /  EKONOMİ

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’dan akaryakıt açıklaması

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz, vatandaşların akaryakıtta ucuz olanı almasını önerdi. Dizel ve euro dizel arasında fark olmadığını belirten Yılmaz “Bende ucuz olanı alıyorum" dedim

Abone ol

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz NTV canlı yayınına katıldı. Akaryakıt, elektrik ve doğalgaza yönelik açıklamalarda bulunan Yılmaz, Petrol Ürünleri İşveren Sendikası’nın akaryakıtta nakit ödeme yapanlar avantajlı olsun talebini değerlendirdi.

Bu talebin alanın BDDK’nın olduğunu hatırlaram Yılmaz "Kredi kartından ilave bedel alamazlar. Bu kanunda açıkça belirtilmiş. PUİS bununla ilgili Ticaret Bakanlığı bünyesindeki BDDK'dan peşin satışta indirim yapabileceklerine dair görüş alabilirler. Nakit ödemeye ilişkin indirim kararına mevzuatta engel yok” dedi.

Dizel ve Euro Dizel arasında bir fark olup olmadığı sorusu üzerine Mustafa Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti. "Motorin fiyatları benzin fiyatlarından daha fazla oldu. Promosyonlu satış devrine ilişkin olarak da Türkiye'nin gündeminde eskiden promosyon yarışı vardı. Bu bir şekilde finanse ediliyor. Bayilerin şikayeti var dağıtım şirketleri şeffaf değil diyorlar. Şeffaflık bizim kurumun olmazsa olmazı. Sendikalardan bayileri eğitmelerini bekliyoruz. Yüzde 43 maliyetleri bayi karşılamış. Toptancı bir şirketin promosyona katılmasıyla perakendecinin promosyona katılım oranının aynı olması doğru mu değil mi PÜİS buna çalışsın.

ŞİRKETLERİN PAZARLAMA YÖNTEMLERİ VAR
Akaryakıtta vatandaşa önerimiz ucuz olanı tercih etsin. Ben ucuz olanı tercih ediyorum. Çünkü aynı ürün. Pazarlama için ben içine bir atık atıyorum daha iyi gidiyor ama bunlar ispatlanmış mı hayır. İçine deterjan benzeri gibi bir şey atıyor. Yan katkısı olduğunu iddia ediyorlar ben ucuz olanı alıyorum. 1 kuruşla milyonluk gider söz konusu oluyor. Standartlar açısından aynı ürünler. Avrupa’nın en kaliteli yakıtı Türkiye’de kullanılıyor.

ELEKTRİK FİYATINDA İNDİRİM OLUR MU?
Maliyetlere göre nihai karar veriliyor. Bununla ilgili döviz var. Enflasyon var. Hepsiyle ilgili paket oluşturup ondan sonra tarifelerimizi oluşturuyoruz. Ben de bir elektrik kullanıcısıyım ve doğalgaz tüketicisiyim. Fiyatları adil bir noktada belirliyoruz.